Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Krajišniku smanjena kazna na 20 godina zatvora!

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Krajišniku smanjena kazna na 20 godina zatvora!   Mon Mar 23, 2009 11:42 pm

Preinačena prvostepena presuda kojom je Krajišnik osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti...

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u utorak je Momčilu Krajišniku izreklo kaznu od 20 godina zatvora, potvrdivši ranije nalaze o krivici protiv bivšeg člana rukovodstva bosanskih Srba za deportacije, prisilno premještanje i progon nesrpskih civila tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Ranije osuđujuće presude Pretresnog vijeća za ubistvo, istrebljenje i progon, s izuzetkom deportacija i prisilnog premješanja, ukinute su presudom Žalbenog vijeća, saopćeno je iz ICTY-a.

Pretresno vijeće je 27. septembra 2006. godine Krajišnika proglasilo krivim za progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije i prisilno premještanje nesrpskih civila tokom sukoba od 1992. do 1995. godine. Proglašeno je da nije kriv po optužbama za genocid i saučesništvo u genocidu. Krajišniku je izrečena kazna od 27 godina zatvora.

Pretresno vijeće je zaključilo da je Krajišnik učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj da izmijeni nacionalni sastav stanovništva na područjima pod kontrolom republike bosanskih Srba tako što će počinjenjem raznih krivičnih djela drastično smanjiti zastupljenost nesrba u tom stanovništvu.

- Vijeće je konstatiralo da je postojala rukovodstvena komponenta udruženog zločinačkog poduhvata, smještena u glavnom gradu republike bosanskih Srba na Palama, u kojoj su bili Krajišnik, Radovan Karadžić i drugi vođe bosanskih Srba; lokalna komponenta tog udruženog zločinačkog poduhvata nalazila se u općinama republike bosanskih Srba i održavala je tijesne veze s rukovodstvom na Palama - kaže se u saopštenju.

Žalbe su uložili tužilaštvo, optuženi – uključujući i dodatne pravne argumente koje su podnijeli Alan i Nathan Dershowitz, branitelji u pitanju udruženog zločinačkog poduhvata – i amicus curiae.

Žalbeno vijeće je odbacilo argumente optuženog i amicus curiae da je Pretresno vijeće povrijedilo Krajišnikovo pravo na pravično suđenje.

Međutim, dijelovi trećega, četvrtog i sedmog osnova za žalbu amicus curiae su usvojeni. Žalbeno vijeće je prihvatilo da Pretresno vijeće nije konkretno navelo koji od lokalnih političara, vojnika, zapovjednika policije i vođa paravojnih jedinica su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata. Stoga, nije bilo moguće utvrditi van razumne sumnje da je između njih i Krajišnika postojao zajednički cilj.

Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Pretresnog vijeća da je “Krajišnik dijelio namjeru da se počine prvobitni zločini deportacije, prisilnog premještanja i progona, zasnovani na tim krivičnim djelima od početka postojanja UZP-a”.

Međutim, u odnosu na dodate zločine ubistva, istrebljenja i progona (osim onih zasnovanih na deportacijama i prisilnom premještanju) Žalbeno vijeće je zaključilo da Pretresno vijeće nije identificiralo kada su ta djela postala dio zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata.

Pretresno vijeće je zaključilo da su ta krivična djela dodana udruženom zločinačkom poduhvatu nakon što su vodeći članovi udruženog zločinačkog poduhvata s njima upoznati, ali nisu poduzeli nikakve efikasne mjere da bi spriječili njihovo počinjenje, nastavivši ustrajavati na provedbi zajedničkog cilja, i time stekli namjeru za počinjenje tih dodanih krivičnih djela.

- Međutim, Žalbeno vijeće primjećuje da je Pretresno vijeće iznijelo tek vrlo oskudne, ako uopće ikakve, zaključke o tim uvjetima,” stoji u presudi. “Ne može se očekivati ni od Žalbenog vijeća ni od optuženog da spekulira o značenju zaključaka Pretresnog vijeća, ili o njihovom nepostojanju, u vezi s tako ključnim obilježjem Krajišnikove individualne krivične odgovornosti kao što je opseg zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata - navodi se dalje.

Vijeće je stoga ukinulo osuđujuće presude Krajišniku za dodana djela ubistva, istrebljenja i progona s izuzetkom radnji u osnovi djela deportacije i prisilnog premještanja.

Žalbeno vijeće je također zaključilo da Pretresno vijeće u mnogim prilikama nije uspjelo pronaći vezu između počinilaca prvobitnih krivičnih djela deportacije, prisilnog premještanja i progona zasnovanih na tim krivičnim djelima i članova udruženog zločinačkog poduhvata.

Žalbeno vijeće je odbacilo većinu argumenata branilaca o pitanju udruženog zločinačkog poduhvata, ali je uvažilo argumente u odnosu na identitet članova poduhvata, Krajišnikovu odgovornost za dodate zločine i nepostojanje zaključaka o vezi između fizičkih počinilaca i članova poduhvata za neke od prvobitnih krivičnih djela.

Argumenti koje je podnijelo tužilaštvo i ostatak argumenata optuženog i amicus curiae su odbačeni u cijelosti, od čega je deseta osnova za žalbu amicus curiae o kumulativnim osuđujućim presudama odbačena većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Güneya.

Iako Žalbeno vijeće napominje da je većina osuđujućih presuda Momčilu Krajišniku preinačena, zaključilo je da težina krivičnih djela progona, deportacije i prisilnog premještanja “zahtijeva ozbiljnu i proporcionalnu kaznu”.

Optužnica protiv Krajišnika podignuta je 25. februara 2000. godine. Uhapšen je i prebačen na Međunarodni sud 3. aprila 2000. godine. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je već proveo u pritvoru.

Od svog osnivanja prije 15 godina Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Postupci protiv 117 osoba su okončani. Dok su postupci u toku za 42 optužena, samo dvojica optuženih su i dalje u bijegu i očekuje se njihovo hapšenje – Ratko Mladić i Goran Hadžić, zaključuje se u saopćenju ICTY-a.

Društvo za ugrožene narode BiH: Protest zbog smanjenja kazne

Društvo za ugrožene narode za BiH (DZUNBiH) smatra da je skandalozno što je Momčilu Krajišniku, umjesto doživotne robije, u Haškom tribunalu smanjena kazna sa 27 na 20 godina zatvora.

Zbog toga je uputilo najoštriji protest Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Hagu.

- U ime hiljada preživjelih žrtava masovnih progona i deportacija, masovnih silovanja i ubijanja, u ime onih koji su ostali da pamte ove zločine tražeći svoje najmilije po masovnim grobnicama, očekivali smo da će u žalbenom postupku Momčilu Krajišniku kao članu establišmenta Radovana Karadžića, inspiratoru i organizatoru etničkog čiščenja, masovnih zločina, silovanja i ubijanja, biti izrečena kazna doživotnog zatvora - navodi se u protestu.

- Međutim, Žalbeno vijeće ICTY-ja je umjesto toga, smanjilo kaznu Krajišniku sa 27 na 20 godina zatvora. Na ovaj način Međunarodni sud za ratne zločine Hagu izdao je žrtve i doveo u pitanje vlastiti kredibilitet - istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, saopćeno je iz DZUNBiH.

Majke Srebrenice i Žepe: Sramna presuda

Udruženje "Majke enklava Srebrenice i Žepe" smatra sramnom predsudu Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je Momčilu Krajišniku smanjenjena kazna sa 27 na 20 godina zatvora.

- Haški tribunal kao da želi reći da 3.000 života Bošnjaka i Hrvata danas manje vrijede nego 27. septembra 2006. kad je Krajišnik osuđen na 27 godina - navodi se u današnjem saopćenju ovog udruženja.

Iz Udruženja ističu da "sramna presuda Žalbenog vijeća ne donosi pravdu (kao što bi trebalo da bude), već može biti podstrek za činjenje novih zločina u svijetu".

- S obzirom da Haški sud, kako prolazi vrijeme, za zločine, ubijanja, protjerivanja, silovanja...izriče sve manje kazne, možemo očekivati da idejni tvorac svih zločina R.Karadžić bude osuđen na dvije-tri "godinice" - ističu iz Udruženja.

Majke Srebrenice i Žepe navode da su nakon današnje presude Krajišniku izgubile i najmanju vjeru u ovozemaljsku pravdu.

- Sve se svodi na politiku, prljave igre i kompenzacije. Međutim, postoji neko iznad svih nas u čiju pravednost vjerujemo. I nek znaju zločinci da Boga svaki dan molimo da ubice naše djece, među kojima je i Krajišnik, stigne Božija ruka pravde, kad već ne postoji ljudska - ističe se u saopćenju.

Obeshrabrenje za žrtve i građane BiH

Presuda žalbenog vijeća Haškog tribunala, kojom je preinačena prvostepena presuda, i bivšem predsjedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku umjesto kazne zatvora u trajanju od 27 godina, izrečena kazna od 20 godina zatvora, obeshrabrujuća je za žrtve i sve građane Bosne i Hercegovine koji su preživjeli agresiju i genocid.

Ovakvom presudom i visinom kazne ne možemo biti zadovoljni obzirom da je Momčilo Krajišnik ovom presudom pravosnažno osuđen za najteža krivična djela ratnog zločina, a posebno udruženi zločinački poduhvat protiv nesrpskog stanovništva.

Da se radi o najtežim krivičnim djelima ratnog zločina, govori i činjenica da je Tužilaštvo u svojoj žalbi, uloženoj na prvostepenu presudu, tražilo za Momčila Krajišnika doživotnu kaznu zatvora.

Ako se može u ovakvim trenucima dati neka pozitivna ocjena ovog slučaja, onda je to činjenica koja je pravosnažnom presudom potvrđena, da je Momčilo Krajišnik proglašen krivim i osuđen, jer je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa Radovanom Karadžićem i drugim vođama bosanskih Srba, sa ciljem da se izmijeni nacionalni sastav stanovništva na područjima pod kontrolom bosanskih Srba.

Ova presuda je prihvatila postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, što je dobra osnova za Tužilaštvo u postupku koji se vodi pred Haškim tribunalom protiv Radovana Karadžića, ali nije satisfakcija za žrtve genocida i etničkog čišćenja koje su rezultat djelovanja udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je i Momčilo Krajišnik učestvovao.

Autor: ONASA/FENA

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
 
Krajišniku smanjena kazna na 20 godina zatvora!
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: