Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 ARHIVA VIJESTI...

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Next
AutorPoruka
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Cijena uklanjanja AK Partije   Mon Jul 21, 2008 8:19 pm

Cijena uklanjanja AK Partije


Ponedjeljak, 21 Juli 2008

Laicistički krugovi su, uprkos mnogobrojnim unutrašnjim i međunarodnim protivljenjima i negodovanja, ipak na koncu pokrenuli duski proces koji bi, ukoliko 11 sudija Ustavnog suda Republike Turske prihvate dokaze za optužbe koje je protiv vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) iznio javni tužilac Abdurahman Jalčinkaja, trebao rezultirati zabranom djelovanja ove partije i političkog angažmana njena 72 visoka zvaničnika; uključujući i predsjednika i premijera Turske Abdullaha Gula i Redžepa Tajipa Erdogana.


Mnogi analitičari vjeruju da će rezultat pokrenutog sudskog procesa pred Ustavnim sudom biti izricanje zabrane djelovanja političke partije koja je osvojila dvije uzastopne natpolovične pobjede na slobodnim i demokratskim parlamentarnim izborima u Turskoj. Ovakav stav turskih analitičara je opravdan, jer je historija nedemokratske pojave zabranjivanja djelovanja političkih partija u Turskoj duga 45 godina i u tom periodu su do sada zabranjene 24 političke partije, a među kojima su i političke partije Refah i Fazilet čijom se nasljednicom smatra Partija pravde i razvoja. Samo je tokom perioda u kojem je Ustavnim sudom Republike Turske predsjedavao Jekta Ozden izrečena zabrana djelovanja za 13 političkih partija. Većina tih partija je zabranjena pod optužbama da su skrivale seperatističke namjere, a četiri političke partije su zabranjene pod optužbom za djelovanje protiv laicizma i Ataturkovog naslijeđa. Bivši šef Ustavnog suda, Ozden, aktivan je i danas i kao zakleti laicista ulaže maksimalne napore kako bi tursku javnost mobilizirao protiv, kako tvrdi, „prijetnje islamskih političara".

Činjenica je da je sučeljavanje laika u turskom pravosudnom sistemu sa islamistima i političarima koji nisu islamisti, ali u svome političkom djelovanju posjeduju svijet islamskog identiteta Turske, više ideološke nego partijske ili samo političke prirode. Aktualnu konfrontaciju laicističkih krugova u Turskoj sa moćnom proislamskom Partijom pravde i razvoja možemo smatrati još jednim poglavljem u laicističkoj borbi protiv religije, a nije malo ni političkih analitičara koji smatraju da bi ovaj sukob mogao biti i posljednji u tom nizu. Također je činjenica i da je ovaj sukob do usijanja došao onog trenutka kada je Erdoganova partija odlučila ukloniti ustavnu zabranu prakticiranja islamskog načina odijevanja za žene, hidžaba, u obrazovnim ustanovama i administraciji Republike Turske. Nema sumnje da je upravo ta ustavna zabrana predstavljala jedan od najizraženijih primjera kršenja osnovnih ljudskih prava stanovnika Turske, i pogotovo muslimanki koje praktikuju hidžab. Međutim, laicistički zvaničnici i njihovi teoretičari su, uprkos upozorenjima Evropske unije i međunarodne zajednice, u aktu uklanjanja ustavne zabrane hidžaba prepoznali namjeru Partije pravde i razvoja da reformira ustavni poredak zasnovan na laicističkom uređenju države. Iako je neosporna činjenica da se uklanjanje zabrane hidžaba ne može dovesti ni u kakvu vezu sa laicističkim optužbama, oni ipak istrajavaju na sudskom procesu koji bi u konačnici trebao dovesti do uklanjanja AK Partije sa turske političke scene.


Laici su odmah nakon prošlogodišnje ponovljene pobjede AK Partije na izborima provedenim u proljeće i ljeto, a na kojima su turski birači u većini glasali za promjenu turske politike, odlučili nadmetanje sa AK Partijom prenijeti na drugi front, odnosno u sudnice i pravosuđe Republike Turske gdje još uvijek imaju znatan broj uticajnih pristaša. Uticaj koji imaju u pravosuđu im pomaže da osujete sve namjere islamističkih političara koji se zalažu za ispravljanje niza socijalnih nepravdi u Turskoj, uključujući i nepravdu koja se ogleda u onemogućavanju nastavka obrazovanja i stupanja u radni odnos u administraciji ženama koje praktikuju hidžab. Ustavni sud Republike Turske je ukinula odluku o ukidanju zabrane hidžaba koja je, samo par mjeseci ranije, donesena glasovima većine turskih parlamentarnih zastupnika.

Interesantno je da je tu odluku ukinula sudska instanca koja trenutno razmatra zahtjev javnog tužioca Abdurahmana Jalčinkaje o ukidanju Partije pravde i razvoja. Turski mediji ovih dana prate sjednice sudija Ustavnog suda, a istovremeno emituju i snimke iznenađenih djevojaka koje su zbog odluke tih istih sudija ostale ispred zatvorenih vrata turskih univerziteta. Naravno, zatvorenih vrata za njih koje praktikuju islamski hidžab. Također je interesantno da se laici u svojim nakanama ne obaziru ni na činjenicu da su odluke poput zabrane hidžaba na univerzitetima i u administraciji u potpunosti slične sa odlukama koje je donosio režim apartheida u Južnoj Africi, zabranjujući crncima da se obrazuju ili diskriminatorskih zakona nekada u Americi kada je crncima bilo zabranjeno da se voze u dijelu autobusa za bijelce ili da idu u toalet za bijelce.


Oštro protivljenje hidžabu laici su prvi put javno, jasno i nedvosmisleno ispoljili 1999. godine kada su, nakon mnogobrojnih pritisaka, donijeli jednoglasnu odluku o istjerivanju Merve Kavakči iz parlamenta Republike Turske zbog praktikovanja islamskog hidžaba, uprkos činjenici da je ona zastupnički mandat osvojila na izborima. Merve Kavakči je u javnost istupila i tokom proteklih nekoliko dana. Istakla je da je „prošlo vrijeme vladavine ideološkog ukusa jedne grupe u Turskoj" i da „laici ne mogu blokirati put turskog društva prema vjeri čak ako ih u tim namjerama budu podržale i zapadne zemlje". Ona je podsjetila da je više od 60% turskih birača glasalo za vladavinu religijskih vrijednosti i poštivanje hidžaba, te izrazila čuđenje da tu činjenicu ne mogu prihvatiti „oni koji se na turskoj političkoj sceni smatraju demokratama, laicima i progresnim političarima".

Interesantno je da je Mervi Kavakči zabranjeno političko djelovanje zbog hidžaba, a da je partija Fazilet, u čijem je članstvu bila, zabranjena pod istim optužbama sa kojim se danas suočava AK Partija premijera Erdogana. Sjetimo se da je partiji Fazilet tada zamjerano što ima islamski statut i program.
U svakom slučaju, ne treba zaboraviti da se turski Ustavni sud sada nalazi suočen sa sva tri nivoa vlasti koje je izabrao narod. Odluke parlamenta i vlade blokira i ukida, a predsjednika republike želi smijeniti u okviru sudskog procesa. Također, činjenica je da Ustavni sud neće moći ukloniti islamiste sa turske političke scene čak i da odluči ukinuti Partiju pravde i razvoja. U slučaju zabrane i ukidanja AK Partije, proislamski orijentirani političari i intelektualci u Turskoj će vjerovatno formirati novu partiju pod novim liderstvom i izaći na izbore, baš kao što su činili i do sada. Međutim, tursko društvo danas brine koliko će skupo morati platiti opstanak na vlasti nekolicine laičkih moćnika i sa kakvim opasnostima bi se mogli suočiti građani Turske u slučaju da Ustavni sud uistinu odluči zabraniti vladajuću partiju. Na to su ovih dana aktivno upozoravali predstavnici raznih organizacija, druptvenih grupa i političkih partija. Lider Partije Majka domovina je protekle sedmice upozorio da sudski proces koji se vodi protiv AK Partije predstavlja ozbiljnu prepreku na putu jačanja demokratije i provođenja neophodnih socijalnih reformi u Turskoj.
Poznati turski pravnik, prof. Midhat Sindžir, upozorio je da možda u slučaju pobjede AK Partije u ovom sudskom procesu nebi trijumfovala demokratija, ali da bi u slučaju zabrane te partije demokratija zasigurno bila poražena.

Tursko stanovništvo tok suđenja prati kao važan događaj čiji će krajnji rezultat odrediti budući put Republike Turske, a već mnogi u javnost istupaju sa izjavama u kojim je ovaj proces okarakterisan kao „pravni skandal". Stanovnici Turske su svjesni da bi nepovoljan rezultat ovog suđenja zasigurno blokirao put Turske ka Evropskoj uniji i jačanju odnosa i veza sa svijetom. To je, morate priznati, preskupa cijena.


Tekst je preuzet iz internet dnevnika Aftab.

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Na Ahiret preselio Adil Beg Zulfikarpašić   Mon Jul 21, 2008 8:28 pm

Ponedjeljak, 21 Juli 2008

Adil Zulfikarpašić, osnivač i utemeljivač Bošnjačkog instituta, umro je rano jutros u 87. godini života.

Poznati kulturni mecena, publicist, političar, bankar, istraživač i sakupljač, Gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini je u maju 2001. godine darovao Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, radi promoviranja kulturne baštine, povijesne istine, istraživanja, znanstveno-umjetničke aktivnosti i kulture Bošnjaka i naroda s kojima Bošnjaci u BiH stoljećima žive.
Podružnica Bošnjačkog instituta u Sarajevu otvorena je 1991. godine i djelovala je u toku agresije na BiH. Adil Zulfikarpašić je od 1992. do 1994. godine boravio pretežno u Cirihu, putujući povremeno u Bosnu kao predsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije. Često je poduzimao putovanja u različite zemlje radi susreta s političarima i drugim utjecajnim ličnostima u potrazi za rješenjem pitanja Bosne.

Pomagao je Bošnjake u izbjeglištvu, promovirao njihovo okupljanje oko Matice Bošnjaka, kojoj je dao na upotrebu prostorije i svu infrastrukturu u Bošnjačkom institutu u Cirihu. Institut je postao mjesto intelektualnih susreta između Bosne i inozemstva. Dominantna ideja-vodilja svih njegovih aktivnosti bila je - očuvanje Bosne kao jedinstvene, cjelovite zemlje. Godine 1998. Adil Zulfikarpašić je odlučio preseliti Bošnjački institut iz Ciriha u Sarajevo.

Adil Zulfikarpašić je potomak stare bosanske plemičke porodice - bega Čengića. Rodio se u Foči 23. decembra 1921. godine.

Za neizmjeran doprinos kulturnom i političkom životu Bosne i Hercegovine, Adil-beg Zulfikarpašić je dobio brojna priznanja i nagrade, među ostalim i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 2002. godine. Na Izbornoj skupštini Akademije nauka i umjetnosti BiH održanoj 13. maja 2002. godine u Sarajevu izabran je za počasnog člana Akademije.

Bh Muslim Monitor- FENA

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Jul 21, 2008 8:31 pm

Adil-beg Zulfikarpašić rodjen je u (Foči, 23. decembar 1921.- ) je uspješan poslovni čovjek, publicist, političar. Sin Husein-bega, dugogodišnjeg gradonačelnika Foče i veleposjednika i majke Zahide (rođene Čengić).


Osnovnu školu završio u Foči, a srednju školu u Sarajevu. Studirao u Grazu, Beču i Fribourgu. Diplomirao političke nauke i pravo. Od 1941. godine je učesnik u antifašističkom pokretu. Završio rat kao potpukovnik. Bio je zamjenik ministra trgovine u prvoj poslijeratnoj Vladi Narodne Republike BiH.


Godine 1946., emigrira iz Bosne i Hercegovine. Postaje predsjednik Bošnjačkog Liberalnog saveza. Također je bio urednik „Bosanskih pogleda“ , koji izlaze u Beču i Fribourgu od 1960. do 1967. godine. Suosnivač je Demokratske alternative i član izvšnog odbora Liberalne internacionale.


Direktor i vlasnik kompanije Stamaco u Zürichu. 1988. godine osnovao Bošnjački institut, koji je nastao kao plod njegovog dugogodišnjeg sakupljanja, klasificiranja i sistematiziranja historijske, književne, novinsko-publicističke, rukopisne, arhivsko-dokumentacijske i folklorne građe o Bosni i Hercegovini, kao i o susjednim zemljama i njihovim narodima. Sa Smailom Balićem je osnivač i urednik Bosanskih pogleda. Vraća se u Bosnu i Hercegovinu u martu 1990. godine i zajedno s Alijom Izetbegovićem formira Stranku demokratske akcije (SDA), čiji je potpredsjednik. Razilazi se sa SDA (u septembru 1990.) i osniva Muslimansku bošnjacku organizaciju (MBO). Osnivač, izdavač i vlasnik je tjednika Bosanski pogledi u Sarajevu (1991.).


U julu 1991. inicirao Historijski sporazum između Bošnjaka i Srba. Objavio više zapaženih rasprava, eseja i članaka. Kao istaknuta ličnost kulturnog, javnog i političkog života dao je brojne intervjue. Mnogi od njih su sabrani i objavljeni u zasebnim knjigama, kao sto su Bosanski pogledi (London 1984.), Bosanski Muslimani: faktor mira izmedju Srba i Hrvata (Cirih 1986.), Adil - članci i intervjui (Sarajevo 1991.), Bošnjak – Adil Zulfikarpasić (Zürich 1994.), Sudbina Bošnjaka (Beograd 1999).


1991. Bošnjački institut je otvorio svoju podružnicu u Sarajevu, a u maju 2001. godine svečano je otvoren moderno i savremeno opremljen Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpasić u Sarajevu, u ulici Mula Mustafe Bašeskije, 21. U tu zgradu su preneseni glavni fondovi iz Bošnjačkog instituta u Cirihu: biblioteka, arhiv i galerija umjetničkih slika. Adil-beg Zulfikarpasić živi sa suprugom Tatjanom Zulfikarpašić (rođenom Nikšić) u Zürichu i Sarajevu.[/quote]

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
eko87
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Jul 21, 2008 9:00 pm

INNA LILLAHI VE INNA ILEJHI RADŽI'UN!!!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Jul 21, 2008 9:04 pm

INNA LILLAHI VE INNA ILEJHI RADZI'UN!!!

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Dženaza za 70 sugrađana ubijenih u ljeto 92. godine   Mon Jul 21, 2008 11:39 pm


Prijedor će se u srijedu, 23. jula, u najvećem povratničkom naselju Kozarcu oprostiti od 70 svojih sugrađana, civilnih žrtava proteklog rata, čiji su posmrtni ostaci, nakon ekshumacija iz masovnih grobnica Kevljani, Jakarina kosa, jama Lisac i Hrastova glavica identificirani u posljednjih godinu u hali Šejkovača kod Sanskog Mosta. Riječ je o 69 Bošnjaka i jednom Romu, Zdravku Pupavcu Hotiću, koji su ubijeni u ljeto 1992. godine, na kućnim pragovima u naseljima s lijeve obale Sane, u Kozarcu i u logorima Omarska i Keraterm.

Nasution Kljunić, predsjednik Organizacionog odbora za šehidska mezarja i zajedničke dženaze i sahrane, kazao je da će ispraćaj žrtava imati isključivo vjerski karakter.

Klanjanje zajedničke dženaze u Kozarcu na stadionu Bratstvo prevodit će reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić nakon čega će se povorke s tijelima žrtava uputiti u pravcu šehidskih mezarja u Kamičanima, Zecovima, Čarakovu, Hambarinama, Rakovčanima, Rizvanovićima, Bišćanima, Skeli - Zagradu, te u džemate Ćela i Čejreke.

Među onima koji će u srijedu biti ukopani na šehidskim mezarjima je i dvoje djece, Midhet Salihović i Kemal Bešić, koji su ubijeni u dobi od samo petnaest godina, te tri žene od kojih je Nura Jakupović (82) ujedno i najstarija žrtva.

U Organizacionom odboru nam je rečeno da je najviše identificiranih žrtava s područja Kozarca, čak 32, čiji će posmrtni ostaci nakon zajedničke dženaze biti ukopani na šehidskom mezarju u Kamičanima.

Imena žrtava

U srijedu će biti ukopani: Ahmet Alić, Daut Arnautović, Ismet Avdić, Hamdija Balić, Ismet Balić, Izet Behlić, Muharem Behlić, Redžep Behlić, Ismet Bešić, Kemal Bešić, Ibrahim Bešlagić, Ahil Dedić, Mirsad Dedić, Hasir Džamastagić, Jusuf Đulić, Sadmir Ejupović, Mehemed Elkaz, Fajko Fazlić, Munib Forić, Hajra Hadžić, Safet Hatić,

Kasim Hegić, Fatima Hodžić, Rasim Hopovac, Himzo Hrnić, Zahid Hrustić, Hasan Hujić, Meho Hujić, Rifet Hujić, Ibrahim Hušić, Adem Jakupović, Enes Jakupović, Azur Jakupović, Besim Jakupović, Nura Jakupović, Zlatan Jakupović, Izet Kadić, Esmir Kadirić, Edin Kadirić, Nurudin Kekić, Mirsad Kenjar, Sead Kevljanin, Himzo Kilić, Velid Medić, Jusuf Melkić,

Ahmet Melkić, Halim Mešić, Zlatan Mujagić, Ramiz Mujanović, Ermin Mujdžić, Avdo Murčehajić, Ćamil Musić, Emir Musić, Zehra Novkinić, Alen Nureski, Mirsad Nureski, Faik Pađan, Hamed Poljak, Zdravko Pupavac, Uzeir Ramulić, Halid Ramulić, Hilmija Rizvan, Midhet Salihović, Enver Siječić, Mehmedalija Sikirić, Nijaz Sivac, Ferid Šabanović, Faudin Tadžić, Adil Zenković i Smajo Zukanović.

(fildzan.info)
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Dr Raffi Gregorian pokazao fašističko lice   Mon Jul 21, 2008 11:42 pm


Da nema normalnih ljudi koji poštuju tuđe i drugačije, pomislili bismo da je Bosna i Hercegovina zemlja, gdje samim postojanjem postajete fašista. Kako drugačije tumačiti izjavu Rafi Gregorijana prvog zamjenika visokog predstavnika o tome da je smišljeno i sa sumnjivom pozadinom odavanje pošte ubijenim civilima na Kravicama, njih 1.500 koje su srpski koljači, pedofili i siledžije pobile za samo jedan dan. Kako drugačije nazvati ovu protuhu međunarodne zajednice koja uživala u svojem toplom domu dok su nas klali, ubijali, silovali, izgladnjivali, nego nacistom, fašistom, rasistom, i ako hoćete đubretom....
...Doduše, imamo malo i razumijevanja, jer kad vas školuju da je kršćansko osvajanje Jerusalema / Kudz-a od strane pljačkaške krstaške vojske prije oko 1.000 godina herojski čin, kakvi ćete biti nego kao Rafi Gregorijan. Za one koji ne znaju, kršćanska vojska je po ulasku u tadašnji Jerusalem / Kudz, gdje su u miru živjeli muslimanska većina sa kršćanima i jevrejima, pobili doslovno sve stanovnike bez obzira na vjeroispovijest. Preko 40.000 muškaraca, žena i djece je ubijeno za dva dana. Valjda mu je zato normalna i Srebrenica, i Kravice i otkud se neko usudi proučiti Fatihu svojem ubijenom članu porodice, otkud tolika drskos preživjeliht. Boji li se ovaj čovjek Boga? Boji li se da će mus e nešto desiti?
Da se i mi počnemo sprdati sa nevinim ljudima ubijenim u WTC-u koje je vjerovatno pobila američka vlada, a ne možda izmišljena i nepostojeća Al-kaida? Ne, nismo mi takvi!

(FildzanInfo)
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 12:32 am

Ja iskreno receno nista bolje i ne ocekujem od tih svjetkskih probisvijeta tako da me njihove fasisticke izjave previse i ne pogadjaju .Sto bi nas narod rekako vlah to vlah to ,ili kadija te tuzi,kadija te sudi.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
ljina
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Uhapšen Radovan Karadžić!   Tue Jul 22, 2008 12:43 am

Uhapšen Radovan Karadžić!


21. jul 2008. | 23:18 -> 23:25 | Izvor: Beta


Beograd -- Haški optuženik, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je večeras, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost.Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije saopštio je da je akcijom srpskih službi bezbednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić.

Integralni tekst saopštenja iz Pres službe predesednika Srbije glasi:

"Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije saopštio je da je večeras akcijom srpskih službi bezbednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić. Karadžić je priveden istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju".

e pa vakat je i bio misu da se ne krijes vise po rupa
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 12:58 am

Neznam , dali da se radujem ili da plačem. Mogli su ga uhititi i mnogo ranije.... vrag vragu oči ne vadi ! Smjestiće ga u neku takozvanu ćeliju zatvora koji je opremljen bolje nego neki hotel sa 5 zvjezdica.... Jedan on, a stotine hiljada žrtava. Ali nije gotovo, doći će on pred Allaha Jedinoga i najpravednijeg sudije. InšaAllah !
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 1:00 am


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 1:03 am


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 1:04 am

Ehhh vallah će mu dohakat ne pitaj....
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 1:09 am

Pa njega i da objese tim se bol i patnja zrtava ne bi mogla naditi .Bitno je da ne umre na slobodi pa da ga posle proglase za velikomucenika .Ovako ce skoncati iza resetaka kao i Slobo kao zadnja bitanga i baraba sam i bez igdje ikoga svoga. Na kraju Allah ce mu pravedno presuditi na ahiretu,jer na ovom svijetu i nema adekvatne kazne za njega i tezinu zlocina koji je on pocinio.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 1:36 am

Drago mi je naravno sto su zlikovca uhvatili ,ali sve je meni to sumljivo
gdje srbin srbina da uhapsi .Opet ce on negdje pobjeci ili dobiti neku
malu kaznu (iako za njega kazne na ovom svijetu nema) ili nesto trece.
Na vrh Go down
MINAA
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 4:34 pm

Štampa o Karadžiću: Ofarbana kosa i duga brada
desk - 22. jul 2008.

Hapšenje Radovana Karadžića centralna je tema svih dnevnih listova, a pored zvaničnih informacija i saopštenja nekoliko listova prenosi neimenovane izvore koji tvrde da je bivši lider bosanskih Srba imao ofarbanu kosu i dugu bradu, tako da je bio „neprepoznatljiv”. „Politika” tako navodi da je Karadžić kada je uhapšen kod sebe imao putnu torbu, pa se pretpostavlja da je želeo da napusti Beograd. List piše da je imao ofarbanu kosu i bradu, i prenosi spekulacije da je uhapšen u Košutnjaku, na Vračaru ili na Kosmaju. „Pres” pod naslovom „Uhapšen Karadžić” navodi da je najtraženiji haški optuženik uhapšen juče u Beogradu kada je krenuo na letovanje u Split. Prema navodima lista, imao je lažna dokumenta, dugu farbanu kosu i bradu.

„Blic” prenosi da je Karadžića pre mesec dana locirala BIA, ali je čekala potvrdu identiteta. Potvrdu su, tvrdi list, dobili u petak, preko vikenda sve pripremili i u akciju krenuli sinoć oko 19 časova.

Pod naslovom „Radovan uhapšen po porudžbini”, tabloid „Alo” prenosi da je teren za hapšenje pripremio doskorasnji šef BIA Rade Bulatović, a da je u akciju bio upućen šef kabineta predsednika Srbije Miodrag Rakić.

„Večernje novosti” prenose zvanična saopštenja, proceduru i dešavanja ispred Specijalnog suda pod naslovima „Uhapšen Radovan Karadžić” i „Radovan uhvaćen u autobusu”, optužnicu pod naslovom „Optužen za genocid”, a biografija je naslovljena „Pesnik ratničke duše”.

„Kurir” tvrdi da je „Uhapšen Radovan” po dojavi jedne strane obaveštajne službe i da su ga uhapsili pripadnici ili BIA ili vojne VBA.

„Glas javnosti” i „Gazeta” vest o hapšenju prenli su pod naslovom „Pao Radovan”. (Beta)
Na vrh Go down
MINAA
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 4:35 pm

Svetski zvaničnici: Uspeh Srbije
desk - 22. jul 2008.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je danas u Briselu, pred početak Saveta ministara EU, da je „skoro siguran” da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc oceniti da Beograd „u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom” nakon hapšenja Radovana Karadžića. Na pitanje novinara o tome da li će hapšenje Karadžića omogućiti primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Solana je odgovorio da je uveren, nakon razgovora s Bramercom, da će „on reći da saradnja ide u dobrom pravcu”. „Veoma se nadam da će saradnja koju je srpska vlada pokazala omogućiti tužiocu da kaže – u to sam siguran – da saradnja (sa Haškim tribunalom) ide u dobrom pravcu”, rekao je on. „Moramo da razgovaramo s tužiocem. Ja sam skoro siguran da će on reći da postoji puna saradnja”, naglasio je visoki prestavnik EU.

Na pitanje o tome da li sada postoje saznanja i o tome gde se nalazi Ratko Mladić, Solana je odgovorio da „nema drugih naznaka sem volje koju je srpska vlada juče pokazala”. Solana je prethodno izjavio da su po njegovom mišljenju, „nove vlasti u Srbiji pokazale da su spremne da u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom”.
Merkel: Hrabri potez predsednika Tadića
Nemački kancelar Abgela Merkel pozdravila je danas hapšenje srpskog lidera u Bosni i Hercegovini Radovana Karadžića i ocenila da je to hrabar potez predsednika Borisa Tadića koji je ovim hapšenjem podvukao evropsko opredeljenje Srbije.

„Hapšenje Karadžića je dobra vest za celi Balkan. To je ključni korak ka pravdi, miru i pomirenju u regionu”, istakla je Mekelova u pisanom saopštenju. Nemački kancelar je takođe ocenila da je Tadić ovim hrabrim potezom (hapšenjem Karadžića) podvukao evropsko opredeljenje Srbije. Nemačka agencija DPA podseća da je Nemačka stalno vršila pritisak da se Karadžiću sudi za ratne zločine.

„To je istorijski momenat. Žrtve mogu slobodno da se odmore jer teško narušavanje ljudskih prava neće proći nekažnjeno”, navodi se u pisanom saopštenju nemačke kancelarke.
Doris Pak: Uspeh za koji treba zahvaliti Srbiji
Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila je danas da se raduje što je Radovan Karadžić konačno uhapšen i ocenila da je to uspeh za koji treba zahvaliti pre svega Srbiji.

„To je moglo još mnogo, mnogo ranije da se desi da su svi u BiH sarađivali, uključujući i međunarodnu zajednicu... Mi smo tamo imali svoje predstavnike, mnogo vojnika i policajaca i zbog toga je ovo uspeh za koji, pre svega, treba zahvaliti Srbiji”, rekla je Doris Pak.

Ona je dodala da tokom predstojećeg procesa u Haškom tribunalu „očekuje mnogo laži, ali i po koju neprijatnu istinu, što takođe treba istražiti”, ali i izrazila uverenje da će Karadžićevo hapšenje omogućiti pomirenje u BiH.

Doris Pak je ocenila su do sada bili hapšeni samo zločinci nižeg ranga i da bi sada stvarno bilo dobro kada bi Karadžić preuzeo odgovornost.

„Biljana Plavšić je to prva učinila. Sramota je što Karadžić nije ranije uhapšen, odnosno što se nije predao. Zbog toga je za divljenje to što je Biljana Plavšić jedina do sada to učinila”, kazala je nemačka političarka.

Ona je izrazila i nadu da se Karadžićevim hapšenjem „završava jedan tužan deo evropske istorije”.
Teri Dejvis: Hapšenje Karadžića divna vest
Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis danas je pozdravio hapšenje Radovana Karadžića, uz ocenu da je to „divna vest”.

Dejvis je rekao da će hapšenje haškog optuženika „značajno doprineti poboljšanju imidža koji Srbi imaju u Evropi”.

„Taj čovek je odgovoran za neka od najgorih kršenja ljudskih prava u Evropi u poslednjih 60 godina”, navodi se u saopštenju Terija Dejvisa, koji je izrazio zadovoljstvo što je do hapšenja došlo „samo nedelju dana posle godišnjice masakra u Srebrenici”. (Tanjug)
Na vrh Go down
MINAA
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 4:36 pm

Karadžić uhapšen u „osamdesettrojci” GSP-a
desk - 22. jul 2008.

Advokat haškog optuženika Radovana Karadžića Svetozar Vujačić ponovio je da je Karadžić uhapšen u petak, a ne u ponedeljak, ali je naveo da je to bilo u autobusu na liniji 83 na Novom Beogradu, a ne Batajnici kako je noćas izjavio. Vujačić je najavio i podnošenje krivične prijave pošto ni on ni njegov branjenik ne znaju, kako je kazao, ko ga je uhapsio i gde je bio od petka, kada je u 21.30 uhapšen. Prema njegovim rečima, Karadžiću je prilikom hapšenja oduzet laptop za koji se ne zna gde je. Prilikom hapšenja, naveo je Vujačić, Karadžiću je stavljen šešir na glavu i prekrivene su mu oči. Odveden je i držan u prostoriji „dva sa tri” tri dana i nije zlostavljan. Vujačić je naveo da je Karadžić dugo bio u Beogradu pod drugim imenom, radio je u jednoj ordinaciji, a ljudi koji su bili u kontaktu sa njim nisu imali pojma da je to on. Nije bio u kontaktu sa političarima u Srbiji i RS, nije imao obezbeđenje i stanovao je sam. Radovan Karadžić je imao mesečnu pretplatnu karticu za GSP.

Vujačić je najavio da će Karadžić se u Hagu braniti sam, a u pravnom timu će, između ostalog, biti Vujačić i akademik Kosta Čavoški. Kako je naglasio, Karadžić je odličnog zdravlja i dobro se oseća.

Brat uhapšenog bivšeg lidera bosanskih Srba Luka Karadžića izjavio je da je posetio brata i razgovarao sat vremena s njim. Luka Karadžić je novinarima kazao da žena i ćerka Radovana Kardžića imaju dozvolu da ga posete, ali da im međunarodne vlasti u BiH ne dozvoljavaju da napuste Bosnu.

Vujačić je ranije izjavio da je Karadžić, prilikom saslušanja kod istražnog sudije Veća za ratne zločine, rekao da je uhapšen u petak u 21.30 u autobusu na liniji iz Novog Beograda za Batajnicu.

Vujačić, koji je zastupao Karadžića, novinarima je pred Specijalnim sudom preneo Karadžićeve reči da je od tada držan u pritvoru „u nekoj sobi”.

Prema rečima advokata Vujačića, istražni sudija Milan Dilparić rekao je tokom saslušanja da je iznenađen tim podatkom i naveo da će Karadžićevi navodi biti ispitani.

Prema rečima advokata Vujačića, Karadžić se pred istražnim sudijom branio ćutanjem i ceo slučaj ocenio je kao „farsu”. Advokat je dodao da je Karadžić „odbio hranu”, da je smršao, kao i da je smiren i staložen. On je izjavio i da je lekar pregledao Karadžića i da je konstatovao da je zdrav.

Svetozar Vujačić je još rekao da će Radovan Karadžić biti u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda do izručenja Haškom tribunalu.

Posle kratkog saopštenja iz Beograda koje je obišlo svet - da je uhapšen bivši predsednik Republike Srpske - mediji se bave nagađanjima gde se i u kakvim okolnostima hapšenje odigralo.

Prema tvrdnjama podgoričkih medija, Karadžić je uhapšen u ponedeljak, oko 19 časova, u jednom privatnom stanu na Vračaru.

Britanska agencija Rojters navela je informaciju neimenovanog „izvora bliskog srpskoj vladi” prema kojoj je Karadžić, „prepoznatljiv po dugoj, sedoj kosi”, uhapšen u Beogradu. Prema tom izvoru, Karadžić je nekoliko nedelja bio pod prismotrom, posle dojave jedne inostrane obaveštajne službe.

Francuska agencija AFP navodi, pozivajući se na izvor blizak Tužilaštvu suda za ratne zločine, da je Karadžić uhapšen u Srbiji. Prema izvoru bliskom tajnim službama Srbije, koga je kontaktirala francuska agencija, Karadžić nije pružao nikakav otpor prilikom hapšenja i bio je „u depresivnom stanju”. (Mondo)
Na vrh Go down
MINAA
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 4:36 pm

Karadžić pod lažnim imenom pisao o meditaciji
desk - 22. jul 2008.

Ime Radovana Karadžića, ili neuropsihijatra Dragana Dabića, bez ikakve dileme, u utorak je najtraženije na Internet pretraživačima. Na velikom broju foruma na internetu, posetioci komentarišu hapšenje najtraženijeg haškog begunca Radovana Karadžića, ali pre svega njegov imidž i poslove kojima se bavio dok ga je tražila cela planeta. Kada je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić u utorak na konferenciji za novinare rekao da se radovan Karadžić skrivao pod imenom Dragan Dabić, da se bavio alternativnom medicinom, a potom pokazao fotografiju Radovana Karadžića - čoveka koji ima dugu sedu bradu i dugu sedu kosu, sa naočarima za vid - počela je i potraga na Internetu. Dragan Dabić ili Dragan David Dabić, kako se takođe može pronaći na Internetu, prethodnih godina očigledno je bio rado viđen gost na raznoraznim medincinskim savetovanjima.

Tako je Dragan Dabić učestvovao aprila ove godine u Novom Sadu u akciji „Zdrav život je srećan život”, pod pokroviteljstvom „Pokreta za zdraviju Srbiju”.

Uz još neke predavače, Dabić je prijavljen kao neuropsihijatar iz Beograda a tema u okviru koje je govorio bila je: „Istosti tihovanja i meditacije”.

Beogradski mediji prenose i da je Radovan Karadžić pod imenom Dragan David Dabić, držao predavanja i sarađivao sa časopisom „Zdrav život”.

U časopisu „Zdrav život” agenciji Beta je potvrđeno da je Dragan David Dabić sarađivao sa tim listom.

„Ne znamo da li je to Radovan Karadžić, ali to je čovek sa fotografije koju smo videli na TV-u”, rečeno je Beti.

Lekar pod imanom David Dabić je 23. maja na Adi Ciganliji, u okviru festivala zdravog života, održao predavanje pod nazivom „Kako negovati sopstvene energije”.

U Centru za kulturu Smederevo 10. decembra prošle godine „dr Dragan David Dabić, neuropsihijatar, istraživač u oblasti psihologije i bioenergije” održao je predavanje na temu „Odnos tihovanja i medijacije”. (Mondo)
Na vrh Go down
MINAA
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 4:40 pm

Karadžić živeo pod imenom Dragan Dabić
desk - 22. jul 2008.

Radovan Karadžić bavio se alternativnom medicinom, radio u privatnoj ordinaciji i na Novom Beogradu živeo pod lažnim imenom Dragan Dabić. Ratni lider Srba u BiH potpuno je neprepoznatljiv na fotografiji koju su na konferenciji za novinare pokazali Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević: bele kose, sa dugačkom bradom i napočarama s dioptrijom, pomalo podseća na čuvenog Rašu Popova. Tužilac Vladimir Vukčević rekao je da je Karadžić tako ubedljivo skrivao identitet, da ni njegovi stanodavci u poslednjem prebivalištu, na Novom Beogradu, nisu znali ko je. Posle spekulacija o lokaciji na kojoj je uhapšen - da li na Vračaru ili na putu za Batajnicu - predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom rasim Ljajić je precizirao da je hapšenje izvedeno „u okolini Beograda, prilikom izmeštanja na drugu lokaciju”.

Vukčević je naglasio da je „lociranje Karadžića trajalo već izvesno vreme”, a da je hapšenje izvedeno „uz najmanji bezbednosni rizik, po snage koje su u hapšenju učestvovale i po samog Karadžića”.

Prema Ljajićevim rečima, do hapšenja je došlo posle praćenja grupe lica za koje se pretpostavljalo da su u mreži pomagača.

Istražni sudija bi u roku od tri dana trebalo da odluči da li su ispunjeni uslovi za izručenje Karadžića Haškom tribunalu, rok za njegovu žalbu je tri dana, a takođe tri dana su rok za odgovor na eventualnu žalbu.

Ljajić je rekao da Radovan Karadžić nema državljanstvo Srbije.

Na konferenciji novinarima nije bilo omogućeno postavljaje pitanja, a Ljajić je objasnio da to ima veze da operativnim radnjama na lociranju preostale dvojice haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. (Mondo)
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 7:45 pm

Mihajlica: "Hapšenje Radovana Karadžića je najveća historijska izdaja"

24SI - Predesjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica rekao je danas da ova stranka hapšenje Radovana Karadžića doživljava kao jednu od najvećih srpskih sramota, nesreća, historijskih izdaja u režiji "srpskog cara Borisa Tadića".

"Činjenica da će Radovan Karadžić biti isporučen Haškom tribunalu koji je oslobodio Ramuša Haradinaja i Nasera Orića, u suštini govori da Karadžić neće biti isporučen sudu pravde već antisrpskom sudu koji će učiniti sve kako to i traži Haris Silajdžić i Sulejman Tihić - da se sudi djelima Radovana Karadžića, a to djelo je i RS", kazao je Mihajlica.

On smatra da hapšenjem Radovana Karadžića sa RS neće biti skinut nikakav "kamen tereta" već da će u predstojećem sudskom procesu RS biti izložena žestokim pritiscima i da će se nastojati da u tom sudskom procesu ona bude dovedena u pitanje.

Mihajlica je naglasio da je vlast u Srbiji napravila najlošije rješenje od svih mogućih rješenja koje će i RS i Srbiju opterećivati u narednim godinama, a da je hapšenje Karadžića proizvod političke nagodbe nove Vlade Srbije.

"Mi očekujemo da će Radovan Karadžić u procesu u Haškom tribunalu predstaviti istinu o proteklom ratu, o stradanju Srba i da će sve činjenice i argumente sa kojima raspolaže iznijeti u sudnici, kako bi se saznala istina o umiješanosti Zapada i islamskih zemalja u proteklom ratu, a da bi teret koji stavljaju na RS i na srpski narod u cjelini bio skinut", kazao je Mihajlica.
_____________________________________________________________________________________


Da Bog da se pobili izmedu sebe
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 7:49 pm

Karadžić pokazao kako se treba javno sakrivati: Imao je web stranicu, e-mail, mobitel, javni život...

24SI - Da je najbolje se skrivati "od javnosti u javnosti" pokazao nam je Radovan Karadžić, odnosno Dragan David Dabić kako se predstavljao u krugu ljudi sa kojima je živio i radio. Naime, na opšte zaprepaštenje javnosti Karadžić je pod imenom Dragan David Dabić držao predavanja i sarađivao sa srbijanskim magazinom"Zdrav život". Imao je svoju web stranicu, email, mobilni telefon, javni život...

U magazinu "Zdrav život" agenciji "Beta" je potvrđeno da je Dragan David Dabić sarađivao sa tim magazinom.

"Ne znamo da li je to Radovan Karadžić, ali to je čovek sa fotografije koju smo vidjeli na TV-u", rečeno je agenciji "Beta".

Doktor pod imenom David Dabić je 23. maja na Adi Ciganliji, u okviru festivala zdravog života, održao predavanje pod nazivom "Kako njegovati sopstvene energije". Pojedini mediji su objavili i program te manifestacije.

U Centru za kulturu Smederevo 10. decembra prošle godine "dr. Dragan David Dabić, neuropsihijatar, istraživač u oblasti psihologije i bioenergije" održao je predavanje na temu "Odnos tihovanja i medijacije".

Na njegovoj zvaničnoj web stranici mogu se pronaći razne informacije u vezi sa poslom koji se bavio, sa opširnim objašnjenjima pojedinih linkova, zatim kontakt informacijama, i još mnogo toga.

(24sata.info)Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 7:52 pm


Radovan Karadžić: "Ovo je farsa, uhapšen sam u petak!"


24SI - Istražni sudija Okružnog suda vijeća za ratne zločine u Beogradu Milan Dilparić potvdio je da je saslušao Radovana Karadžića. Na pitanje da li je donijeo rješenje o ispunjenju pretpostavki za izručenje Karadžića Haškom tribunalu Dilparić je kratko odgovorio: "Sve je završeno".

Kako "B92" saznaje, Radovan Karadžić na saslušanju nije negirao identitet.

Saslušanje Karadžića počelo je nešto nakon jedan sat po ponoći i trajalo je oko sat i po vremena u zgradi Specijalnog suda.

Advokat Svetozar Vujačić izjavio je da je Radovan Karadžić, prilikom saslušanja kod istražnog sudije Vijeća za ratne zločine, rekao da je uhapšen u petak u 21.30 u autobusu na liniji iz Novog Beograda za Batajnicu. Vujačić, koji je zastupao Karadžića, novinarima je pred Specijalnim sudom prenio Karadžićeve riječi da je od tada držan u pritvoru "u nekoj sobi".

Prema riječima advokata Vujačića, istražni sudija Milan Dilparić rekao je tokom saslušanja da je iznenađen tim podatkom i naveo da će Karadžićevi navodi biti ispitani, javili su u utorak beogradski mediji.

Vujačić je prenio riječi Karadžića da su mu prilikom hapšenja stavili "nekakav šešir na glavu", zbog čega ne može da zna ko ga je uhapsio. Prema njegovim riječima, Karadžić se pred istražnim sudijom branio šutnjom i da je cijeli slučaj ocjenio kao "farsu".

Advokat je naveo i da je Karadžić "odbio hranu", da je smršao, kao i da je smiren i staložen. On je izjavio i da je doktor pregledao Karadžića i da je konstatovao da je zdrav.

Svetozar Vujačić je još rekao da će Radovan Karadžić biti u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda do izručenja Haškom tribunalu.

Kako je saopštio Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije, haški optuženik i bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je u ponedjeljak uveče u akciji srpskih službi bezbjednosti. Zvanično, nije poznato gdje je uhapšen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da pripadnici MUP-a nisu učestvovali u lociranju i hapšenju Karadžića.

Haški optuženik Radovan Karadžić je, nakon što je uhapšen, izveden pred istražnog sudiju Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, koji mu je, nakon utvrđivanja identiteta, uručio optužnicu Haškog tribunala.

Prema proceduri, Karadžić se neće izjašnjavati o krivici pred sudstvom Srbije, već pred Tribunalom u Hagu.

Radovan Karadžić trenutno prolazi kroz postupak identifikacije, uključujući i DNK testiranje, a tokom noći sastaće se sa istražiocima, objavila je agencija "Reuters".

Istražni sudija ima rok od tri dana da donese rješenje o ispunjenosti prepostavki za predaju optuženika Tribunalu, a protiv tog rješenja može se izjaviti žalba u roku od tri dana.

O žalbi odlučuje vanraspravno vijeće u roku od tri dana. Prema zakonu, ne postoji pravo žalbe na odluku vanraspravnog vijeća, a konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

Haški tribunal od 1993. godine, kada je osnovan, podigao je optužnice protiv ukupno 161 osobe, od kojih su još dvije u bjekstvu: Ratko Mladić, komandant vojske Republike Srpske, i Goran Hadžić, nekadašni predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK).

(fena.ba)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 9:15 pm

Dabi pravda bila ikako zadovoljena trebalo bi ga izruchiti Srebrenicanima , da mu otkinu noge i ruke, da mu prekinu nos i ushi i da mu oko izbiju pa da ga puste gladnim psima !
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 10:01 pm

InshAllah dobice ono sto je zasluzio taj zlotvor bolesni.

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 10:15 pmSultanija: komentar modifikovan dana: Thu Jul 24, 2008 1:20 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 11:12 pm

Karadžić radio kao ljekar pod imenom Dragan Dabić

Karadžić se slobodno kretao gradom i pojavljivao na javnim mjestima • Bavio se alternativnom medicinom • Bio gost na tribinama u Kikindi i Novom Sadu...


Karadžić nekad i sad


22.07.2008. 20:08
Na pres-konferenciji koordinatora Akcionog tima za saradnju s Tribunalom Rasima Ljajića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, održanoj u Beogradu, rečeno je da je Radovan Karadžić pod imenom Dragan Dabić radio u jednoj beogradskoj privatnoj ordinaciji.


Oni su rekli da je Karadžić uhapšen u ponedjeljak uvečer u Beogradu prilikom premještanja s jedne na drugu lokaciju.


Vukčević i Ljajić rekli su da je akcija počela u ponedjeljak popodne, a da su pripreme trajale duže. Oni su potvrdili da se Karadžić uglavnom branio šutnjom, kao i da mu je uručena optužnica Tribunala.


Ljajić je rekao da je praćena grupa osoba za koje se pretpostavljalo da su bile u mreži Karadžića i da je on tako lociran.


On je koristio lažne dokumente na ime Dragana Dabića, a sam Karadžić nije državljanin Srbije.


Vukčević je rekao da je Karadžić bio vrlo uvjerljiv u skrivanju identiteta, bavio se alternativnom medicinom, tako je zarađivao, i radio je u privatnoj ljekarskoj ordinaciji.


Ni zaposleni u toj ordinaciji ni njegovi stanodavci nisu znali njegov identitet.


Radovan Karadžić, odnosno doktor Dragan David Dabić imao je internet stranicu www.psy-help-energy.com na kojoj je slobodno reklamirao i nudio bioenergetske usluge, među kojim i energetski recept za otklanjanje seksualnih smetnji i neplodnosti.

Doktor Dabić, kojem je internet-stranicu izradio Zoran Pavlović, sebe je nazivao wellbeing - harmonizerom bioenergije.


Doktor David nudio je podmlađivanje, proljepšavanje i njegu lica kvantnom energokozmetikom, kao i prodaju bioenergetskog aktivnog nakita, te mjerenje i uklanjanje štetnih zračenja.


"Uvijek ima pomoći - više nikada nećete biti sami i bespomoćni - nema bezizlaznih situacija", navodi u svojoj internet reklami doktor David.
Vizit-karta dr Dragana Dabića Davida


Tvrdio je da ima efikasan lijek i za psihičke smetnje, napetost, nemir, depresiju, smetnje koncentracije i pamćenja.


Na kraju nudi i kontakt mejl adresu dddavid@psy-help-energy.com i mobilne telefone 064/39-33-095 i 062/18-77-484.


Zoran Pavlović koji mu je pravio internet stranicu rekao je za B-92 da se sa Karadžićem, odnosno doktorom Davidom susretao nekoliko puta u proteklih pet mjeseci i opisuje ga kao izuzetno finog, ljubaznog, pametnog i staloženog gospodina.


"On je svojom pojavom privlačio dosta pažnje, jer je imao dugu sijedu kosu i bio obučen u crno, visok i markantan. Gomila ljudi ga je gledala", rekao je Pavlović.


On je dodao da mu je Karadžić rekao da je živio desetak godina u Americi, tamo završio fakultet i da ima četvoro unuka, te da su jednom prilikom razgovarali i o Hagu.


"Ja sam mu rekao da sam jedanput bio u Holandiji i da mi se ta zemlja mnogo svidela, a on je rekao `Pa da, jeste, da, fina je`. I onda sam mu rekao da sam bio u Amsterdamu i posjetio grad Ševeningen", rekao je Pavlović.


On je dodao da je tada rekao Karadžiću, "Davide, Ševeningen je jedno super mesto koje morate obavezno da posetite. Pun je hotela i plaža", na šta je, kako tvrdi Pavlović, on samo slegnuo ramenima i rekao "Pa, da. OK, važi".


Posljednje mjesto prebivališta Dabića, odnosno Karadžića, bila je općina Novi Beograd. On se slobodno kretao gradom, pojavljivao se na javnim mjestima.U mjesecima prije hapšenja Radovan Karadžić bio je gost na tribini u kikindskom Domu omladine 28. januara ove godine, kao neuropsihijatar specijalizovan za alternativnu medicinu.
Lokalna javnost saznala je koga je ugostila u Kikindi, nakon što su danas objavljene fotografije Dragana Dabića, pošto se pod imenom predstavio i u tom gradu.


"Doktora Dabića" na tribinu je doveo urednik časopisa "Zdrav Život" Goran Kojić, koji inače organizuje tribine u Domu omladine svaka dva mjeseca.


Kako je Beti rekla direktorica Doma omladine Tatjana Nožica, ta ustanova ima dobru saradnju sa Kojićem koji uvijek sam bira goste koji preporučuju zdrave stilove života i moderne metode očuvanja i unapređenja zdravlja.


"Dabić je bio veoma neobičan kao pojava, imao je šešir, crnu rolku i brojanicu u ruci koju je neprestano okretao",rekla je Nožica.


Ona je objasnila da je sa gostima nakon tribine popila kafu i da je zapamtila Dabića kao ličnost koja "liči na kombinaciju boema i Frojda" , ali nije ni pomislila da bi to mogao biti Karadžić.
Tribina je tog dana prošla vrlo uspješno, u Velikoj sali Doma omladine bile su popunjene sve stolice publikom, a dio tribine zabilježila je je i lokalna Televizija VK.Radovan Karadžić održao je 12. aprila ove godine predavanje i u Kulturnom centru Orfeus u Novom Sadu, izjavila je predsjednica Društva za borbu protiv raka iz Sombora Đerđi Sarić.

Kako prenosi Radio televizija Vojvodine, Sarić je rekla da je neuropsihijatar Dragan Dabić, kako se lažno predstavljao haški optuženik Radovan Karadžić, 12. aprila ove godine održao predavanje u Kulturnom centru Orfeus u Novom Sadu pod pokroviteljstvom Pokreta za zdraviju Srbiju.

"Održana je akcija 'Zdrav život je srećan život', u kojoj je značajno mjesto zauzela i lekar Ljiljana Kiridžić iz Somborskog društva za borbu protiv raka", rekla je Sarić.

Prema njenim riječima, na predavanju je učestvovao i Dragan Dabić, neuropsihijatar iz Beograda, koji je govorio o temi "Istinitosti tihovanja i meditacije".

Upitana da li je Ljiljana Kiridžić posumnjala da je Dabić haški optuženik Radovan Karadžić, Sarić je rekla da Kiridžić "ne zna ni kako izgleda Radovan Karadžić".
dnevniavaz

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 11:48 pm


Povodom hapsenja ratnog zlikovca, slavlje na ulicama Sarajeva_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 11:49 pm


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 11:50 pm


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Jul 22, 2008 11:53 pm

Ulice Beograda posle hapšenja

Policija je prošle noći, bez upotrebe sile, udaljila grupu aktivista ultranacionalističkog pokreta Obraz ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu. Ta grupa, uglavnom mladjih ljudi, okupila se pred sudom nakon objavljene vesti da je uhapšen Radovan Karadžić. Posle manjih incidenata ispred Specijalnog suda i na Trgu republike uhapšeno je 10-ak osoba.


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Jul 23, 2008 12:36 am


[/quote]

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Jul 23, 2008 8:56 pm

Karadžić živio u Beogradu i imao ljubavnicuJedan od najpoznatiji haških bjegunaca i manje poznati bijeli mag i duhovni istraživač, dr Radovan Karadžić imao je u Beogradu i ljubavnicu, koju je javno predstavljao kao suprugu, ekskluzivno saznaje Kurir!

Karadžić, koji se predstavljao kao Dragan David Dabić, posljednjih mjeseci nije se razdvajao od crnokose 50-godišnje gospođe. Zajedno su živjeli u iznajmljenom stanu iza hotela “Jugoslavija”, na samom ulazu u Zemun, a pojavljivali su se i na tribinama o alternativnoj medicini, na kojima je bijeli mag držao predavanja.

- Radovan je gospođu uvijek vodio sa sobom, držali su se za ruke, grlio ju je, umio je čak i da je poljubi pred svima - priča izvor Kurira, koji je Karadžića više puta sreo na ovim tribinama u Beogradu i širom Srbije, a koji do jučer nije imao pojma da je vremešni gospodin duge bijele brade i kose jedan od najtraženijih haških bjegunaca.

Iako je njegov izgled bio prilično upadljiv, Karadžić je, priča naš izvor, u svemu drugom djelovao sasvim obično i prosječno. Nosio je normalnu garderobu, a na desnoj ruci burmu i prsten. Na glavi je imao bijeli ili žuti slamnati šešir, a preko nosa crne naočale. Ispod šešira duga sijeda kosa, ponekad upletena u pletenicu i na tjemenu zavezana u čvorić.

- Uopšte nije imao bosanski akcenat. Pričao je normalno, čak s beogradskim naglaskom. Ni glas mu nije bio nalik glasu Karadžića, čije smo snimke gledali ovih 13 godina. Iako je držao predavanja o meditaciji, uopšte nije bio fanatik, već običan, normalan, ali produhovljen i inteligentan čovjek. Vazda vedar, nasmijan, šarmantan, ljubazan, spreman na šalu - kaže izvor Kurira.

Radovan je u poslednje vrijeme obilazio Srbiju i držao predavanja o “tihovanju i meditaciji”. Tako je u decembru prošle godine zajedno s ljekarom kineske medicine Majom Đelić gostovao u Smederevu, gde je u organizaciji tamošnjeg Centra za kulturu održao predavanje “O odnosu tihovanja i meditacije”. Maja Đelić u izjavi za Kurir kaže da je zapanjena saznanjem da se iza pseudonima Dragan David Dabić krio nekadašnji predsednik RS.

- Nikada ništa sumnjivo nisam primjetila. Dragan je bio odličan stručnjak, neuropsihijatar, dobro je vladao borilačkim vještinama, či gongom. Šokirana sam! Uopšte mi nije palo na pamet da se iza identiteta mog kolege krije neko drugi. Istina je da je izgledao pomalo ekscentrično, možda čak čudno - kaže Đelićeva za Kurir.

Radovanovom putešestviju po Srbiji tu nije kraj. U aprilu ove godine u Kulturnom centru “Orfeus” u Novom Sadu pod pokroviteljstvom Pokreta za zdraviju Srbiju održana je akcija “Zdrav život je srećan život”, u kojoj je dr Dragan Dabić govorio na temu “Istosti tihovanja i meditacije”. Samo mjesec dana kasnije na Adi Ciganliji Karadžić je držao predavanje pod nazivom “Hoću da znam - kako negovati sopstvene energije” uz demonstracije vježbi vještina taj či, strečing, kapoera, ninđicu, či gong... Uz Karadžića o istočnjačkim holističkim terapijama pričao je Danko - Lara Radić, dok je o mršavljenju i detoksikacija na zdrav način govorio prof. dr Staniša Stojiljković. Ovaj doktor, predavač na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i Medicinskom fakultetu u Beogradu, u nekoliko navrata sretao se sa Draganom Davidom Dabićem. Za Kurir kaže da se naježio kada je čuo s kim je sarađivao.

- Svi smo šokirani! Niko nije mogao ni da pretpostavi da je to Radovan. Čovjek se bavio psihoterapijama, to mu je išlo od ruke. Vidjelo se da je stručan. Kako se samo nismo pitali odakle se pojavio, ko je taj čovek... Pa, ja sam iz Niša, Dabića sam viđao nekoliko godina! Sjećam se da je nosio šešir, imao dugu bradu. Sve nas je zavarao - priznaje Stojiljković.

Radovan Karadžić imao je i vizitkartu s telefonima, mailovima i adresom web sajta na kojem je reklamirao svoje iscjeliteljske metode. Na spisku usluga “ordinacije” za koju je radio, nalazi se i otklanjanje seksualnih smetnji, a Radovan je čak prodavao i talismane.Kurir

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Jul 23, 2008 9:08 pm

Karadžićeva potreba za pažnjom
Beograd, Novi Sad -- Javni život koji je delom Karadžić vodio kao Dragan Dabić, psiholozi objašnjavaju njegovom potrebom za pažnjom i egzibicionizmom.


Radovan Karadžić, najtraženiji haški begunac, pojavljujući se u javnom životu i gostujući i na posećenim tribinama, pokazivao je dozu egzibicionizma, smatraju pojedine njegove kolege, psihijatri. Pitanje je da li je Karadžić mogao sam tako uverljivo da se preruši i da kreira izmišljenu osobu ili su mu u tome pomagali ljudi iz srpskih tajnih službi koji su mu bili naklonjeni.

Iako je bio jedan od najtraženijih haških begunaca i za informacije o njemu je ponuđena nagrada od pet miliona evra, Karadžić se, kao doktor Dabić, svakodnevno susretao sa ljudima. Dok ih je lečio bio je u vrlo bliskim kontaktima s ljudima, bez straha da će biti otkriven i uhapšen.

Psihijatri i psiholozi sa kojima smo razgovarali smatraju da način njegovog novog života pokazuje veliku dozu egzibicionizma. Leposava Kron, psihologinja i direktorka Instituta za kriminologiju, kaže da je Radovan Karadžić samo promenio svoj izgled, ali ne i psihološki identitet.

"On je promenio socijalni identitet i fizički identitet, ali nije promenio psihološki identitet. On je ostao to što jeste. Sve to postoji, on nije sad postao homo duplex ili multiple personality. On sve vreme vrlo dobro zna ko je", kaže Leposava Kron.

Karadžić je pod imenom Dragan Dabić održao i niz predavanja, između ostalog, u Novom Sadu, Kikindi i u Beogradu. Na predavanjima je Karadžića, odnosno Dabića, slušalo između 200 i 400 ljudi.

"Ono što je moja pretpostavka je da je čovek koji je toliko ekstremni ekstrovert, kome su toliko potrebni drugi ljudi i aplauzi, on u jednom trenutku može sam doneti odluku da mu je javni život nešto što je neopodno," objašnjava ona.

"Za njega je neka vrsta psihološkog samoubistva ukoliko nema publiku, njemu su aplauzi potrebni. Tako da, njemu je to potrebno, ja mislim da je on zaista uživao u toj ulozi", kaže Kronova.

U medijima su se pojavile i slike koje ukazuju da je Karadžić u svom paralelnom životu imao saputnicu, koju je stalno vodio sa sobom.

Psihiloginja Tijana Mandić smatra da je, uzimajući lik Davida Dabića, Karadžić pokušavao da potisne svoju ratnu prošlost, kako bi mogao i dalje da veruje da je heroj i da je spasavao ljude.

"Postoji hipoteza da je prosto iznegirao tu fazu svog života, da je iznegirao fazu rata i pojavio se kao on od pre, uz veliku pomoć svojih prijatelja, je l’", kaže Mandićeva.

"I to je još pre radio, pre nije išao u to ezoterično, sad je dodao i to guru izdanje. Mehanizam negacije može da bude toliko jak da, kad ja zabijem glavu u pesak, verujem da me ni vi ne vidite", kaže ona.

"David je vrlo često ime za psihoterapeuta, a sad otišao je malo više u religijsku stranu, to je nešto što ne očekujem, ali ta zanimanja, za alternativnu terapiju, to je radio i 80-ih, tu nema ništa novo", kaže Tijana Mandić.

"Sve te nove stvari su njega zanimale i 80-ih u Sarajevu, meni je to vrlo interesantno. Bio je čovek-psihijatar, a posle čovek-ratnik i meni je to vrlo prirodno da se vrati u ono što je radio. Meni je mnogo gore i neshvatljivije kako je od ovog čoveka postao čovek-ratnik", kaže ona.

Uprkos dobrom prerušavanju, u kome je Karadžiću svakako pomoglo i dobro poznavanje ljudi, s obzirom na to da je i on psihijatar, Karadžić je, prema rečima njegovog advokata, nakon hapšenja tražio da ga obriju i ošišaju, čime je povratio svoj pređašnji identitet. On će se takav pojaviti u sudnici Haškog tribunala.


Ko je pomogao Karadžiću


Pitanje je da li je Radovan Karadžić mogao sam tako uverljivo da se preruši i da kreira izmišljenu osobu ili su mu u tome pomagali ljudi iz srpskih tajnih službi koji su mu bili naklonjeni.

Novinar Miša Brkić misli da su priču o Karadžiću koji se sam krije po šumama i planinama svojevremeno plasirale u javnost tajne službe, kako bi se u isto vreme sakrio njegov izmišljeni identitet lekara koji može slobodno da šeta gradom.
Karadžić kao Dabić

"Ja mislim da, zbog toga što je on bio najtraženiji haški optuženik, sam nije mogao da napravi lik Davida Dabića i da ga pusti u javni život", kaže Brkić.

"Dakle, to je ipak morala da bude služba koja će mu osmisliti novi stajling, služba koja će mu naći gde će da ordinira, da se bavi nekakvom privatnom lekarskom praksom, služba koja će mu naći novine gde će da ima svoju kolumnu, a da niko ne pita izvinte ’ko ste vi’", smatra on.

Brkić smatra da nije bilo političke volje u Srbiji da se Karadžić ranije uhapsi. Onog trenutka kada je politička volja promenjena, Karadžić je i uhapšen, zaključuje Brkić.

"Vi se sećate da je prvi čovek BIA izjavio da u Srbiji ne postoji politička volja da se haški begunci uhapse. U takvim okolnostima Karadžić je mogao i da sedi u kafani i da ide na fudbalske utakmice i da sedi na tribinama", podseća Brkić.

"Ono što je meni prvo upalo u oko to je odmah posle hapšenja Karadžićevo okruženje, koje je odmah krenulo sa pričom da je on bio samostalni kameleon, da je slobodno živeo i kretao se samo zato što je sam izmislio svoj identitet", kaže Brkić."Naravno da je ta teorija vrlo brzo napukla onog trenutka kad je specijalni tužilac Vukčević rekao da su oni pratili njegove jatake i tako su došli do njega, kada je Gradsko saobraćajno reklo da ne postoji nikakav David Dabić sa pretplatnom mesečnom kartom GSP-a i kad je ministar zdravlja rekao da ni u jedan spisak nije upisan lekar sa tim imenom i prezimenom, ni u jednoj ordinaciji", kaže Brkić.
"Dakle, ta želja da se on pokaže kao samostalac koji je sam izgradio svoj identitet je bila potrebna da bi se prikrila osnovna stvar - da je identitet Davida Dabića izmislila neka služba, neka moćna služba, koja je imala tu mogućnost da mu omogući da se on slobodno kreće po Beogradu, da vas nagazi u gradskom prevozu, a da ga vi ne prepoznate i ne uzmete pet miliona dolara raspisane nagrade ili da sedi na tribinama potpuno opušteno i priča šta hoće da priča", kaže on.

U pitanju je optuženik za genocid, begunac, čovek za kojim tragaju sve svetske tajne službe, koji je od Srbije i naroda napravio loš imidž", podseća Brkić.

"Ovo je samo prolazna epizoda i dokaz kako neke službe znaju da se igraju kreativno i u tom smislu je David Dabić dominira javnim mnjenjem, ali javnost ne vidim da reaguje", zaključuje Brkić.

Optužnica Karadžića tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Otkud novac za skrivanje

Tokom trinaest godina skrivanja Radovana Karadžića, u javnosti su se mnoga ubistva i otmice u Srbiji i Bosni i Hercegovini povezivala sa tajnim službama i kriminalnim grupama koje su, navodno, finansirale ovog haškog begunca.

Dok Kosta Čavoški tvrdi da se Karadžić sve vreme sam izdržavao bez bilo kakve pomoći, novinar nedeljnika “Vreme” Filip Švarm veruje da je Karadzić počeo sam da zarađuje za život tek pošto su ga njegovi finansijeri ostavili na cedilu.

Godinama su mediji iz pouzdanih izvora ukazlvali na to da su se pojedina ubistva, obračuni, kao i otmice - događali u organizaciji mreže ljudi koji su bili povezani sa skrivanjem haških optuženika.

Prvi političar koji je javno ukazao na to da su se pojedine otmice dogodile da bi se finansirao Radovan Karadžić bio je Čedomir Jovanović, koji je ovu informaciju izrekao pred anketnim odborom Skupštine Srbije 2004. godine.

Da je Radovan Karadžić 13 godina zarađivao za život tako što je držao predavanja o tihovanju, pisao za časopis i radio kao lekar u ordinaciji, potvrdili su i njegovi advokati. Oni kažu da je Radovan Karadžić sam zarađivao za život.

Novinar Filip Švarm, međutim, ne veruje da je Karadžić sve ove godine mogao da živi samo od novca koji je zaradio držeći predavanja o tihovanju.

“Kao ‘beli mag’, on je nesto zarađivao, ali to se, kako vidimo, dešavalo poslednjih godina, a pitanje je šta je bilo pre toga. Od čega je on pre toga ziveo? Meni se čini da je on postao ‘beli mag’ kada je ostao prepušten sam sebi, kada su ga njegovi ‘sponzori’ ostavili na cedilu. On je počeo da radi jedinio što zna, čovek je psihijatar, tako postade beli mag”, kaže Filip Švarm iz nedeljnika "Vreme".

Švarm objašnjava da je Karadžić, očigledno, imao dobro organizovanu obaveštajnu službu, ali i logističku mrežu, koja je bila zadužena za širenje lažnih informacija tokom 13 godina njegovog skrivanja. Za te usluge, kako kaže, bio je potreban novac.

Ovakve okolnosti iskoristile su i mnoge kriminalne grupe koje su, navodno, prikupljajući novac za Karadžića, reketirale mnoge poslovne ljude u Bosni i Srbiji.

Odbijao da govori pred kamerama

Radovan Karadžić koji se krio iza imena Dragan David Dabić počeo je javno da nastupa krajem prošle godine na tribinama o zdravom životu, ali nije dozvoljavao da ga kamere snimaju dok govori.

Jedna od prvih na kojoj je snimljen održana je u januaru ove godine u Kikindi. Snimci koji su juče obišli svet, a na kojima se vidi Radovan Karadžić, snimljeni su u Sali kikindskog Doma omladine tokom tribine posvećene zdravom životu.

Domaćini tribine nisu mogli pretpostaviti da je doktor Dabić, u stvari, haški begunac Radovan Karadžić.

Zanimljivo je da su novinari, koji su došli da snimaju tribinu, pokušali da snime razgovor sa Dabićem. On je to odbio, ali niko ni u bliskom razgovoru s njim nije mogao pretpostaviti da pred njima stoji Radovan Karadžić.

Karadžić je, nakon tribine u Kikindi, imao još nekoliko javnih nastupa, ali ni tada niko od prisutnih nije posumnjao da se iza imena Dragana Dabića krije Radovan Karadžić.

vesti

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Jul 23, 2008 9:40 pm

Istraga o lažnim dokumentima


23. jul 2008.
Beograd -- Lična karta Radovanu Karadžiću na ime Dragana Dabića izdata je u Rumi, saznaje B92. Karadžić u Hagu možda već za vikend.


Policija proverava ko je omogućio Karadžiću da preduzme lažni identitet, a proverava i da li je Karadžić, kao prethodno Stojan Župljanin, preuzeo identitet osobe koja je već postojala. Radovan Karadžić biće izručen Tribunalu tokom vikenda ili početkom iduće sedmice, kaže portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

Kako B92 saznaje, lična karta Radovanu Karadžiću na ime Dragana Dabića izdata je u Rumi. Prema poslednjim saznanjima B92, izvesni Dragan Dabić, čiji identitet je koristio Karadžić, umro je 1993. godine u Sarajevu.
Lažna imena na potpuno regularnim dokumentima koristili su i ostali Haški begunci.

Podsetimo, uhapšeni optuženik Stojan Župljanin imao je dokumenta na ime Branislava Vukadina, takođe čoveka koji je živeo u Bosni i Hercegovini, a koji je preminuo pre više od deset godina.

Policijska istraga trebalo bi, između ostalog, da odgovori na pitanje da li su dokumenta sa kojima je uhapšen Karadžić lažna, odnosno falsifikovana ili ne.

Da bi neko dobio ličnu kartu kao osnovni identifikacioni dokument, potrebno je da priloži uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i staru ličnu kartu ili drugi dokument koji se nadležnima dostavlja samo na uvid radi potvrde identiteta.

Pre nego što se lična karta podigne, ostavlja se otisak jednog prsta desne ruke, po pravilu - kažiprsta.

Da bi neko u Srbiji regulisao prebivalište, mesto na kome je nameran da stalno boravi, potrebno je da ima dokaz o pravnoj osnovi korišćenja stana - ugovor o korišćenju stana, vlasnički list ili rešenje o kućnom broju.

Adresa prebivališta ili boravišta, kada je reč o privremenoj promeni mesta boravka, unosi se u ličnu kartu.

Radovan Karadžić nije imao državljanstvo Srbije. Postavlja se pitanje da li mu je i ko pomogao da stvori lažni identitet, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Optužnica Karadžića tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Karadžić u Hagu tokom vikenda?

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je, gostujući u emisiji Uvećanje B92, kazao da ne može da precizira tačan datum izručenja nekadašnjeg predsednika Republike Srpske.

On kaže da to zavisi od rokova koji će biti iskorišćeni prilikom odlučivanja o žalbi na rešenje o ispunjenju pretpostavki za izručenje Karadžića Tribunalu, koju je najavio njegov advokat Svetozar Vujačić.

"Teško je licitirati baš dan kad će Karadžić biti isporučen. Rešenje o utvrđivanju identiteta je doneto. Sada odbrana ima tri dana na žalbu, koju je advokat Karadžića već najavio", kaže on.

"Nakon toga, krivično vanraspravno veće ima tri dana da donese odluku na osnovu te žalbe, sve se završava potpisom Ministarstva unutrašnjih poslova. Realno je očekivati da to bude ponedeljak ili utorak, a može biti i ranije - sve zavisi kada će zasedati Veće", rekao je Vekarić.

Vujačić: Neće moći pre ponedeljka

Advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić je novinarima ispred Specijalnog suda, gde je posetio Karadžića, rekao da će žalbu poslati u 19.55 sati iz pošte van Beograda i ocenio da on neće moći da bude isporučen Tribunalu pre ponedeljka.

Vujačić je najavio da će se bivši predsednik Republike Srpske pred sudom u Hagu braniti sam.

"Karadžić će u Srbiji imati pravni, odnosno stručni tim, koji će mu pomagati u odbrani, ali će se pred Haškim sudom braniti sam, kako to na maestralan način radi i Vojislav Šešelj", kazao je Vujačić novinarima ispred Specijalnog suda.

On nije isključio mogućnost da će Karadžić sudu u Hagu biti isporučen za vikend, kako je to najavio Vekarić, i naglasio da će žalbu na rešenje istražnog sudije o ispunjenju uslova za Karadžićevo izručenje Hagu podneti u petak 25. jula.

Vujačić je objasnio da to čini kako bi se odložilo izručenje, da bi na taj način pomogao porodici Karadžića da u pritvorskoj jedinici u Beogradu poseti nekadašnjeg predsednika Republike Srpske.

On je podsetio da je istražni sudija dao dozvolu da porodica poseti Karadžića, ali da visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak to koči.


Luka Karadžić i Čavoški kod Karadžića


Brat Radovana Karadžića, Luka, posetio je brata i izjavio je Tanjugu da je njegov brat zadovoljan tretmanom koji ima u pritvorskoj jedinici Specijanog suda u Beogradu u kojoj je od ponedeljka uveče.Luka Karadžić posećuje brata u pritvoru Specijalnog suda (Fonet)

"Moj brat, advokat i ja nemamo ama baš nikakvih zamerki na ponašanje zaposlenih koji su veoma korektni", rekao je Luka Karadžić dodajući da očekuje da će i danas posetiti uhapšenog brata.

Inače, Radovan Karadžić jutros je povratio svoj stari izgled. Obrijao je bradu i skratio kosu i više nema sumnje da li je to jedan od najtraženijih begunaca na svetu, ili bioenergetičar Dragan Dabić.

Njegov advokat Svetozar Vujačić, koji ga je jutros posetio u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, kaže da Radovan Karadžić izgleda kao nov.

"Izgleda kao i pre 14 godina. Obrijan je, ošišan i zaprepašćujuće - nije uopšte stariji. Samo je malo mršaviji. Pun je snage, energije, u fizičkom i psihičkom zdravlju. Optimista je. Siguran je da će pravda i istina pobediti“, kaže Vujačić.

On tvrdi da je bivši lider bosanskih Srba spreman za suđenje u Hagu, da će se braniti sam jer je, kako navodi, oduševljen odbranom Vojislava Šešelja.

Luka Karadžić kaže da njegov brat ima posebnu strategiju odbrane za suđenje, ali nije želeo da iznese detalje.

On očekuje da će predmet biti prebačen nacionalnim sudovima jer se nada da će sud u Hagu završiti rad do 2010. godine.

"Stvarno se oseća dobro. Dobro je raspoložen, pun je energije. Pun je optimizma. Tu je gde je“, kazao je Luka Karadžić. I brat Radovana Karadžića i njegov advokat i dalje tvrde da je on uhapšen u petak, a ne u ponedeljak.Svetozar Vujačić navodi da se to dogodilo u gradskom autobusu na liniji 73 kojim je Karadžić putovao do Batajnice, da bi potom otišao na odmor na Frušku Goru.

S obzirom na to da predstavnici vlasti kategorično tvrde da je Radovan Karadžić uhapšen u ponedeljak veče, a ne u petak, advokat Vujačić sumnja da je njegov klijent bio kidnapovan.

"Ja tvrdim, a to tvrdi i Radovan Karadžić, nema razloga da laže da je uhapšen 18. jula. Mi ne znamo, a ne zna ni istražni sudija, gde je bio tri dana i ko ga je uhapsio. Ne znam zašto je to tajna. Ništa nisu radili, ni DNK, nisu ga ni slikavali jer je on identitet priznao odmah. Šta mislite, što ja ne tvrdim da je istina, moglo je da se desi da su njega kidnapovali da bi dobili nagradu pet miliona“, kaže Vujačić.

Pored Luke Karadžića i advokata, nekada jednog od najtraženijih ljudi na svetu danas je posetio i profesor Kosta Čavoški koji će se uključiti u pravni tim koji će savetovati Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom.

I Čavoški je, posle posete, ustvrdio novinarima da je Karadžić uhapšen u petak, 18. jula, i da je bez znanja porodice i advokata bio pritvoren do ponedeljka 21. jula.

On je naveo da je pri hapšenju Karadžića prekršen Krivični zakon Srbije, u kome piše da on ima pravo na advokata. On je kazao da je s Karadžićem razgovarao o njegovoj odbrani od optužnice Haškog tribunala, ali nije hteo da iznosi detalje.

"Uspostaviti kontrolu nad tajnim službama"

U istoj emisiji, novinar NIN-a Dragan Bujošević je ocenio da je akcija hapšenja haškog begunca Radovana Karadžića trajala veoma dugo i verovatno je započeta za vreme vlade Vojislava Koštunice.

Bujošević smatra da je Karadžića uhapsio deo snaga bezbednosti koji ga je pre toga skrivao, kao što je to bio slučaj sa prethodnim haškim optuženicima.

"Da li će sada vlada u znak zahvalnosti tim ljudima i službi bezbednosti koji su pomogli u hapšenju Radovana Karadžića da ih amnestira za to što su ga skrivali toliko vremena", zapitao se on.

"To je sada ključna stvar da li će službe bezbednosti ostati onakve kakve jesu; očigledno da je ovo trenutak kada politčki vrh države može da uspostavi politčku kontrolu nad službama bezbednosti", rekao je Bujošević.

Nagrada, za sada, nikome

Sa SAD niko nije kontaktirao sa informacijama o Radovanu Karadžiću koje bi ga kandidovale za nagradu raspisanu za hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba, rekla je ataše za štampu ambasade SAD u Beogradu Rajan Haris.

SAD su raspisale nagradu za hapšenje terorista i osoba optuženih za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi. Za informacije koje bi dovele do hapšenja Karadžića, Ratka Mladića ili Gorana Hadžića SAD su ponudile nagradu do pet miliona dolara.

"U slučaju Radovana Karadžića, nemamo saznanja o nekom pojedincu koji bi mogao da dobije takvu nagradu", rekla je Harisova i navela da sa ambasadom SAD niko ko bi mogao da dobije nagradu, nije kontaktirao sa informacijama o Karadižiću.

Ona je rekla da vlada Srbije ili neka vladina služba ne mogu da traže nagradu jer su "nagrade za pravdu namenjene nagrađivanju privatnih građana koji su dali informacije koje bi dovele do hapšenja traženih terorista, lica uključenih u finansiranje terorizma i ratne kriminalce".

Pojedinci sa informacijama o traženim osobama trebalo bi da kontaktiraju sa zvaničnicima američke vlade u zemlji ili inostranstvu i pošto se provere informacije, one se prosleđuju odgovarajućim službama.

Od kada je program ustanovljen 1984. godine, vlada SAD je platila više od 77 miliona dolara za informacije koje su dovele do hapšenja više od 50 ljudi.

"Drugi život" Radovana Karadžića

https://www.youtube.com/watch?v=4MPc-9qI9_w

vesti

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Jul 23, 2008 10:13 pm

Radovan Ljiljanu "varao" s Milom

Bivši lider bosanskih Srba i optuženi za ratne zločine živio u zgradi u Ulici Jurija Gagarina 267 u Beogradu...


23.07.2008. 17:14
Bivši lider bosanskih Srba i optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić živio je u zgradi u Ulici Jurija Gagarina 267 u Beogradu, a osim lažnog identiteta, imao je i lažnu suprugu, piše danas beogradska štampa.

Misteriozna Mila, sredovječna crnka, kako navodi "Blic", pratila ga je na svim putovanjima i svim predavanjima gdje je držao lekcije o bioenergiji i zdravom životu.

Karadžić ju je predstavljao kao svoju suprugu.

Proteklih godinu dana bio je čest gost kafane "Luda kuća" u Novom Beogradu, gdje je pio šljivovicu i svirao gusle.

U kafani je praktično guslao ispod svoje i slike bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba i također optuženog za ratne zločine, generala Ratka Mladića, koje se nalaze iznad šanka.

U lokalnoj prodavnici u Novom Beogradu pamte ga kao čovjeka koji nije trošio mnogo para, ali je imao običaj uvijek kada svrati kupiti balon od pet litara vode, voće i povrće.

Svoj neobičan izgled, gustu bijelu bradu, brkove i punđu iznad čela pravdao je pozivom.

Govorio je da mu kosa i brada služe da kroz njih prima energiju, piše list "Alo".

Poznanici kojima se predstavljao kao Dragan David Dabić nisu znali detalje o njegovom životu.

Karadžić im je samo govorio da ima sinove i unuke, ali nije želio otkriti gdje se školovao i na kojim je klinikama ranije radio.

Njegovi poznanici također tvrde da je Dabić, odnosno Karadžić, bio prijatan, šarmantan, kulturan i inteligentan čovjek, te im nije ni na kraj pameti palo da se iza velikih naočara i guste brade krije haški optuženik.

Dovoljno rječit i obrazovan, uspio ih je ubijediti da je ljekar, a da im pritom nije pokazivao diplomu. Pravdao se da je diploma kod njegove bivše žene u Americi, koja ju je konfiscirala poslije razvoda.

Beogradska štampa piše da je Karadžić uhapšen u autobusu 73, u Batajnici. Spekulira se i da je uhapšen u svom stanu u Novom Beogradu. Prema jednoj verziji, Karadžić je krenuo na more, a prema drugoj u banju Vrdnik.

Kao povod za njegovo lociranje i hapšenje navodi se spontani telefonski razgovor koji je Karadžić imao sa svojim sinom, a koji su "ulovile" službe bezbjednosti, odnosno Bezbjednosno-informativa agencija (BIA).
Autor: ONASA

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 12:49 am

Karadžić pod svojom slikom svirao gusle

"Mnoge pesme je znao,smejao se i zamolio nas da ih ponovimo. Onda je otvorio svoj rokovnik i zapisivao pesme. Zatim je uzeo gusle i sam zasvirao. Nije pevao", rekao je Miško Kovijanić, vlasnik kafanice "Luda kuća" u Novom Beogradu, u kojoj je Radovan Karadžić, poslednjih godinu dana, bio čest gost.

U "Ludoj kući", čaša crnog vina čeka Karadžića, rekao je našem reporteru vlasnik kafane.Radovan Karadžić došao je ovde prvi put pre godinu i po dana. I ovde se predstavio kao Dragan David Dabić.

Pitao je da li može da uđe. Seo je u separe sa guslarima, pričao sa prisutnima i slušao gusle.

Niko nije ni slutio da je to bivši lider bosanskih Srba, kaže Kovijanić.

"Nikada ne bih ni pomislio da je to on. Bio sam šokiran preksinoć kad sam čuo da je uhapšen, a juče, kad su objavili njegovu fotografiju... Odmah su počeli da zvone telefoni. Ovde su samo stalni gosti, svi su ga prepoznali," nastavlja priča Kovijanić, na koju se nadovezuju šanker i gosti iz kraja.

Svi su u "Ludu kuću" krenuli istog momenta kada su na televiziji videli fotografije. Do juče nisu ni znali da im je Karadžić živeo u komšiluku.

"Ko bi pomislio da je to on. Ima sedu bradu, uvek sa naočarima i crnim šeširom, elegantan. To veče, kad je prvi put svratio, rekao je da je doktor alternativne medicine, da se zove David Dabić. Pio je šljivovicu," prokomentarisao je vlasnik restorana.

"Sedeo je tu celo veče, bio je oduševljen pesmama, neke je zapisivao u rokovnik. Pitao me je odakle sam i tad sam i seo pored njega, tu u separe, preko puta njegove slike. Sada kad se setim, ne mogu da verujem da je prvo što sam mu ispričao bilo da sam iz sela koje je kilometar dalje od kuće u kojoj je rođen Radovan. Pokazao sam mu i sliku mog sela Pošćenja, koje je odmah pored njegove rodne Petnice. Bio je oduševljen toliko da sam mu na kompjuteru odmah pustio film o durmitorskom kraju", priča Kovijanić.

Gostima je ostavljao svoje vizitkarte, na kojima je pisalo D. D. Dabić. Nije mnogo pričao, ali je umeo da časti goste jelom i pićem."To veče, sećam se, svima u kafani je rekao: Deco moja, vi ste srpsko bogatstvo i uvek negujte gusle i tradiciju. Onda je tražio gusle. Odsvirao je jednu pesmu. Nije pevao, nekako je bio potresen. Odlično je svirao, molili smo ga da nastavi, ali nije hteo. Bio je tu celo veče i posle je ponekad umeo da svrati. Uvek je sedeo tako da gleda u svoju i Mladićevu sliku. Poslednji put je bio ovde pre dva meseca", prisetio se Kovijanić.

"Šta sada da kažem, žao mi je što nisam znao da je to on. Puno ga poštujem," kaže Kovijanić. Njegova supruga koja vodi prodavnicu pored kafane kaže da je Radovan kod njih kupovao hleb, jogurt, voće i povrće.

"Nije trošio puno para. Kupovao je samo za danas, ali je uvek uzimao balon vode od pet litara. Tako smo ga svi i zapamtili. Umeo je i da popriča sa nama, ali samo kad unutra nije bilo drugih mušterija," priča Kovijanićeva supruga. U tom momentu, komšija zove na telefon, kaže Radovan je živeo tu pored njegove zgrade.

Živeo je u ulici Jurija Gagarina 267, na trećem spratu.

Zbog izgleda, kose, načina oblačenja, komšije su mislile da je neki umetnik, a pojedini su ga mešali sa Zafirom Hadžimanovim.

"Ja sam mislila da je on neki slikar, tako je izgledao. Uvek se prvi javljao i bio je veoma ljubazan", kaže jedna gospođa iz zgrade.

"Ja sam ga jednom pozdravio. Mislio sam da je Hadžimanov, onda sam rekao, oprostite pogrešio sam", priča komšija.

"Živeo je tu nekih godinu dana. Bože, pa da, to je on, sigurno. Živeo je negde gore, ne znam tačno na kom spratu", priča vlasnica stana u prizemlju.

Vrata naredna tri stana zatvorena su nam istog momenta, kada smo im pokazali fotografiju Karadžića. Dvoje starijih stanara uporno su tvrdili da se u njihovoj zgradi nijedan stan ne izdaje i da "gospodina sa slike nikada nisu videli".

I ko vam je samo to dojavio? - tražili su odgovor.

"Jeste. Tu je bio. U stanu 19. To je stan Maksimovića. Brata i sestre. Ona živi u Zemunu a on u Italiji. Jeste, videla sam ga pre mesec dana, bio je sa nekom devojkom. Sad sam ga prepoznala na slici, na TV-u, pet minuta pre nego što ste mi pozvonili na vrata", kaže stanarka sa drugog sprata zgrade iz koje se Karadžić iselio dan pre nego što je uhapšen.


RTS

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 12:52 am

A gdje će ludak već u ludu kuću. To mu barem basta ono pravo !
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 1:18 am

Opet incidenti u Beogradu: I Rusi skandirali Karadžiću, napadnuti novinari

CENTAR Beograda i danas je bio poprištem demonstracija Karadžićevih pristalica, a kao i proteklih dana demonstracije su obilježili incidenti.

Prosvjednici su prvo prošetali beogradskim ulicama u centru, prilikom čega je došlo do incidenta ispred turske ambasade, a nakon toga su se vratili na Trg Republike gdje su se zadržali do 18.30 sati. Na Trgu Republike obratio im se Luka Karadžić.

Stotinjak Karadžićevih pristalica pjevali su pjesme u Karadžićevu čast, nosili zastave Srpske radikalne stranke i Vojislava Šešelja te izvikivali Karadžićevo ime.

Kako javlja B92, među njima je bilo i šest Rusa.

Napali i novinare

Tijekom prosvjeda snimatelju B92 razbijena je kamera, njegov kolega s Foneta pogođen je pivskom bocom. Fizički je napadnuta novinarka agencije Srna, a zatim i njen kolega koji joj je pokušao pomoći.

-Da Bog da se poubijali izmedu sebe ,to bi najbolje bilo.
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 8:48 pm

UHIĆENI ZLOČINAC BORAVIO JE NA SPLITSKOM PODRUČJU KAO DRAGAN DABIĆ

SLOBODNA OTKRIVA: Radovan Karadžić 2006. ljetovao na Čiovu
Prerušeni Radovan Karadžić ponašao se poput ostalih turista, šetao se i kupao na plaži u blizini apartmana

Haaški optuženik Radovan Karadžić, koji je uhićen dok se spremao na putovanje u Split, i ranije je ljetovao na splitskom području. Prije dvije godine je, kako nam je potvrđeno iz dvaju izvora, pod lažnim imenom Dragan Dabić ljetni odmor proveo u unajmljenom apartmanu u Okrugu Gornjem na Čiovu.

Obitelj koja mu je iznajmila apartman željela je ostati anonimna, no potvrđuju da su nakon vijesti o Karadžićevu uhićenju u liku muškarca sa sijedom kosom i bradom te naočalama s velikom dioptrijom prepoznali svog bivšega gosta.

Provjerom u knjigu gostiju našli su ime Dragana Dabića i ostali šokirani spoznajom da je u njihovoj kući uistinu boravio jedan od najtraženijih ratnih zločinaca.

Obrana šutnjom


Prerušeni je Karadžić, kako doznajemo, na Čiovu boravio desetak dana 2006. godine, a u apartmanu je bio sam. Ponašao se poput ostalih turista, izlazio je, šetao se i kupao na plaži u blizini apartmana.

Naši izvori se sjećaju i jedne zgode, za vrijeme njegova obilaska crkve Uzvišenja Svetog Križa u Okrugu Gornjem.

- Crkva je nova i uistinu prelijepa, što ni njemu nije promaklo. Domaćinima je stoga u neformalnom razgovoru kazao “Lep vam je hram”, nakon čega se odmah, uz ispriku, ispravio kazavši kako im je “dobra crkva” - prisjeća se naš izvor.

Uhićeni Karadžić, kojega su u beogradskom pritvoru navodno već obrijali i ošišali, u Haag bi trebao biti izručen tijekom vikenda ili početkom sljedećeg tjedna, najavio je glasnogovornik srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Ipak, izglednije je da će se transfer dogoditi tek idućeg tjedna, budući da je odvjetnik Svetozar Vujačić najavio da će odugovlačiti s podnošenjem žalbe kako bi Karadžićevoj obitelji dao vremena da ga posjete u pritvoru.

Vujačić tvrdi da je beogradski sudac Ljiljani Karadžić dao dozvolu za posjet, no i da njen dolazak s Pala onemogućuje visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. Karadžić će se, potvrđeno je, u Beogradu braniti šutnjom, dok će u Haagu svoju obranu iznositi sam, uz pomoć “savjetničkog tima” - jednako kao i Vojislav Šešelj, čija sudska predstava u Srbiji i danas privlači veliku pozornost.

Njegov brat Luka Karadžić jučer je medijima otkrio da se Radovan namjeravao sam predati u siječnju 2009. godine, kada bi već bilo prekasno za pokretanje postupka u Haagu. Naime, kako se bliži kraj rada Haaškog tribunala, Karadžićev plan je bio pristati na suđenje u Srbiji.

- On ima poseban plan za suđenje u Haagu - objavio je Luka Karadžić, vjerojatno aludirajući na činjenicu da po rezoluciji UN-a sva suđenja pred Tribunalom moraju početi do kraja ove godine, dok se ostala prepuštaju nacionalnim pravosuđima. - Polažemo velike nade u čvrst stav Rusije da Haag mora završiti s radom - kazao je Karadžić mlađi.

Predavao na Adi Ciganliji
Srbijanski mediji u međuvremenu se zabavljaju brojnim detaljima o uhićenju, spekuliraju je li uhićen u autobusu broj 73 ili 83, a malo-pomalo u javnost izranjaju i detalji o njegovoj karijeri nadriliječnika, pod lažnim imenom dr. Dragan David Dabić.

Karadžić se slobodno kretao po Srbiji, s osobnom iskaznicom koja je izdana u Rumi, a čak je držao i predavanja na beogradskoj Adi Ciganliji, u Novom Sadu, Smederevu, Somboru i Podgorici, i to pred nekoliko stotina ljudi.

Odvjetnik Vujačić objavio je i da je njegov klijent proteklih godina radio i na psihijatrijskim odjelima dvije velike beogradske bolnice.

Po pisanju nekih medija, tajne službe Karadžića su locirale prije nešto manje od mjesec dana, kada su presrele njegov telefonski razgovor s rođakom. Beogradski tabloid “Press”, pak, jučer je objavio da je, po njihovim izvorima, nepoznatoj osobi već isplaćeno oko 6,6 milijuna dolara u gotovini, koliko su iznosile nagrade američke i srbijanske vlade za lociranje bjegunca. S druge strane, “Le Figaro” tvrdi da je uhićenje omogućila najvjerojatnije CIA.
Mila, ljubav života


Beogradski mediji jučer su otkrili i Karadžićevu “ljubav života”, izvjesnu Milu, sredovječnu crnku koja ga je pratila na njegovim putovanjima i predavanjima o zdravom životu i bioenergiji. “Nigdje nije išao bez nje”, kazala je reporterima kolegica lažnog dr. Dabića iz redakcije časopisa “Zdrav život”.

Diploma u Americi


Bosanski “Dr. Smrt” u Beogradu se navodno izdavao za liječnika iz Krajine, tvrdio je da ima djecu i unuke te da mu je liječnička diploma ostala kod bivše žene u Americi.


Identitet uzet od izbjeglice iz Hrvatske


Osobna iskaznica kojom se koristio haaški optuženik Radovan Karadžić izdana je u Rumi na ime Dragana Dabića, koji je u Sarajevu umro 1993. godine, a policija provjerava tko je Karadžiću omogućio izdavanje lažnih dokumenata, javila je Televizija B 92.
Prema izvorima beogradskog tjednika "Vreme", Karadžić je osobnu iskaznicu na ime Dragana Dabića dobio 1999. godine, u vrijeme NATO-ova bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije, u policijskoj postaji u Rumi, gdje se bio prijavio kao izbjeglica iz Dvora na Uni.
Da bi netko u Srbiji dobio osobnu iskaznicu, potrebno je priložiti dokaz o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i staru osobnu iskaznicu ili drugi dokument koji se daje na uvid radi potvrde identiteta, a prije podizanja iskaznice u policiji se mora ostaviti i otisak prsta. (H)


Radovana "cinkao" Ratko


Njemačke tajne službe otkrile su kako je Radovan Karadžić uhićen nakon što je informacije u njegovom kretanju istražiteljima dao Ratko Mladić, javlja londonski “Daily Telegraph”.
Budući da se, zbog situacije s EU-om, očekivalo skoro uhićenje Mladića, sam zločinac navodno je pregovarao s lovcima na njegovu glavu, te im otkrio informacije o Karadžiću, tvrdi list pozivajući se na njemačku tajnu službu. Izvor tvrdi kako je Mladić odlučan u namjeri da izbjegne suđenje u Haagu, ali da će pristati da mu se sudi u Srbiji, gdje je kako navodi DT, prema nekima još uvijek heroj.
- Mladić je najvjerojatnije još prije par mjeseci otkucao Karadžića. To znači da zna da će suđenja biti - tvrdi izvor te dodaje kako su zapadne tajne službe pomogle pri Karadžićevom uhićenju.
- Radi se o CIA-i u suradnji s Nijemcima, Britancima i Francuzima. Te zemlje žele da Srbija što prije uđe u EU i udalji se od Rusije - ustvrdio je izvor.Karadžiću i podrška "Grobara"Prijateljski susret između Partizana i Lyona u Beogradu obilježilo je u srijedu navečer i ponašanje navijača Partizana, koji su tijekom cijele utakmice skandirali ime uhićenog haškog optuženika Radovana Karadžića, vrijeđali predsjednika Srbije Borisa Tadića i zapalili zastave Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije, a preko cijele tribine bio je transparent "Duše prodane, narod će vam suditi".


slobodnadalmacija

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 9:54 pm

Dejli telegraf: Karadžića odao Mladić

Bivšeg političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karaddžića odao je njegov vojni komandant Ratko Mladić kako bi izbegao izručenje Hagu i sebi obezbedio suđenje pred sudom u Srbiji, piše britanski Dejli telegraf pozivajući se na izvore bliske nemačkoj obaveštajnoj službi.

Međutim, čini se da će se to osvetiti Mladiću, s obzirom da je Karadžićevo hapšenje samo povećalo pritisak na Srbiju da i njega uhapsi, ocenio je list.

U tekstu objavljenom na internetu, ocenjuje se da se hapšenje Ratka Mladića sada očekuje, pre kroz nekoliko nedelja nego kroz nekoliko meseci, ali je veoma mala verovatnoća da će mu izdaja nekadašnjeg političkog lidera osigurati suđenje pred sudom u Srbiji."Dejli telegraf" navodi da je jedan izvor blizak nemačkoj obaveštajnoj službi izjavio da Mladić sa svojim goniocima pregovora o uslovima za predaju i da je hapšenje Karadžića izvedeno uz pomoć britanske, nemačke i francuske obaveštajne službe, kao i američke CIA.

List dodaje da je zapadnim vladama veoma stalo da Srbija prevaziđe strahovanja da bi moglo da dođe do nemira zbog hapšenja Mladića, a takođe ih brine mogućnost da Srbija potpadne pod ruski uticaj i dozvoli da se sfera uticaja Moskve proširi do srca Balkana.

"Činjenica da je samo nekoliko desetina tvrdokornih nacionalista izašlo na ulice Beograda da protestuje zbog hapšenja Radovana Karadžića rečito govori o meri u kojoj se Srbija politički promenila", piše "Tajms".

Podsećajući da su pre samo pet meseci "razulareni demonstrati" zapalili zgradu američke ambasade u Beogradu, list piše da je nova, proevropska vlada uhapsila jednog od tri glavna haška begunca dve sedmice pošto je formirana.

Prema pisanju "Tajmsa", za hvatanje Karadžića bila je ključna činjenica da je nova vlada formirana bez Vojislava Koštunice, za koga se sumnjalo da štiti haškog optuženika.

Učešće Socijalističke partije Srbije u novoj vladi, ali sada u ulozi stranke okrenute budućnosti, "Tajms" vidi kao još jedan dokaz političke transformacije kroz koju je Srbija prošla.

Biver: Moguće je da su strane obaveštajne službe imale važnu ulogu u hapšenju

Stručnjak za evropska bezbednosna pitanja Pol Biver izjavio je da su osnovane spekulacije da su strane obaveštajne službe odigrale važnu ulogu u hapšenju bivšeg lidera bosanskih Srba.Uopšte me ne bi čudilo da su srpske vlasti tražile pomoć od Amerikanaca ili Britanaca, na primer CIA ili MI6 kako bi ušle u trag Karadžiću, a zatim i generalu Mladiću, objašnjava Biver za Bi-Bi-Si.

Nema sumnje da su ljudi stranih obaveštajnih službi na terenu, ali da je najvažnija kompleksna i vrlo sofisticirana mreža za presretanje komunikacija elektronskim putem, kaže Biver.

"Mislim da je general Mladić sledeća meta. Po mom mišljenju, doktor Karadžić je, kao politički vođa, bio najvažnija meta - posle njegovog hapšenja, mislim da će srpske vlasti u saradnji sa Britancima i Amerikancima pokušati da uhapse i generala Mladića. Tu je i lider Krajine Goran Hadžić, ali on je manje važan. Ne bi me iznenenadilo da se u narednih pola godine svi preostali srpski optuženici za ratne zločine lociraju, pa možda čak i nađu u Hagu", kaže stručnjak za evropska bezbednosna pitanja.


Dejli telegraf i Deutsche Bild Zeitung

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 10:00 pm

Radovan je imao dogovor s Holbrookeom

"Dogovor je postignut u junu 1996. godine. Lično mi je to Holbrooke potvrdio mašući papirom", kazao je Aleksa Buha...

Aleksa Buha, bivši ministar inostranih poslova Republike Srpske i blizak saradnik Radovana Karadžića, izjavio je da je Karadžić imao dva dogovora sa predstavnicima SAD da se povuče iz politike, a da zauzvrat Hag zaboravi na njega.

Buha je istakao da zbog toga nije vjerovao da će Karadžić biti uhapšen.

"Sa Richardom Holbrookeom dogovor je postignut u junu 1996. godine. Lično mi je to Holbrooke potvrdio mašući papirom na kome je bio tekst Radovanove odluke sa potpisom. Potvrdio mi je i to da poslije tog papira Srpska demokratska stranka može da ide na izbore u RS i da je za Radovana Hag prošlost", rekao je Buha.

On je dodao da je drugi sporazum postignut skoro godinu dana kasnije u Banjaluci.

"Tada je Madeleine Albright tadašnjoj predsjednici RS Biljani Plavšić potvrdila da Karadžić neće biti hapšen pod uslovom da 'nestane', ne samo iz javnog života nego i iz RS. On se tog dogovora pridržavao", naveo je Buha.

SRNA

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 10:01 pm

Oglasio se zločinac: Karadžić u zatvoru odbija hranu, samo pije vodu- te čita Bibliju


"Niko me nije izdao, jer niko nije znao ko sam, tvrdi Karadžić i dodaje kako je bio uvjeren da ga NIKAD neće otkriti".
Čekajući izručenje Sudu u Haagu, Radovan Karadžić prvi put se posredstvom svog odvjetnika iz beogradskog pritvora oglasio u javnosti.

- Skrivanje mi nije teško palo, osim razdvojenosti od porodice. Išao sam na razne tribine i stajao pred kamerama, jer sam bio uvjeren da me nikada neće otkriti. Isključujem mogućnost dojave jer niko s kim sam kontaktirao nije znao da sam Radovan Karadžić – rekao je haški optuženik svom odvjetniku Svetozaru Vujačiću.

Karadžić se osjeća dobro, ali odbija jesti i pije samo mineralnu vodu, te čita Bibliju. Tražio je da mu donesu njegovu odjeću i pribor za pisanje.

Prilikom hapšenja imao je dva mobitela, laptop, 600 eura, kupaće gaćice i ostalu odjeću koja je neophodna za oko dvije sedmice odmora, koji je planirao provesti u hotelu ''Vrdnik banje''. Sve osim mobitela vraćeno je haškom optuženiku.

Veza s Milom je izmišljotina

Između ostalog, Karadžić je rekao kako je misteriozna Mila, koja ga je pratila, zapravo njegova poslovna suradnica.

- Te priče njegovih suradnika iz redakcije Zdrav život, koji kažu da je Karadžić Milu predstavljao kao životnu pratilju, su glupost i izmišljotina. On kaže da jedva čeka da vidi ženu i djecu – rekao je Karadžićev odvjetnik.

Prema kazivanju odvjetnika, Karadžić i dalje tvrdi da je uhapšen u petak, te da ni sam ne zna gdje je tačno bio tri dana jer su mu prekrili oči prilikom hapšenja.

JAVNO

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 10:05 pm

RADOVANA JUČE ŠIŠALI 45 MINUTA

Haški optuženik sam tražio da ga „dovedu u red" i sada izgleda skoro isto kao i pre 15 godina, za vreme šišanja šalio se sa bricom i čuvarimaRadovan Karadžić od juče ponovo liči na sebe, pošto mu je zatvorski brica obrijao bradu i skratio kosu! Kako Press saznaje, šišanje i brijanje bivšeg vođe bosanskih Srba, koji se nalazi u pritvoru u zgradi Specijalnog suda, trajalo je punih 45 minuta!
Civilka... Luka Karadžić

Sagovornik Pressa blizak istrazi kaže da je Karadžić sam tražio da ga obriju i ošišaju!

- Seo je na stolicu i rekao brici da želi da izgleda kao pre! Brica mu je najpre oprao kosu i bradu. Potom je ošišao bradu makazama, pa je krenulo pravo brijanje i izbrijavanje. Frizer je prilikom brijanja koristio britvu. Posle brade, usledilo je šišanje kose. Nakon 45 minuta, Radovan Karadžić izgledao je skoro isto kao pre 12-13 godina, samo što je skroz osedeo - priča naš sagovornik, i dodaje:

Brada od 15 meseci

- Radovan se tokom šišanja i brijanja ponašao korektno, razgovarao je i šalio se sa frizerom i čuvarima. Rekao je da se retko šišao i kada je bio predsednik RS i da su mnogi tada zbijali šale na račun njegove frizure. On se nije žalio na tretman u pritvoru i nije imao nikakve posebne zahteve.

Mihajlo Vuković, poznati beogradski frizer, kaže za Press da je brada Radovana Karadžića bila stara oko 15 meseci, a da se haški optuženik nije šišao najmanje godinu dana!

- Koliko sam mogao da zapazim na slikama, njegova kosa i brada nisu bile negovane i redovno sređivane. Vidi se da je brada „štucovana" samo na krajevima. Radovan je to namerno radio kako bi što manje bio upadljiv, ali i da bi mu lice izgledalo drugačije - priča Vuković.


Radovanov brat Luka, koji je juče ponovo posetio brata u pritvoru, potvrdio nam je da je Radovan na sopstveni zahtev povratio stari imidž.

- Radovan se oseća dobro i raspoložen je. Sam je tražio da ga ošišaju i obriju i tu nije bilo nikakve prisile. Radovan sada ponovo liči na sebe i lako možete da ga prepoznate. Pored mene, u poseti su mu bili i naš najmlađi brat Radisav i moj sin Dragan - kaže Luka, i dodaje da je Radovanu doneo nešto odeće i sredstava za ličnu higijenu.

Odelo i ikona

- Odneo sam mu i odelo, nekoliko novijih fotografija njegove porodice i naše familije, kao i ikonu, jer mi je sve to tražio prethodnog dana. Radovan, advokat i ja nemamo ama baš nikakvih zamerki na ponašanje zaposlenih u pritvoru suda. Pojedini mediji su objavili da moj brat štrajkuje glađu, ali to nije tačno. On je na posebnom režimu ishrane, tako što po nekoliko dana ne jede hranu, već samo uzima tečnost i voće. Nije, dakle, reč ni o kakvom štrajku - rekao je Luka.

On je objasnio da njegov brat ima posebnu strategiju odbrane za suđenje koje ga čeka u Hagu, ali nije želeo da iznese detalje.

- Haški sud mora da završi rad do 2010. godine i može da se desi da predmeti budu prebačeni nacionalnim sudovima. U 2008. se završavaju sva suđenja u prvom stepenu i ostaje samo odeljenje koje će u drugom stepenu po žalbama raspravljati do 2010. Mi polažemo nadu u čvrst stav Rusije da Hag mora da završi rad, a po Statutu tog suda i po odluci Saveta bezbednosti UN suđenja ne mogu početi u 2009. godini - kaže Luka.


press rs

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 10:17 pmPozivamo sve BH patriote iz Holandije i po mogucnosti iz ostalih zemalja da se na dan izrucenja Karadzica (Subota ili Nedelja) okupimo u Den Hagu, Scheweningenu ispred Tribunala ICTY. Ponesite sa sobom zastave, majce, transparente sa Ljiljanima i slike Genocida u BiH.


[i]Patriotska Liga BiH

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 10:25 pm

MašaAllah, dobar potez..

Eh još kad bi svaki kupio po 100 pakla jaja, pa da ga onako s merakom izgađaju.... kad se drugo ništa ne može....
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 10:34 pm

AAminAA (citat):
MašaAllah, dobar potez..

Eh još kad bi svaki kupio po 100 pakla jaja, pa da ga onako s merakom izgađaju.... kad se drugo ništa ne može....

Eh dobro te naslo seko sa jajima

Znas da sam danas razmisljala o tome,posto je sad negdje ovdje ona majmunska parada pa rekoh sto bi se osevapila da im uljepsam taj majmunluk sa par skoljki jaja

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''Dina: komentar modifikovan dana: Thu Jul 24, 2008 11:27 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 10:44 pm

KARADŽIĆA HAPSILA ŠESTORICA


Haškog begunca u petak oko 21 sat iz autobusa broj 73 na stanici kod „Pupina" u Zemun polju izvela šestorica nabildovanih momaka i uvela ga u kombiOvde su ga izveli iz autobusa i ubacili u kombi... Stanica na liniji 73 kod „Pupina" u Zemun polju

Radovana Karadžića, odnosno Dragana Davida Dabića, uhapsila su šestorica momaka bilderske građe u autobusu broj 73 beogradskog GSP-a, prošlog petka nešto posle 21 sat, potvrdio je juče za Press jedan od očevidaca ovog hapšenja koji živi u Batajnici, a koji iz straha za svoju bezbednost nije želeo da se fotografiše i da mu se objavljuje ime.
Karadžića hapsili CIA i Britanci?!

U akciju hapšenja Radovana Karadžića u Srbiji bile su uključene tajne službe Velike Britanije i SAD, pišu francuski „Figaro" i londonski „Fajnenšel tajms". „Figaro" na osnovu informacija obaveštajca Filipa Rondoa piše da je „CIA olakšala hapšenje Karadžića".

„Fajnenšel tajms" objavljuje da su „američka i britanska služba pomogle u hvatanju Radovana Karadžića" i da su im zvaničnici u Beogradu rekli da je „srpska služba bezbednosti dobila obaveštenje od strane agencije nekoliko nedelja uoči Karadžićevog hapšenja".

„Srpska služba bezbednosti čekala je do ove nedelje da ga uhapsi, nekoliko dana nakon što je prozapadni predsednik Boris Tadić postavio svog čoveka na čelo BIA", piše FT.

Međutim, zamenik portparola Stejt departmenta Gonzalo Galjegos kaže da „ne raspolaže informacijama da su SAD vlastima Srbije pružile bilo kakvu pomoć pri hapšenju haškog optuženika Radovana Karadžića".

- Kada sam video fotografiju u novinama tog Dragana Dabića, odnosno Radovana Karadžića, odmah sam se setio da je to čikica koga su u petak izveli iz autobusa u kom sam ja bio... Sedeo sam odmah iza njega! Bilo je nešto posle devet sati uveče i dosta ljudi je bilo u tom autobusu. Kada je autobus ušao u stanicu kod „Elektronske industrije Pupin" u Zemun polju, šestorica jakih momaka, koji su izgledali kao bilderi, ali fino obučeni i mirni, ustalo je sa svojih mesta, prišlo ovom čoveku i reklo mu: „Čiča, pođi sa nama"! On je upitao o čemu se radi i zašto ga vode, ali su ga oni mirno uhvatili ispod miške i izveli iz autobusa. Sve se to odigralo bukvalno ispred mojih očiju! - prepričava naš sagovornik.

Strah od vlasti

Prema njegovim rečima, Karadžić je sa sobom u trenutku hapšenja imao crnu platnenu torbu i belu najlonsku kesu.

- Video sam da su ga ubacili u kombi koji je bio parkiran pored stanice. U autobusu su posle komentarisali da nije u redu da starog čoveka tako maltretiraju. Momci koji su ga odveli nisu ličili na kriminalce, oni jesu bili krupni, ali nekako fini i vaspitani. Nisu pravili veliku buku! Kad sam na televiziji video ko je taj čikica, verujte mi da sam se sledio! Ej, Radovan Karadžić se vozio u autobusu pored mene i ko zna koliko puta sam ranije bio pored njega!?! Još više sam se uplašio kad su ovi iz vlasti rekli da su ga uhapsili u ponedeljak uveče, a ja sam svojim očima video kako ga odvode u petak! Ko zna šta se tu kuva i ko tu koga i zašto... Zato i ne želim da se fotografišem i govorim pod imenom, jer samo mogu da imam problema. Ali, ljudi, znam šta sam video svojim očima! - kaže ovaj momak, koji nam je i pokazao kartu za GSP koju je poništio u ovom autobusu.

Miroslav Nikšić, vozač GSP-a na liniji 73 u vreme hapšenje, nije juče želeo ni da potvrdi ali ni da demantuje da li je video hapšenje Karadžića.

- Nisam video da se bilo šta čudno dešavalo u autobusu koji vozim, a ni moje kolege... I da sam ga video, pravio bih se da nisam. Sve su to laži... - rekao je Nikšić.

Zvanično demantuju

Da je Karadžić uhapšen prošlog petka, a ne u ponedeljak uveče kako je saopštio Savet za nacionalnu bezbednost, tvrde i njegov advokat i Luka Karadžić, brat uhapšenog haškog optuženika.

Međutim, srpski zvaničnici i dalje uporno negiraju da je Radovan Karadžić uhapšen prošlog petka. Koordinator za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je da su službe bezbednosti uhapsile Karadžića u ponedeljak uveče. Da Karadžić nije uhapšen u petak tvrde i u Savetu za nacionalnu bezbednosti.

EKIPA PRESSA

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 11:05 pm

Dina (citat):
AAminAA (citat):
MašaAllah, dobar potez..

Eh još kad bi svaki kupio po 100 pakla jaja, pa da ga onako s merakom izgađaju.... kad se drugo ništa ne može....

Eh dobro te naslo seko sa jajima

Znas da sam danas razmisljala o tome,posto je sad negdje ovdje ona majmunska parada pa rekoh sto bi se osevapila da im uljepsam taj majmunluk sa par skoljki jaja

Ako te ja nebi nasmijala ko bi drugi

Zamisli na šta bi četo tek ličio kad bi ga izgađali s jajima ? On je i ovako slika i prilika.... u san mi se nesnio

Pa mu onda zabrane tuširanje iihhhhhhhh sav da se sprči ....
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Jul 24, 2008 11:35 pm

Uhapsila ga sedmorica

Esmina Golubović, svedok hapšenja Radovana Karadžića, tvrdi da se sve odigralo munjevito u petak oko 21.30, u autobusu na liniji 73
BEOGRAD - Radovana Karadžića uhapsila su sedmorica u civilu, a u svemu je učestvovao i MUP Srbije. Znam, jer mi je jedan od njih pokazao policijsku značku. On je uhapšen u petak u 21.30, u autobusu broj 73, a ne u ponedeljak uveče, kako su rekli - tvrdi u izjavi za Kurir Esmina Golubović iz Ugrinovaca, svedok privođenja Dragana Dabića.

Naša sagovornica kaže da je sedela u prednjem delu autobusa s desne strane, kad je ušao stariji čovek čudnog izgleda. Sede kose i brade, nosio je štap, laptop i neku izduženu torbu.

- Ustupila sam mu mesto i otkucala mu kartu za GSP. Na prvom duplom sedištu do prednjih vrata sedeo je čovek s detetom i neka žena. Iza njih su bile dve devojke, a na samostalnom sedištu iza njih seo je Dabić. Iza njega je opet bila jedna devojka, koja je slušala vokmen - opisuje situaciju Esmina.

Ona kaže da je u jednom trenutku policajac u civilu kucnuo po ramenu i rekao da se skloni. Pokazao joj je značku, iznad koje je u polukrugu pisalo „policija“.

- Mogao je da me zaobiđe, jer nije bilo gužve. Karadžić je čitao neku tanku knjigu, primetila sam u njoj neku čudnu sliku, nešto versko, pa nešto o budućnosti... Pomislila sam da nije neki sektaš u pitanju. U jednom trenutku, trojica policajaca grubo su navalila na njega i odmah mu stavili lisice. Slamnati šešir koji je imao na glavi jedan od njih mu je spustio na lice, a naočare i knjiga pale su na pod. On se valjda trgnuo, pa su mu rekli: „Budi miran i polazi, pratimo te već 15 dana“ - prepričava Esmina.

Kako kaže, prilikom hapšenja jedan ga je uhvatio za glavu i bradu, iz koje je iščupao pramen. Nije sigurna da li je brada bila lažna ili je policajac jače povukao. Jedan od njih je uzeo torbu s laptopom, a on je rekao da ima još stvari, pa se policajac vratio po ranac, koji je bio ispred sedišta. Za to vreme, neko je od njihovih signalizirao šoferu da stane.

- Autobus je stao van autobuske stanice, na izlazu iz Zemuna kod „Galenike“. Tu je negde Veterinarski zavod, firma „Geomašina“ i neki šumarak, drvored. Njih trojica su ga izvela na srednja vrata, a on se malo sapleo dok je silazio. Dvojica su izašla na prednja, a dvojica policajaca na zadnja vrata. Čim su izašli, šofer je dao gas, tako da po mraku nismo stigli da vidimo da li su ih čekala neka kola na tom mestu - kaže Esmina. Kući je došla sva uznemirena i „sleđena od straha“ i drhteći ispričala je suprugu i ukućanima šta se desilo.

- Tek u ponedeljak uveče, kad su objavili hapšenje Karadžića, rekla sam: „To je taj čovek“ - kaže na kraju Esmina Golubović.LAŽU, MAJKU IM!

U supermarketu „Aman“ u Ugrinovcima svedoče kako je Esmina došla u prodavnicu u utorak ujutro, uzela Kurir, a zatim prokomentarisala zvanične vesti rečima: „Kako lažu, majku im njihovu, uhapsili su ga u petak, a ne sinoć“. Isprva su zaposleni bili nepoverljivi prema nama, a onda su upitali kome ide u korist da nam ispričaju detalje. Kada smo rekli: „Radovanu“, odobrovoljili su se i počeli da pričaju, a zatim nas uputili gde da nađemo Esminu.
Sina odlikovao Karadžić
Žarko Golubović, Esminin suprug, potvrđuje da mu je žena već u petak ispričala o čitavom događaju. On napominje i da je njihov sin Mihailo odlikovan za hrabrost od Karadžića u ratu u BiH, gde je i poginuo 1993. godine.
- Kao dobrovoljac bio je specijalac u Karadžićevoj ličnoj gardi. Kad je poginuo u Praćama kod Pala, imao je 20 godina, četiri meseca i četiri dana. Govorio sam mu da ne ide u rat, ali nije slušao - priča ostareli otac.

kurir

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   

Na vrh Go down
 
ARHIVA VIJESTI...
Na vrh 
Stranica 6/12Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: