Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Blagoslovljeni uspjeh (savjeti šejha Selmana el-Avde studentima)

Go down 
AutorPoruka
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Blagoslovljeni uspjeh (savjeti šejha Selmana el-Avde studentima)   Sat Feb 07, 2009 4:28 pm

Blagoslovljeni uspjeh (savjeti šejha Selmana el-Avde studentima)

Očekivati je da će osoba sa iskrenom željom da nešto postigne, sa Allahovom pomoći, to na kraju i ostvariti. Odlučnost je stalni pratilac uspješnih ljudi. Sa ispitnim rokovima koji se približavaju, naši studenti se sada suočavaju sa zabrinutošću i stresom. Neophodno je da roditelji u ovome vremenu vode brigu o svojoj djeci i pomognu im da uspješno prođu kroz to vrijeme. Sljedeće savjete upućujem našim studentima kojima predstoje njihovi ispiti: Prije svega, moraš da kontrolišeš brige i stres koji idu uz tvoje studije:

1. Koncetriši se na predstojeći dan. Ne dozvoli da te tvoje brige slome. Znaj da Allah kaže: "A na nebu je opskrba vaša i ono što vam se obećava." (Prijevod značenja Ez-Zarijat, 22.)

2. Imaj u vidu veliki danak koji prevelika briga uzima u tvom zdravlju, tijelu i razumu.

3. Nemoj da te uznemiravaju prethodni neuspjesi. Zapamti da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: "A ako te nešto pogodi (zadesi), ti ne reci: 'Da sam uradio to, bilo bi tako i tako', već reci: 'Kadderellahu ve ma ša'e fe'ale' ('Allah je odredio i učinio ono što je htio'), jer uistinu ono 'da' otvara Šejtanova vrata."

4. Pomiri se sa Allahovom odredbom. Ono što Allah izabere za tebe je bolje od onoga što ti sam sebi izabereš. Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Čudno li je ponašanje vjernika! Svako njegovo stanje jeste korist za njega, a to ne važi ni za koga osim za vjernika; ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu, dž. š., i time postiže korist za sebe, a ako ga pogodi kakvo zlo ili šteta, on se strpi i postojano drži i time postiže korist (nagradu od Allaha, dž. š.,) za sebe."

5. Umjesto da brojiš sve svoje brige, strahove i padove, broj Allahove blagodati, a one su neprebrojive. Kaže Uzvišeni Allah: "Ako vi budete brojili Allahove blagodati, nećete ih nabrojiti. Allah, uistinu, prašta i samilostan je." (Prijevod značenja En-Nahl, 18.) On također kaže: "I ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali. Čovjek je, uistinu, nepravedan i nezahvalan. " (Prijevod značenja Ibrahim, 34.)

6. Ne budi egoista, misleći samo na sebe! Pokušaj da uradiš nešto i za druge. Pokušaj makar da se nasmiješ i da uradiš nešto više za njih.

Drugi zadatak je da se napravi razlika između konstruktivne zabrinutosti, koja te gura naprijed da vrijednije i bolje učiš, i one, uništavajuće zabrinutosti koja ti uskraćuje san, ne da ti da jedeš ili piješ, okupira tvoje misli i, na kraju, sprječava te da kvalitetno učiš.

Moraš da spavaš dovoljno. Odmor ti je potreban, čak i noć prije nekog važnog ispita. Također moraš povesti računa o ispravnoj ishrani. Bolja su lagahna jela koja nisu previše masna. Pij đuseve (voćne sokove). Ne pretjeruj u tome i ne pij ogromne količine kafe, čaja i drugih napitaka koji sadrže dosta kofeina. Što se stimulativnih tableta tiče, znaj da su one kako haram po Allahovom Šerijatu tako i uništavaju onoga ko ih konzumira. Mogu dovesti do zavisnosti a to ti sigurno neće pomoći dok studiraš; može samo da ti nanese štetu. Nemoj da te nasamare oni koji govore da je to samo za vrijeme ispita te da nakon toga možeš da ih prestaneš piti.

Potrebno ti je pokreta i vježbe. Ako si jednostavno prezauzet(a), onda makar prohodaj svojom sobom.

Slavi svoga Gospodara. Kaže Allah: "A srca se doista, kad se Allah pomene smiruju!" (Prijevod značenja Er-Ra'd, 28.)

Ne zanemari praktične korake koji vode ka uspjehu. Od tebe se traži da ih poduzmeš! Međutim, nemoj se oslanjati na njih. Umjesto toga, osloni se na Allaha, Gospodara tih praktičnih koraka, Onoga koji upravlja njihovom efikasnošću. Kaže Uzvišeni: "Ti se pouzdaj u Živog, koji ne može umrijeti, i veličaj Ga, i hvali!" (Prijevod značenja El-Furkan, 58.)

Prenosi se, slabim lancem prenosilaca, da je jedne prilike jedan čovjek došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao ga: "Da li da zavežem svoju devu ili da se oslonim na Allaha?" A on, sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio: "Sveži je i osloni se na Allaha." Na ovaj način nam je pokazao kako moramo i da poduzmemo praktične korake i da se istovremeno oslonimo na Allaha, dželle še'nuh.

Ne zaboravi da je život jedan veliki ispit. Baš kao što ti je neophodno da položiš testove u školi ili na fakultetu, isto tako treba položiš taj veliki test. Ispit traje koliko i tvoj životni vijek a rezultati će biti objavljeni na samom kraju...

Što se roditelje tiče, treba da obrate pažnju na svoju djecu i njihove ispite, studije i zadaće pri tom ne vršeći veliki pritisak na njih ili im dodavajući još više stresa.

Sada se okrećemo ispravnom načinu učenja. Proces učenja se sastoji iz četiri dijela.

Prvo, lekciju treba pročitati jednom ili dva puta kako bi se kod tebe učvrstilo opća ideja lekcije. Treba da predstavu onoga što čitaš, da odrediš koliko je teško ili lahko, te da izvučeš glave ideje. Drugi korak jeste da preciznije izučiš štivo, da ga razumiješ dublje i da zapamtiš ono što treba biti zapamćeno. Nemoj pamtiti ono što i ne treba da se pamti! Mnoga naša omladina se previše oslanja na memorisanje a ne na razumijevanje.

Treći korak je da provjeriš da li si sve savladao. Treba da sebe preslišaš ono što si memorisao ili shvatio iz lekcija. Važne teze posebno označi u svojim bilješkama. Zadnji korak jeste da ponoviš ono što si učio, bilo sam bilo sa drugima.

Ne zaboravi sljedeće:

1. Podvuci glavne ideje i važne principe.
2. Odvoj sebi vremena za odmora.
3. Uoči ono u štivu što će ti pomoći pri pamćenju.
4. Nekad čitaj i naglas.
5. Prepiši stvari koje želiš da bolje razumiješ.
6. Biraj prikladno vrijeme i mjesto za učenje.

Sada našu pažnju usmjeravamo ka tome kako odgovarati na ispitna pitanja.

1. Nema ništa pogrešno u tome da pokušaš saznati kakva bi pitanja mogla doći na testu. Postavi sebe na mjesto nastavnika i zapiši pitanja za koja misliš da bi se mogla pojaviti na ispitu, a onda posebnu pažnju obrati na njih. Međutim, nemoj da zanemariš ostatak materijala! Također, nabavi primjere pitanja od drugih studenata, zatim ispite od prethodnih godina kako bi mogao(la) procjeniti pitanja koja bi nastavnik mogao postaviti.

2. Ne zaboravi da doručkuješ prije nego odeš na ispit, čak iako ti je vrijeme ograničeno.

3. Imaj u vidu raspored ispita. Jedan od mojih prijatelja je bio odličan student, ali svoje studije nikad nije završio. Zašto? Jer je jednom napravio veliku grešku koja se ticala upravo rasporeda ispita. Ovo je za njega bilo toliko gorko iskustvo da nije mogao da nastavi dalje. Stoga, upoznaj se dobro sa spomenutim rasporedom i noć prije ispita ponavljaj samo ono što ćeš polagati sljedećeg dana.

4. Traži Allahovu (subhanehu ve teala) pomoć i sjećaj Ga se. Započni test sa Njegovim imenom.

5. Dođi ranije ispit i unaprijed nabavi olovke i ostalo što ti je potrebno za izradu testa.

6. Pročitaj pitanja opušteno. Ukoliko to dopušta, pitaj nastavnika da ti objasni pitanje koje ne razumiješ.

7. Prvo odgovaraj na najlakša pitanja; nemoj samo slijediti redoslijed pitanja kakav su na testu. Kada počneš sa najlakšim pitanjima, onda cio test ide lagahnije.

8. Zanemari stvari koje ne znaš i nemoj podleći brizi. Sa Allahovom pomoći, možda se kasnije sjetiš odgovora. Ne dozvoli tremi da ti priđe ukoliko vidiš da su kolege počele prije tebe da odgovoraju.

9. Potrudi se da svoje odgovore pišeš jasno i uredno.

10. Ne varaj i ne prepisuj na testu. (Bilo da sam prepisuješ ili da drugima došaptavaš odgovore. Op. prev.) Imaj stalno na umu da je obmana zabranjena u islamu.

11. Pametno raspodjeli svoje vrijeme na pitanja. Nemoj da svo raspoloživo vrijeme posvetiš jednom pitanju na račun ostalih.

12. Nemoj da težiš da što prije predaš rad, jer možda želiš da što prije izađeš iz kabineta/sale i da razgovaraš sa prijateljima o ispravnim odgovorima. Iskoristi svo dato vrijeme. Pročitaj pitanja ponovo. Možda si nešto zaboravio(la). Bolje ti je da sad iskoristiš to vrijeme nego da kasnije žališ zbog lahkih pitanja koja su ti promakla.

13. Ne ostavi nijedno pitanje a da ne napišeš odgovor. Čak iako ne znaš, pokušaj. Ovo nije laganje; ne izdaješ zvanični dekret. Još uvijek si samo u "treningu".

Molim Allaha da te blagoslovi uspjehom!

Original: http://www.islamtoday.com/showme_weekly_2004.cfm?cat_id=30&sub_cat_id=676

Prevod je završen Allahovom milošću. Sve što je dobro, to je od Allaha, svaka greška je od nas i od Šejtana.

http://www.okcsana.org/
Na vrh Go down
 
Blagoslovljeni uspjeh (savjeti šejha Selmana el-Avde studentima)
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: