Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2  Next
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Dec 28, 2008 12:16 am
GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA


Danas 05. muharrema 1430. godine po Hidžri, hutbu sam naslovio sa «Gaza na udaru Cionista i na savjesti ummeta i čovječanstva“. Za pomenutu temu sam se opredijelio u vrijeme kada je na sceni najžešća cionistička ofanziva, na slobodnu Gazu, gdje Palestinci desetljećima u okruženju žive u teškim uslovima i ispod svakog civilizacijskog nivoa, a posljednjih godina su izloženi i teškim oružanim napadima Cionista, potomaka ubica Allahovih poslanika.

Braćo i sestre, podsjećam i sebe i vas na 139. ajet Sure Ali Imran:

''I ne gubite hrabrost i ne žalostite se; vi ćete pobijediti ako budete pravi vjernici!''

Opsjednuta Gaza na početku XXI stoljeća, na očigled cijeloga svijeta, izložena je strašnoj vazdušnoj ofanzivi.
U Gazi je sve što se kreće meta Cionista, u Gazi umire cijeli jedan narod i u Gazi milion i šest stotina hiljada muslimana čeka na pomoć milijardu i po muslimana i ostatka civiliziranog svijeta, ali te pomoći nema.
Palestinci u Gazi čekaju smrt i čekaju Dan polaganja računa, kada će optužiti cijeli ummet da je nijemo posmatrao njihovo ponižavanje i smrt.


Gdje je ummet, gdje su vladari ummeta, gdje je ulema, gdje su muslimanski milijarderi i milioneri, gdje su prihodi od nafte i drugih resursa, gdje su intelektualci, gdje su muslimanski mediji i gdje je glas muslimana?!?

U Gazi Cionisti osobe gađaju raketama, a ne metcima, tamo se ubijaju cijele porodice, uništavaju kvartovi, tamo se koristi najsavremenije oružje i oruđe u cilju etničkog čišćenja tog dobrog i plemenitog palestinskog naroda, koji je Jevrejima u vrijeme njihova progona iz Evrope pružao utočište...

Dok u Gazi muslimani umiru, dotle Bošnjaci proslavljaju Najluđu noć uz alkohol, blud i druge grijehe, dok muslimani u Gazi umiru, Bošnjaci prate razvratne serije i biraju zvijezde večeri, dok muslimani Palestine umiru,
Bošnjakinje prate svjetsku modu, dok muslimani u Palestini umiru, muslimani kupuju i puše skupocjene jevrejske cigarete, piju jevrejsku kahvu i konzumiraju jevrejsku hranu, a u svakom jevrejskom proizvodu ima procenat kojim se finansira ubijanje Palestinaca...

Jevreji prijete da će potpuno uništiti infra-strukturu u Gazi, prijete atentatima na palestinsko rukovodstvo i nagovještavaju potpuno uništenje Hamasa.
Bez obzira na cijenu slobode, muslimani nemaju pravo da se predaju i budu robovi ubicama Allahovih, dž.š., poslanika.
Muslimani Gaze se moraju strpiti i moraju biti spremni na žrtvu, jer je to put pobjede i izlaza nakon teškoće, a sve drugo je prevara i poniženje.

Muslimani u Palestini se moraju ujediniti i formirati opći front u borbi protiv Cionista!
Svaki musliman na različite načine može pomoći braći i sestrama u Palestini i općenito ugroženim i obespravljenim muslimanima i to je naša islamska obaveza.

Kada bi svi muslimani u skladu sa svojim mogućnostima, pomogli jedni drugima, onda bi mi bili ummet u pravom smislu riječi i neprijatelji islama bi se sustezali od iskazivanja otvorenog neprijateljstva prema nama.

Musliman muslimanu može pomoći sa:

1)Dovom, jer ona otklanja nevolje i mijenja kader, kao što nas o tome obavještava naš Poslanik, s.a.v.s.!
Subhanallah (Slava Allahu), iskrena dova mu'mina, Allahovom, dž.š., voljom mijenja Njegovu odredbu.
Dova je bila jednim od uzroka pobjeda na: Bedru, Hittinu, Ajn Džalutu, Desetog ramazana na Sinaju, u Bosni i Hercegovini i na mnogim drugim mjestima.
Spominjimo našu obespravljenu i napaćenu braću u svakoj situaciji: u namazima i poslije namaza, u slobodno vrijeme, kada smo negdje na sijelu, kada smo na radnom mjestu, u prijevoznom sredstvu i slično!
Dova je snažno oružje u rukama mu'mina, oružje za koje nisu potrebne dozvole za nošenje i za koje ne treba podnositi zahtjeve za kupovinu municije, već je samo potreban čvrst iman i samilost prema obespravljenim muslimanima i drugim ljudima.

Šejh Abdu-l-Aziz Alu Šejh, muftija Kraljevine Saudijske Arabije, je izdao fetvu za "kunut", na sabah namazu i jaciji namazu, poslije rukua na posljednjim rekatima farza pomenutih namaza, za traženje pomoći za ugrožene muslimane Gaze i prokletstva na Cioniste.

Kunut u teškim situacijama je sunnet Poslanika, s.a.v.s., pa oživimo ovaj sunnet u ovo teško vrijeme za muslimane Palestine!

2)Bojkotom proizvoda onih koji otvoreno ratuju protiv muslimana, jer bojkot izaziva teške finansijske posljedice, a država bez ekonomije je kao zemlja bez vode.

Poziv na bojkot određenih prizvoda prije četiri godine je kod nekih firmi izazvao pravi kolaps, a šta mislite braćo i sestre, da milijardu i pet stotina miliona muslimana to učini odjednom, kakve bi tek bile posljedice tog bojkota? Kada želimo nešto kupiti, dobro vodimo računa od koga kupujemo i šta kupujemo!

Ne dozvolimo da na nama profitiraju neprijatelji islama!

3)Oživljavanjem određenog problema, na način što ćemo razgovarati o tome sa prijateljima, sa članovima porodice, na poslu, na sastancima, u džamijama i slično!
U konkretnom slučaju, govorimo o Palestini i Gazi i prenosimo istinu o događanjima u njima! Govorimo o Cionistima i njihovim pomagačima, kao pravim neprijateljima islama!

4)Praćenjem vijesti o stanju drugih muslimana i njihovim prenošenjem. Danas hvala Allahu, s.w.t., imamo mogućnost da vrlo lahko dođemo do provjerenih informacija o najnovijim događajima, pa to koristimo!

5)Kupovinom i praćenjem raznih materijala o stradanju muslimana, koje nakon toga trebamo ponuditi drugima, kako bi i drugi stekli jasnu sliku o onome šta se dešava muslimanima u svijetu. Oni koji su imućni, neka kupe više primjeraka i podijele onima koji to sebi ne mogu priuštiti!

6)Pružanjem materijalne pomoći. Ovaj vid pomoći je veoma važan i svaki musliman je dužan da se u skladu sa svojim mogućnostima uključi u ove aktivnosti.

Pozivom sa fiksnog telefona ili mobitela 061 ili 062, na telefon 090-292-005, putem Islamic reliefa BiH doniramo 3,00 KM za Gazu. Ko će drugi nahraniti gladnu djecu, ko će obezbijediti lijekove za ranjenike i bolesnike, ko će obezbijediti odjeću za muslimane i muslimanke, a posebno borce, ako ne muslimani?

7)Formiranjem internih fondova (kasa) u krugovima porodica, za pomoć muslimanima. Kada braćo i sestre možemo imati kase za našu djecu, što isto to ne bi mogli imati za našu ugroženu braću? Allah, dž.š., će takve porodice sigurno sačuvati.

8)Razmjenom i slanjem informacija, video-zapisa i fotografija, putem interneta, o stradanjima muslimana, te sugestijama za vidove pomoći.

9)Formiranjem posebnih stranica na internetu o određenom problemu ummeta.
10)Plasiranjem istine o određenom problemu ummeta, te animiranje organiziranja demonstracija, pokretanjem kampanja protiv agresora i zločinaca i organiziranjem tribina i izložbi.

11)Borbom potiv nefsa i izgrađivanjem svijesti da naši grijesi mogu biti uzrokom patnje drugih muslimana.
Svaki musliman bez razlike mora da se obračuna sa samim sobom, da odluči da će se popraviti i da će loša djela zamijeniti dobrim djelima.
Kada bi tako postupili i kada bi bili svjesni da smo dužni da na Zemlji uspostavljamo red, postali bi najčasniji pojedinci i ummet i svi bi nas poštovali i pazili.

12)Ličnim učešćem u borbi, kada za to postoji potreba i mogućnost, a to je najveći stupanj imana...

Iz kabineta Reisu-l-uleme je svim imamima u BiH-e i dijaspori proslijeđen dopis u kome se traži da današnja hutba bude posvećena Palestini, da se nakon džuma namaza prouči dova za mir u Palestini, te da se ovoga i narednog petka u svim džamijama organiziraju sergije za pomoć braći u Palestini.

Braćo i sestre! Trudimo se da na svaki mogući način pomognemo obespravljenim muslimanima i ljudima, nadajući se samo Allahovoj, dž.š., nagradi i milosti!

Na kraju vas podsjećam da je u narednu srijedu inša-Allaha, 10. muharrem, Dan Ašure, pa je sunnet postiti Ašuru i dan prije ili dan poslije i na taj način ćemo oživiti još jedan od sunneta Poslanika, s.a.v.s.!

Molim Allaha, dž.š., da pomogne našoj ugroženoj i obespravljenoj braći u Gazi i na svakom drugom mjestu, da nas učini svojim iskrenim robovima, koji čine dobra djela radi Njegovog, s.w.t., zadovoljstva, da naša srca učvrsti u slijeđenju Njegove Knjige i sunneta Njegovog časnog Poslanika, s.a.v.s., da od nas primi post i ostale ibadete u ovim mubarek danima mjeseca muharrema, da uputi našu djecu i potomke, da ih se ne zastidimo ida se oni nas ne zastide, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas uvede u džennete u društvu sa: poslanicima, šehidimai dobrim ljudima!

Hatib: Nezim Halilović Muderris
Hutba: Džamija "Kralj Fahd"
Sarajevo: 05. muharrem 1430.h. - 02. januar 2009.god

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!


Lejla: komentar modifikovan dana: Mon Jan 05, 2009 2:06 am; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Dec 28, 2008 12:29 am


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Dec 28, 2008 12:32 am


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Dec 28, 2008 12:37 amHalalite mi moja draga braco i sestre vi cija krv se neduzna prolijeva,halilte sto tako malo za vas cinim ja .


Inna Lillahi ve inna ilejhi radziun.


Da Allah podari sve ljepote Dzeneta rahmetlijama ,a prezivjelima dovoljno sabura a ummetu konacno ujedinjenje ,jer samo tako vasoj muci a nasoj od dusmanskog zuluma ce doci kraj inshAllah.

Molim Allaha da ih ponizi nasim rukama, i da se njihove spletke protiv njih samih okrenu...

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!


Lejla: komentar modifikovan dana: Sun Dec 28, 2008 12:45 am; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Dec 28, 2008 12:39 am
La ilahe illa ente subhaneke inni kuntum minez zalimin

Molim Allaha Uzvishenog da nam oprosti, da nas ochisti i ujedini u Islamu. Jedino tako nam se stanje mozhe promijeniti , insha'Allah !
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: 225 mrtvih, 700 ranjenih, Izrael krenuo na Gazu   Sun Dec 28, 2008 6:47 pm

225 mrtvih, 700 ranjenih, Izrael krenuo na Gazu


http://www.uruknet.info/?p=m49967&hd=&size=1&l=e

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Dec 28, 2008 7:07 pm

Subhan'Allah Subhan'Allah, Allahu dragi pomogni ....

Gdje su nashi mudzahedini sad ? Gdje su muslimani ponositi ?

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Dec 28, 2008 9:24 pm

AAminAA (citat):La ilahe illa ente subhaneke inni kuntum minez zalimin

Molim Allaha Uzvishenog da nam oprosti, da nas ochisti i ujedini u Islamu. Jedino tako nam se stanje mozhe promijeniti , insha'Allah !
_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Mon Dec 29, 2008 11:31 pm

Lejla (citat):


Halalite mi moja draga braco i sestre vi cija krv se neduzna prolijeva,halilte sto tako malo za vas cinim ja .


Inna Lillahi ve inna ilejhi radziun.


Da Allah podari sve ljepote Dzeneta rahmetlijama ,a prezivjelima dovoljno sabura a ummetu konacno ujedinjenje ,jer samo tako vasoj muci a nasoj od dusmanskog zuluma ce doci kraj inshAllah.

Molim Allaha da ih ponizi nasim rukama, i da se njihove spletke protiv njih samih okrenu...


Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Tue Dec 30, 2008 12:56 am

Treci dan ih bombarduju ...Allaha molim da im dushe u Dzennet-ul-Firdewsu, zadovoljstvo nadju. Amiiin ! Haman Ya Rabbi, mene dusha boli za taj napaceni a ne porobljeni narod. To su junaci pravi, na njih treba da se svako ogleda. Allah im promjenio stanje jer On sve mozhe.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Tue Dec 30, 2008 7:12 pm

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Fri Jan 02, 2009 1:15 am_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Fri Jan 02, 2009 1:19 am

U izraelskom zračnom napadu poginuo je viši lider Palestinskog pokreta Hamas, Nizar Rayyan. On je najveći Hamasov
predstavnik koji je do sada poginuo od kako je izrael pokrenuo masovno bombardovanje Gaze. Medicinski izvori su
objavili da je sedam osoba poginulo, uključujući Rayyan-a, njegovu ženu i troje djece i negdje oko tridestak osoba
ranjeno u zračnom napadu na Rayyan-ov dom u izbjegličkom kampu Jabalya, Gaza.

Najmanje 400 poginulih i 2000 ranjenih u šestodnevnoj agresiji izraela.
Izvor: Al Jazeera

IslamBosna.ba - Ekskluzivno, iz sata u sat, donosimo vam nove informacije o odvijanju izraelskog zločina nad Palestincima u Gazi.
http://www.islambosna.ba/index.php/vijesti/vijesti-iz-svijeta/1595-stravini-zloini-izraelske-vojske-nad-palestincima-u-gazi-vijesti-slike-analize
<table style="TABLE-LAYOUT: fixed" width="100%" border=0><tr><td class=smalltext width="100%" colSpan=2></TD></TR></TABLE>

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sat Jan 03, 2009 12:03 am

For those in Gaza - Sanakhudu

https://www.youtube.com/watch?v=R2H4xUQ6lcQ
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sat Jan 03, 2009 12:36 am


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sat Jan 03, 2009 12:52 am

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Egipat, Jordan i Saudijska Arabija su stale na stranu Izraela - komentar indexovog novinara   Sat Jan 03, 2009 11:49 pm

Egipat, Jordan i Saudijska Arabija su stale na stranu Izraela - komentar indexovog novinara


U PRVA dva dana izraelske akcije protiv Hamasa u Pojasu Gaze činilo se da je Izrael spreman, odlučan i sposoban provesti ozbiljan udar, pokazujući kako ne namjerava prepuštati kontrolu nad Bliskim istokom drugim zemljama ili non-state akterima. Ipak, odmah nakon toga počeo je provoditi dubiozne poteze kojima se iznimno brzo i uspješno uspio upucati u obje noge, tako da mu sad prijeti katastrofa slična onoj kad je akcija protiv libanonskog Hezbollaha 2006. degenerirala u izgubljeni rat.


U prva dva dana akcije Lijevano željezo, kako ju naziva izraelska vojska, pale su prilično velike mete (od Hamasovih vođa do podzemnih tunela kojima se prenosi oružje), broj civilnih žrtava bio je relativno mal po bliskoistočnim standardima, a raspoloženje diljem svijeta bilo je na izraelskoj strani, a sam Hamas nije znao kako odgovoriti na napad.


No, već treći dan krenulo je u suprotnom smjeru. Izrael je parkirao tenkove na granicu s Pojasom Gaze, najavljujući kopnenu akciju, ali se oni nisu pomaknuli s mjesta, dok je zrakoplovstvo nakon konkretnih ciljeva počelo bacati bombe na prazne zgrade, simbole Hamasove političke i kulturne dominacije nad teritorijem. Što je potpuna besmislica, jer bez obzira na to koliko optimistični komentatori u Izraelu tvrdili da je takav potez simbolička devastacija Hamasovog utjecaja, zaboravlja se da razrušena zgrada može biti veći simbol od zgrade koja stoji uspravno.


Hamas nije pretrpio iznimno velike gubitke


Paralelno, kako je u srijedu izvijestio ravnatelj Shin Beta (jedine izraelske obavještajne službe koja u zadnjih desetak godina zna što radi), Hamasovo vodstvo i ljudstvo podosta se sigurno sakrilo, a sama organizacija možda trenutno ne može efektivno upravljati područjem, ali nije pretrpjela značajne gubitke. Njihovih 20.000 boraca sigurno se maknulo s linije napada, 90 posto podzemnih tunela i dalje je operativno, a već su počeli protunapadi koji rakete šalju dublje na područje Izraela nego ikad prije.


Diplomatski gledano, Izrael je napravio sve samo ne dobar posao. Prvo se u utorak i srijedu dogovarao oko dvodnevnog primirja, pa odustao od njega, sad se dogovara oko mirenja uz posredstvo Europske unije, čime šalje potpuno zbrkane signale. Što je najvažnije, besmislenim napadima na prazne zgrade uspio je još jednom stvoriti sliku bezumnog uništavača.


To nije problem zbog brojnih prosvjeda po svijetu, niti zbog mlakih osuda koje dolaze od zapadnih zemalja, nego zbog toga što se cijeli arapski svijet žestoko okreće protiv onih arapskih zemalja koje su uvjetno stale na izraelsku stranu - Egipta, Jordana i Saudijske Arabije. Ovim tempom Izrael bi vrlo brzo mogao izgubiti tu potporu, a kad izgubi nju, Fatahov vođa Mahmoud Abbas također će izgubiti šansu da poentira protiv Hamasa, jer za tjedan dana istječe Abbasov mandat, nakon čega Hamas ostaje kao jedini legitimno izabrani predstavnik Palestinaca.


Nema polovičnih poteza na Bliskom istoku


Sad je već kristalno jasno da izraelska vojska ne želi prihvatiti rizik i trošak prolongiranog urbanog ratovanja, jasno je i da izraelsko vodstvo nema baš savršeno jasan plan oko toga što želi napraviti, jasno je da cijela operacija kliže prema vojnoj i diplomatskoj katastrofi. No, pitanje je zašto se uopće kretalo u akciju ako je bilo jasno da će se ona provoditi polovično? Na to pitanje teško da se može dati jasan odgovor, jer Ehud Olmert je definitivno najčudniji i najmanje smislen izraelski premijer, čiji potezi su očigledno jasni samo njemu.


Uza sve to, nije da Izrael nema što izgubiti ako operacija propadne kao što se čini da hoće. Već se dvije godine ozbiljno ide u smjeru formiranja palestinske države, a Izrael bi po svim dosadašnjim indikatorima u tom slučaju mogao izgubiti ključne dijelove svog teritorija, prvenstveno u slučaju formiranja koridora između Gaze i Zapadne obale. Olmert nikad nije shvatio prvu i najvažniju lekciju bliskoistočne vojno-političke stvarnosti: nema polovičnih poteza.

Jovan Dragišić
Index.hr

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sat Jan 03, 2009 11:57 pm

Kolone tenkova ulaze u pojas Gaze


Subota, 03 Januar 2009
Prije početka ofanzive na kopnu broj poginulih Palestinaca dostigao je najmanje 446. Takvo krvoproliće nije zabilježeno decenijama...Izraelsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je večeras da je počela kopnena ofanziva na pojas Gaze.Očekuje se, kako je saopšteno, da će ofanziva trajati izvjesno vrijeme, a cilj je da se zauzmu područja odakle se ispaljuju rakete i mine na južne izraelske gradove i sela.
Izraelska vlada je u međuvremenu odobrila mobilizaciju hiljada rezervista, najviše iz borbenih jednica, ali i iz civilne odbrane, javili su izraelski mediji, pozivajući se na saopštenje iz kabineta premijera Ehuda Olmerta.


Mobilizacija je dogovorena na tajnim sastancima u petak.


Oko 10.000 vojnika nagomilalo se prethodnih dana duž granice Izraela s pojasom Gaze, dok je trajalo raketiranje juga i oni su večeras počeli da prelaze granicu, uglavnom na sjeveru.

Palestinski očevici vidjeli su kolone tenkova kako ulaze u pojas Gaze, pod okriljem noći, u pratnji borbenih helikoptera, javljaju svjetske agencije.


Izraelska armija (IDF) zove to drugom fazom ofanzive koja je počela u prošlu subotu vazdušnim udarima i paljbom s borbenih brodova na ciljeve Hamasa.


Oklopne, inženjerijske jedinice i pješadija ulaze u pojas Gaze s ciljem da unište infrastrukturu Hamasa i da spriječe raketnu vatru na jug Izraela, saopštila je večeras izraelska armija na samom početku kopnene ofanzive poslije osam dana vazdušnih udara na ciljeve radikalne islamističke organizacije, koja kontroliše tu teritoriju.


Armija je upozorila da će ekstremisti koji koriste civile kao ljudske štitove snositi odgovornost za njihovu sudbinu.


U saopštenju portparola armije navedeno je da će ova nova faza operacije produbiti ciljeve osmodnevne ofanzive i zadati direktan i jak udarac Hamasu, pojačavajući snagu zastrašivanja izraelske armije, kako bi se poboljšala i stabilizovala situacija za stanovnike juga Izraela.

Kopnena ofanziva počela je uz jaku podršku iz vazduha i s borbenih brodova uz obalu Sredozemnog mora, kao i bezbjednosne službe i drugih agencija.

Odmah poslije početka operacije, izbila je jaka razmjena vatre između izraelskih vojnika i pripadnika Hamasa unutar pojasa Gaze.


Prije početka ofanzive na kopnu broj poginulih Palestinaca dostigao je najmanje 446. Takvo krvoproliće nije zabilježeno decenijama.

Na izraelskoj strani u eksplozijma raketa poginulo je četvoro ljudi.

Izrael je počeo kampanju nazvanu "čvrsto olovo" 27. decembra s ciljem da zaustavi raketne napade na svoju južnu teritoriju.


Na samom početku kopnene ofanzive rečeno je da se ne radi o "školskom izletu", uz napomenu da se misli
na "mnoge, duge dane", kako je istakao glavni portparol IDF-a Avi Benajahu.

Olmertov kabinet: Izrael će uzeti pod kontrolu dijelove Gaze odakle se ispaljuju rakete


Izrael će "uzeti pod kontrolu" dijelove pojasa Gaze odakle se ispaljuju rakete na Izrael, saopštio je večeras kabinet izraelskog premijera Ehuda Olmerta.


- Izraelska vojska namjerava da uspostavi kontrolu u svim sektorima odakle su mjesecima ispaljivane rakete, navodi se u saopštenju.

Izraelska kopnena vojska ulazi u pojas Gaze, saopštili su večeras izraelski vojni zvaničnici, javljaju strane agencije.


Zvaničnici su ranije naveli da se oko granice već nekoliko dana nalazi oko 10.000 izraelskih vojnika.
TANJUG - ONASA

Avaz

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 12:09 am

Dina (citat):
Izraelsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je večeras da je počela kopnena ofanziva na pojas Gaze.Očekuje se, kako je saopšteno, da će ofanziva trajati izvjesno vrijeme, a cilj je da se zauzmu područja odakle se ispaljuju rakete i mine na južne izraelske gradove i sela.

Pazite samo ovo...kakavo licemjerstvo...
Koliko ce samo djece, zena, slabih i starih stradati dok "zauzmu ta podrucija"
Da se Allah subhanehu ve teala smiluje nasoj braci i sestrama tamo.
I unisti potomke majmuna i svinja.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 12:35 am

Ya Rabb, Ti si Jedini koji sve moze i koji samo kaze budi i ono biva.
Tebe molimo da se smilujes nasoj braci u Palestini, a da spustis kaznu na narod iz Izraela.
Ya Rabb samo ih Ti mozes unistiti pa Tebe molimo da na njih spustis najvecu kaznu.
_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 1:12 am

Amin Ya Rabbi
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 1:16 am

Izraelski tenkovi ushli u Gazu pucajuci , Subhan'Allaaaah !

Allahu dragi, poshalji u Izrael meleka da ga krilima svojim razori !

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 1:29 am


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 9:47 am

Lejla (citat):
Ya Rabb, Ti si Jedini koji sve moze i koji samo kaze budi i ono biva.
Tebe molimo da se smilujes nasoj braci u Palestini, a da spustis kaznu na narod iz Izraela.
Ya Rabb samo ih Ti mozes unistiti pa Tebe molimo da na njih spustis najvecu kaznu.Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 9:48 am

AAminAA (citat):
Izraelski tenkovi ushli u Gazu pucajuci , Subhan'Allaaaah !

Allahu dragi, poshalji u Izrael meleka da ga krilima svojim razori !


Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 9:50 am

Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 2:39 pm

Muslimani u Palestini koji se bore protiv Izraela su zamolili da svi koji mogu nocas prouce 48-u suru Al-Fath (POBJEDA) iz casnog Kur'ana i zamole Allaha za Njegovu pomoc i pobjedu u ratu koji vode. Proslijedi ovu poruku dalje. Allah swt te nagradio, amin.
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 3:40 pm

Lejla (citat):
Ya Rabb, Ti si Jedini koji sve moze i koji samo kaze budi i ono biva.
Tebe molimo da se smilujes nasoj braci u Palestini, a da spustis kaznu na narod iz Izraela.
Ya Rabb samo ih Ti mozes unistiti pa Tebe molimo da na njih spustis najvecu kaznu.

Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 6:50 pm

Humanitarna akcija za Gazzu

Pozivom sa fiksnog telefona ili sa mobitela čiji brojevi počinju sa brojevima 061 i 062 na broj
telefona 090 292 005 donirate 3 KM za nasu napacenu bracu i sestre u Gazzi.

To mozete uraditi i uplatom većeg iznosa na racun 1327310010025273 ISLAMIC RELIEF WW BIH sa naznakom za Gazzu.


Neka ovo bude naš skromni doprinos i naše solidarisanje sa muslimanima i muslimankama Gazze.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 7:49 pm

Bismillah

DOVA ZA PALESTINU


Gospodaru, mi Te molimo, svjedočeći da nema drugog boga mimo Tebe, Ti si Jedini i Moćni, Ti nisi rodio niti si rođen i Tebi niko nije ravan! Allahu, nema drugog boga osim Tebe, Ti obilno daruješ, Ti si Stvoritelj nebesa i Zemlje i Tebi pripada sva Uzvišenost i Počast!

Allahu, neka je salavat i selam na našeg prvaka, Muhammeda, s.a.v.s., na njegove časne supruge, majke mu'mina i na njegovu porodicu, kao što si Ti donio salavat na porodicu Ibrahimovu; Tebi pripada zahvala i slava!

Naš Gospodaru, Tebi pripada zahvala, kao što priliči Tvojoj Uzvišenosti i nenadmašnoj Moći!

Allahu, Ti čuješ naše riječi, Ti vidiš naše mjesto i Tebi ništa naše nije skriveno. Upućujemo ti molbu onoga čija pleća su se Tebi ponizila i koji je prepustio sve Tebi. Obraćamo Ti se dovom poniznog i skrušenog roba. Molimo te naš Gospodaru da pomogneš našu braću i sestre u Palestini, od Tvojih i naših neprijatelja!

Allahu, otkloni od njih i od nas nevolje i strah, pokri njihove i naše sramote, uništi njihove i naše neprijatelje i osveti se onima koji njima i nama čine nasilje i koji njih i nas ponižavaju!

Allahu, ko bude želio islamu i muslimanima učiniti dobro, Ti to od njega primi i nagradi ga, a ko bude želio islamu i muslimanima zlo, učini da se njegovo zlo njemu vrati, neka njegove zle slutnje budu uzrokom njegove propasti i uništi ga kao što si uništio Ad i Semud!

O Ti Koji si objavio Knjigu i Koji pokrećeš oblake, uništi skupine neprijatelja, uništi Cioniste i pomozi nam protiv njih!

O Allahu, izliječi i očisti srca mu'mina!

Allahu, pokaži nam na neprijateljima islama veličinu Tvoje Moći, o Ti Kojeg ništa na nebesima i Zemlji ne može spriječiti!

Allahu, Ti si Gospodar potlačenih i naš Gospodar; kome nas prepuštaš, strancu koji nas muči i neprijatelju kojem si dopustio da vlada sa nama!

Ako Ti na nas nisi srdit, mi se ne brinemo i nadamo se samo Tvojoj Milosti!

Allahu, naša braća u Gazi, od Tebe traže pomoć, pa im pomozi i oni se na Tebe oslanjaju, pa ih ne prepuštaj nikome mimo Tebe!

Allahu, zaštiti ih kako Ti hoćeš i sa čime hoćeš, jer Ti možeš sve što hoćeš.

Allahu, oni su napadnuti, pa im pomozi, oni su gladni, pa ih nahrani, oni su bez odjeće, pa ih ogrni, oni su bosi, pa ih obuj, oni su bolesni, pa ih ozdravi, oni su preplašeni, pa ih učini sigurnim, oni su protjerani, pa ih zaštiti i oni su siromašni, pa im podari iz Svoje hazne!

Allahu, Tebi pripadaju riznice nebesa i Zemlje, pa im iz njih podari i otvori im bereket nebesa i Zemlje i zaštiti ih Svojom zaštitom!

Allahu, smiluj se bolesnicima i ranjenicima koji se nemaju čime liječiti, smiluj se gladnima i žednima, koji čak ni vode nemaju i smiluj se onima koji nemaju odjeće, u ovim zimski danima!

Allahu! Ti si nama i njima dovoljan i na Tebe se najbolje osloniti.

Allahu, molimo te da nam pomogneš da oslobodimo Mesdžidu-l-Aksa, iz ruku okupatora, uništi okove oko Mesdžida, vrati ga muslimanima i propiši nam da u njemu upotpunimo svoj namaz!

Allahu, uljepšaj nam naše vjerovanje, uljepšaj nam dunjaluk i ahiret i učini nam dunjalučki život ispunjen svakim dobrom, a smrt nam učini rasterećenjem od svih nedaća!

Allahu, učini nas od onih koji čine dobro, podari nam iz svake nedaće izlaz, iz svake brige, rasterećenje i iz svake teškoće olakšanje!

Allahu, povećaj nam, a nemoj nam umanjivati, podari nam, a ne uskrati nam, povećaj naš ugled, a nemoj nas poniziti, budi uz nas, a ne protiv nas i pomozi nas, a nemoj nam odmagati!

Allahu! Naredio si nam dovu i obećao si da ćeš je primiti!

Mi Te molimo, kao što si nam naredio, pa primi naše dove, kao što si obećao!

Uzvišen je naš Gospodar i daleko od onoga kako ga oni predstavljaju. Neka je selam na poslanike i neka je hvala Allahu, Gospodaru svjetova!


Nezim Halilović

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 8:56 pm

Lejla (citat):
Ya Rabb, Ti si Jedini koji sve moze i koji samo kaze budi i ono biva.
Tebe molimo da se smilujes nasoj braci u Palestini, a da spustis kaznu na narod iz Izraela.
Ya Rabb samo ih Ti mozes unistiti pa Tebe molimo da na njih spustis najvecu kaznu.


_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 9:11 pm

Amiiin
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Sun Jan 04, 2009 9:31 pm

Gaza: U sukobima ubijeno 80 djece - slike_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: BORBE ZA UČVRŠĆIVANJE REDOVA I POLARIZACIJA OKO TRAGEDIJE GAZE   Sun Jan 04, 2009 9:45 pm

BORBE ZA UČVRŠĆIVANJE REDOVA I POLARIZACIJA OKO TRAGEDIJE GAZE

Nedjelja, 04 Januar 2009

Pred strahotom postojeće humanitarne katastrofe u Gazi, više nije moguće objasniti ciljeve Hamasa niti ciljeve Izraela. Ministrica vanjskih poslova izraelske vlade u ostavci, Cibi Livni je u Kairu izjavila da se više ne može prihvatiti vlast Hamasa nad Gazom! Međutim, izraelske akcije koji su pobile i ranile na stotine ljudi i paralizirale svakodnevni život u Gazi, nisu oslabile Hamas niti srušile njegovu vlast. Pomagači pokreta u Palestini, arapskom svijetu i Iranu, počeli su pričati o otporu Hamasa, njegovoj snazi i suprotstavljanju uništenju.


I premda su ove glasine ostarile u arapskom svijetu i kod islamskih revolucionarnih organizacija, to jest, tvrdnja o pobjedi u svakom sukobu, onom unutrašnjem ili sa Izraelom, činjenica je da snaga Hamasa nije nastala zbog pobjeda nad Izraelom, već zbog slabosti palestinskih suparnika, njihove nemoći sa Hamasom ili bez njega. Tako da možda nije postojao razlog izraelskog miješanja u Gazi, osim izbornih računica, a ne da bi se uništio Hamas. Partija Kadima koju predvodi Livni i Laburistička partija minstra odbrane Baraka, plaše se poraza na izborima od Natanjahuove Likud partije. Njih dvoje ujedinjuje vjera i nacija. Oni vjeruju da će pokazivanjem interesa za izraelskim naseljima u blizini Gaze, dobiti podršku naroda na izborima. Ova stvar mnogo govori o izraelskom javnom mijenju. Ono ne želi mir sa Palestincima, uprkos izjavama i aktivnostima Peresa i Olmerta zadnjih mjeseci.


Samo, šta se to desilo na drugoj strani, u redovima Hamasa? Početkom novembra Hamas je odbio pregovore u Kairu, pravdajući to svojim zatočenim pripadnicima u zatvorima na Zapadnoj obali. A onda, kada se 19.decembra okončalo primirje, Hamas (i savezničke organizacije) objavljuje da ne želi obnovu primirja. Istovremeno sa početkom ispaljivanja raketa na cionistička naselja, započela je žestoka propaganda protiv Egipta, zbog zatvaranja graničnog prijelaza Rafah. Prije toga, prvi put u nekoliko godina, dogodila se direktna iranska propaganda protiv Egipta, organizovanjem demontracija u Teheranu i paljenjem tamošnjeg egipatskog ureda. Zatim su uslijedili protesti u južnom predgrađu Bejruta i pred egipatskom ambasadom, u režiji Hezbollaha i njegovih saveznika iz drugih stranaka i organizacija. Napadi su dostigli vrhunac obraćanjem Hasana Nasrallaha povodom Ašure.


Posljednjih godina nije bila uobičajena javna propaganda Irana protiv Saudijske Arabije i Egipta. Na medijskom planu, Hasan Nasrallah je bio predvodnik iranske političke mašinerije u arapskom svijetu. No, ovaj put desilo se ono što nije zabilježeno od 2006.godine, to jest, direktna iranska kampanja protiv Egipta. Po mojoj procjeni, za ovo postoje četiri razloga:


Prvi - Osjetan napredak i postojanje određene nagodbe, nakon što su američki i izraelski zvaničnici počeli govoriti o arapskoj inicijativi za sveobuhvatni mir. To je prije mjesec dana podignuto na viši nivo, američko-ruskom saglasnošću na rezoluciju broj 1850.


Drugi - Prisustvo zaljevskih zemalja na sastanku šestorke u Njujorku, vezano za iranski nuklearni program i izjavama arapskih zvaničnika da iransko posjedovanje nuklearnog oružja ne donosi korist Arapima.


Treći - Povratak Sirije, strateškog iranskog saveznika, indirektnim pregovorima sa Izraelom, te mogućnost prelaska na izravne pregovore, čiji bi naznačajniji uspjeh bio: blokiranje puteva Hezbollahu i palestinskim grupama na čelu sa Hamasom.


Četvrti - Ubrazavanje svih ovih dešavanja prije početka američko-iranskih pregovora, nakon što Obama preuzme vlast, čime se prijeti iranskim strateškim interesima. Iranci su dobili "paket garancija", kojeg im je prije pola godine ponudila šestorka. Time nisu bili zadovoljni. Oni vjeruju da su prikupili dosta aduta u Iraku, Siriji, Libanu i Palestini tokom protekle decenije. Stoga ih ne žele ispustiti prije ulaska u pregovore, nego ih iskoristiti.


Zato se guranjem Hamasa na ponovno ispaljivanje raketa nastoje postići tri stvari:


Prva: Aktiviranje palestinskog pitanja, veoma osjetljivog u arapskom svijetu, te da oni podupiru oružanu borbu protiv Izraela. Ovo je već druga tema koju je potvrdio Nasrallah u ranije spomenutom govoru, kada je kazao da postoje dva puta: put borbe radi oslobođenja i put pomirenja koji će donijeti predaju i uništenje.


Druga stvar jeste guranje Hamasa u borbu kako bi se potvrdio neuspjeh pomirenja i nemoć Arapa da zaštite palestisnki narod, čak i da posreduju kao prijatelji i saveznici, čime se obustavaljaju napori u cilju pomirenja. Hamas je to izrazio riječima da je cilj "glavno mjesto za pregovaračkim stolom". To je bila prva tema Nasrallahovog obraćanja, kada je usmjerio svoj napad na Egipat, rekavši da ako Egipat ne otvori prijelaz Rafah, znači da učestvuje sa Izraelom u okupaciji i blokadi!


Treća stvar: Upozorenje Siriji na dva načina: nastavak pregovora sa Izraelom i pokušaj blokade logistike Hezbollaha i drugih vojnih grupa.


Sa ovakvom perspektivom i procjenom, u principu su neki od ciljeva ostvareni. Naime, Arapi sada pregovaraju o prekidu vatre. Razgovaraju i o načinu saradnje sa Hamasom nakon javnog koketiranja sa Iranom i dobijanja podrške među islamskim pokretima u arapskom svijetu. I na kraju, oni vrše pregovore o zauzimanju zajedničkog stava, kako bi se opet vratio mir i pregovori. Zadnja nedoumica jeste podjela oko zasjedanja konferencije Arapske lige. Poznato je da Hezbollah i drugi islamski pokreti nisu gledali blagonaklono na konferencije Lige, ali su ovaj put zainteresirani. Ovi pokreti su ubjeđeni da je uočljiva podjela kod arapskih zvaničnika i slabljenje egipatskog utjecaja u Gazi. S druge strane, Turska je objavila obustavu posredničke uloge između Izraela i Sirije, zbog izraelske akcije u Gazi.


Ukoliko je bila namjera: ometanje dogovora ili njegovo odgađanje, pokazivanje slabosti arapskih režima, sposobnost Irana da se proširi na arapski svijet i sprečavanje Sirije da napusti savezništvo, to se sve u manjoj mjeri i ostvarilo. Zato se ne čini da Iran teži otvaranju novog fronta preko Hezbollaha, ne samo jer su ostvareni kratkotrajni ciljevi, nego zato što nastavak izraelskog masakra predstavlja sramotu i bruku za Arape. I svako razmišljanje o miru sa Izraelom sa sirijske ili neke druge strane bilo bi glupo!


Vratimo se drugoj strani. U srijedu je održan skup ministara vanjskih poslova u Kairu. Razmatralo se nekoliko teških tema: prekid vatre rješavanje razlika na konferenciji i povratak pregovora između Hamasa i palestinske vlade. Bilo je govora o evropskoj inicijativi o privremenom prekidu vatre zbog humanitarnih razloga. Dok je drugi razgovor bio o inicijativi predsjednika Buša, koja sadrži pet tačaka:


- obostrana obustava vatre,


- potvrda rezolucije broj 1850 sa povratkom na pregovore radi mira i uspostave palestinske države,


- potvrda arapske inicijative za mir,


- otvaranje svih prijelaza sa Gazom prema dogovoru iz 2005.


- arapsko i međunarodno prisustvo u pojasu Gaze radi garantiranja prekida vatre i otvaranje graničnih prijelaza


Amerikanci su ovu inicijativu ili razmišljanja ponudili Izraelu, palestinskoj vlasti i Egiptu. Izrael još nije odgovorio, dok iz Hamas kažu da nisu primili ni ovu ni evropsku inicijativu!


Na kraju bih htio dati nekoliko opaski. Prva i najvažnija je da se Izraelci ne mogu osloniti na primirje i sporazum. Oni su spremni počiniti najstrašnije zločine iz najapsurdnijih razloga, npr. zbog Hamasovih raketa koje skoro da nikoga nisu ubile. Druga se odnosi na islamske revolucionarne i nerevolucionarne organizacije (izuzev Al-Kaide). Sve su pale pod utjecaj Irana, među kojima je mnogo podružnica Muslimanske braće. Treća je vezana za sporazum. Ako se dogodi, cijena i teret takvog sporazuma neće biti manja od rata. Arapi su do sada jedino plaćali troškove postojećeg rata i obećane sporazume!


"Allah čini što hoće, ali većina ljudi ne zna".

Ridvan Sejjid - Asharqalawsat.com
Preveo: H. Musagić

(Bhmuslimmonitor.info)

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Mon Jan 05, 2009 10:56 pm

Rat u Gazi se nastavljaU napadima su porušeni i brojni vjerski objekti
Izrael je nastavio ofanziivu kopnenim snagama na pojas Gaze. Prema riječima izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka, za sada sve teče po planu. Za Palestince u pojasu Gaze, jučerašnji dan je ipak donio trenutke užasa.
Izraelska armija je pokrenula najmanje 150 tenkova, artiljeriju, pješadiju, zračne snage i inžinjeriju, te obavještajce. Trupe su u pojas Gaze ušle na pet mjesta, uglavnom sa sjeverne tog područja. U mjestima Beit Lahija, Džebalija i Beit Hanun je došlo do žestokih okršaja s pripadnicima Hamasa.
S obzirom na ovako opsežno angažovanje pripadnika vojske, izraelski premijer Ehud Olmert se uoči sjednice vlade obratio roditeljima vojnika: "Svakom od vas mogu čiste savjesti pogledati u lice i reći kako smo učinili sve što smo mogli prije nego smo donijeli odluku da pokrenemo ofanzivu. Ova ofanziva je bila neizbježna."
Većina žrtava civili

Od početka ofanzive je poginulo najmanje 60 Palestinaca, većina njih su bili civili tvrde palestinski izvori. Poginuo je jedan izraelski vojnik, tridesetak ih je ranjeno. Izraelska armija je pojas Gaze podijelila na dva dijela, što dodatno otežava transport potrepština za stanovnišvo, te transport ranjenika do bolnica.
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak navodi kako stvari teku onako kako su i planirane, te da će vojne operacije biti proširene i pojačane u mjeri u kojoj to bude trebalo.
Za Palestince je jučerašnji dan (4.1.) donio samo užas. U sukobima na sjeveru pojasa Gaze je jedan tenk ispalio granatu na automobil u kome se nalazlo pet članova jedne porodice. Svih petero je poginulo. U samom gradu Gaza je u bombardovanju jedne pijace poginulo još pet ljudi. Izraelska armija ponavlja kako na nišan uzima samo naoružane jedinice Hamasa. Ipak, broj žrtava među civilima je veći od broja žrtava među palestinskim snagama sigurnosti.
"Oboriti vladu Hamasa"
Izraelska vlada navodi kako ovim ratom želi da jednom za svagda prekine raketne napade na jug Izraela. Ipak, i juče je 25 raketa ispaljeno iz pojasa Gaze. Vlada u Jerusalimu zvanično nema za cilj rušenje vlade Hamasa, ali i među izraelskim oficirima postoje ideje da bi ovaj rat trebalo da bude iskorišten za postizanje tog dodatnog cilja.
Jedan od njih je i rezervni pukovnik Moshe Elad: "Ukoliko ne oborimo vladu Hamasa, nismo postigli ništa. To će sigurno trajati duže, ali ako se zmiji zvanoj Hamas ne izbiju otrovni zubi, onda je sve ovo uzalud.
Šef izraelske obavještajne službe Juval Diskin na stvari gleda drugačije. Nakon napada koji su počeli prije devet dana Hamas je donekle ublažio svoje preduslove koje postavlja za primirje. Diskin stoga smatra da strategija izraelske vlade daje rezultate.
Thomas Szabo

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Tue Jan 06, 2009 10:59 pm


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Tue Jan 06, 2009 11:02 pm

SubanAllah

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 12:02 am

Sta reci da im Allah olaksa..
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 12:23 am

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 1:05 am

Dzenetske ptice inshAllah.

Inna lillahi ve ina ilejhi radziun!" "Mi smo Allahovi i Njemu se vracamo!"


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 2:15 am

Hugo Chavez nazvao napad na Gazu holokaustomVenezuelski predsjednik Hugo Chavez je izraelsku ofenzivu u Gazi nazvao palestinskim holokaustom i dodao da bi predsjednicima Izraela i Sjedinjenih Država trebalo suditi na međunarodnome sudu.


'Holokaust, eto što se upravo događa u Gazi', rekao je Chavez za televiziju. 'Predsjednika Izraela u ovome bi trenutku trebalo odvesti na Međunarodni kazneni sud zajedno s predsjednikom Sjedinjenih Država', kazao je on. Socijalist Chavez žestoki je kritičar izraelskoga saveznika SAD-a. Venezuelski predsjednik tu zemlju naziva dekadentnim carstvom, a u ponedjeljak je optužio službeni Washington da je otrovao nekadašnjega palestinskog predsjednika Jasera Arafata kako bi destabilizirao Bliski istok i opravdao izraelske upade uz američki blagoslov._________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 2:32 am

SubhanaAllah inna lillahi we inna ilejhi radziun

Lejla (citat):
Ya Rabb, Ti si Jedini koji sve moze i koji samo kaze budi i ono biva.
Tebe molimo da se smilujes nasoj braci u Palestini, a da spustis kaznu na narod iz Izraela.
Ya Rabb samo ih Ti mozes unistiti pa Tebe molimo da na njih spustis najvecu kaznu.
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 2:34 am

Islam Channel

ISLAM CHANNEL: NAJNOVIJE VIJESTI IZ GAZE, ISLAMSKA PREDAVANJA, SVAKU VEČER PRIKUPLJANJE NOVCA ZA PALESTINU, VIJESTI IZ SVIJETA, ISLAM U SVIJETU, ...

Sve ovo i mnogo više možete gledati uživo na ISLAM CHANNEL-u. Preporčujemo vam emisiju Islamic Relief-a u kojoj svaku noć ova organizacija prikuplja stotine hiljada funti za pomoć napaćenom narodu Palestine.

http://www.islamchannel.tv/streamVideo.aspx?media=mp&conn=bb
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 10:49 pm

Kako Nijemci prikazuju izraelsku agresiju?


Izraelske bombe ne ubijaju nevine - po onom što izjavljuje «Bild», najtiražnije dnevne novine u cijeloj Evropi.
To isto se dešavalo i u ljeto 2006., u toku libanskog rata, kada je Bild broj izraelskih žrtava udvostručavao, a libanske nije nikako ni brojao, kada je iz neprovjerenih tvrdnji izraelske vojske producirao 'činjenice', i kao što je citate iz novina falsifikovao i manipulirao podacima o žrtvama.
Izrael sada vodi rat u Pojasu Gaze, i sve ide već poznatim tokom: Već danima nema civilnih žrtava među Palestincima, u svakom slučaju one se u Bildu ne pojavljuju! Mrtvi i ranjeni su «teroristi». Bild piše o prvim posljedicama izraelskog napada:
Ubijeno 35 terorista, uključujući najmanje trojicu visokih dužnosnika Hamasa.
«Neue Zürcher Zeitung», švicarske dnevne novine, pišu suprotno:
Do nedelje navečer, 35 mrtvih i 130 ranjenih Palestinaca (...)
Izgleda da Bild riječ «terorista» koristi kao sinonim za «Palestince», ili «stanovnike Pojasa Gaze».
To bi moglo objasniti i zašto Bild piše:
Oko 400 terorista ubijeno u posljednjih 9 dana.
Radi uporedbe, «Neue Zürcher Zeitung» piše:
Upravitelj odjela za hitnu pomoć bolnice Šifa, najvećoj bolnici u Gazi, u nedelju je izbrojao 100 djece i 40 žena među 463 žrtve, što odgovara 30% od ukupnog broja nastradalih. Predstavnik UNO, institucije za pomoć UNRWA u Gazi, Karen Abuzeid, procjenjuje da udio civilnih žrtava iznosi 25%. Ove procjene za civilne žrtve se povećavaju sa nepoznatim brojem ubijenih muškaraca, jer je u žurbi nemoguće razlikovati ko je civil a ko borac.

Možda je Bild sasvim jednostavno računao: novinska agencija AP je objavila da se broj žtrava povećao «na više od 500, među njima najmanje 100 civila» . Po računici Bilda - jednostavno 400 terorista, a ostale žrtve se ne računaju.
PS. Porijeklo cijelog sukoba je Bild svojim čitaocima objasnio već 30. decembra 2008.godine, i to čak bez ikakve dosadne historijske pozadine:
ODAKLE DOLAZI MRŽNJA ŽIDOVA I NJIHOVE DRŽAVE?
Razlog za to je: Izrael je sasvim drugačiji od svih svojih susjeda – demokratija, jedina u toj regii. Pristupačni svijetu, puni životne radosti, moderni, uspješni, žene su ravnopravne. To prouzrokuje zavist. Pogotovo kod onih koji nemaju ništa.
To je tako jednostavno.

Izvor: bildblog.de

Za IslamBosna.ba sa njemačkog prevela: M.S.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 10:52 pm

Zločin pred očima svijeta!
IslamBosna.ba - To nije rat, tu nema protivničkih vojski. To je ubijanje.
Nema tu odmazde, nisu ručno izrađene rakete što ponovo padaju na izraelsku zemlju izazvale napade, već vremenska blizina izborne kampanje. To nije odgovor na završetak primirja, jer još dok je ono bilo na snazi, izraelska vojska je pooštrila opsadu Gaze i nije zaustavila svoje ubilačke napade - 256 mrtvih za šest mjeseci navodnog prekida vatre, sa ciničnim opravdanjem da su njihovi ciljevi samo pripadnici Hamasa!

Kao da pripadnost Hamasu, tijelom rastrganim pogotkom kugle, razotkriva svoje ljudske osobine, i kao da selektivno ubijanje ne ostaje još uvijek ubijanje.

To nije eksplozija nasilja. Radi se o planiranoj i već duže vrijeme od okupacionih snaga najavljivanoj ofanzivi. Još jedan korak u uništavanju otpora palestinskog naroda, koji je u zapadnom Jordanu svakodnevno izložen paklu okupacije, a u pojasu Gaze gladovanju, čija je posljedna epizoda pokolj, koji puni ekrane usred prijateljskih i prazničnih božičnih poruka.

Ne radi se ni o neuspjehu međunarodne diplomatije. To je jedan dalji dokaz saučestva sa okupatorom. I ne radi se samo o Americi koja nema ni moralno ni političko polazište, već jedan dio, naime, izraelski dio konflikta; radi se o Evropi, o razočaravajućoj slabosti, neodlučnosti i cmizdravom stavu evropske diplomatije.

Skandalozno u događanjima u Gazi je da se ona događaju, bez da se nešto događa. Nekažnjivost Izraela se ne dovodi u pitanje. I dalji nastavak kršenja međunarodnog prava, Ženevskih konvencija i minimalnih normi ljudskosti ostaje bez ikakvih posljedica. Naprotiv, čini se da će sve to biti još i nagrađeno povlaštenim trgovačkim ugovorima ili prijedlozima za ulazak Izralea u OSZE.
A kako samo nepristojno zvuče izjave iz usta nekih političara, koji odgovornost dijele jednako između okupatora i okupiranog, krvnika i žrtve. I kako je neozbiljna navodna ravnoteža odgovornosti, koja potlačene stavlja na istu razinu sa tlačiteljima.
Govor nije nedužan. Riječi ne ubijaju, ali pomažu da se zločini opravdaju i ovjekovječe.

To što se u Gazi događa je zločin. I dešava se već izvjesno vrijeme pred očima svjetske javnosti. Možda će se za nekoliko godina neko usuditi, kao što se već dešavalo u neka druga vremena, da kaže da nismo ništa znali.


Napisali: Pedro Martínez Montávez, José Saramago, Pilar del Río, Rosa Regás, Carmen Ruiz Bravo, Belén Gopegui, Constantino Bértolo, Santiago Alba i Luis Cruz
(Stav “Zločin i sram», književnika i nobelovaca José Saramago i Pilar del Río, kao i ostalih publicista i umjetnika o ratu protiv Palestinaca u Gazi)
Izvor: www.jungewelt.de
Za IslamBosna.ba s njemačkog prevela: M.S.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Wed Jan 07, 2009 11:43 pm

Lejla (citat):
Dzenetske ptice inshAllah.

Inna lillahi ve ina ilejhi radziun!" "Mi smo Allahovi i Njemu se vracamo!"


Tako mi Allaha neznam moze li me nesto potresti vise nego kad vidim da djeca stradaju...
Vratili su se nasem Gospodaru...
Susret sa njima je u Dzenetu inshaAllah

Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Thu Jan 08, 2009 3:03 am
Venecuela je protjerala izraelskog ambasadora u znak protesta zbog ofanzive izraelskih snaga protiv Palestinaca u Gazi, koju je predsjednik Hugo Chavez nazvao "holokaustom".

Venecuelansko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je u saopćenju u utorak uvečer da vojna akcija Izraela predstavlja "flagrantno kršenje međunarodnog prava" i "državni terorizam", prenijele su zapadne novinske agencije.

"To su razlozi zbog kojih je vlada odlučila protjerati ambasadora i nekoliko zaposlenih u ambasadi Izraela u Caracasu", navedeno je u saopćenju.

Chavez je u ponedjeljak optužio Sjedinjene Države da su otrovale palestinskog čelnika Yassera Arafata kako bi destabilizirale Bliski Istok i opravdale izraelske akcije protiv arapskih zemalja, a što Washington podržava.

www.miber.ba

Svaka cast ovom Chavezu!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Thu Jan 08, 2009 3:24 pm

Nikada se nećemo pokoriti okupaciji! (Halid Mišal iz Hamasa)


Mi smo šest mjeseci poštivali prekid vatre. Izrael ga je kršio neprestano od samog početka.

Moj narod u Gazi je pod opsadom već 18 mjeseci, zatvoren u najveći zatvor na svijetu, zatvoren sa zemlje, zraka i mora, zaključan u kavez, gladan, lišen čak i mogućnosti liječenja za one bolesne.Nakon ove politike sporog ubijanja, sad je na redu i bombardovanje. U ovom najgušće naseljenom dijelu svijeta, ništa nije pošteđeno izraelskih vazdušnih napada – od vladinih zgrada do kuća, džamija, bolnica, škola i pijaca. Više od 540 ljudi je ubijeno i hiljade ljudi zauvijek osakaćeno. Trećina su žene i djeca. Cijele porodice su masakrirane, neke dok su spavale.


Izrael prolijeva svu ovu krv pod lažima i neistinitim izgovorima. Hamas je šest mjeseci poštivao prekid vatre. Izrael ga je neprestano kršio, od samog početka. Izrael je trebao otvoriti prijelaze do Gaze i produžiti primirje do Zapadne obale. Umjesto toga, Izrael je učvrstio svoju smrtonosnu opsadu Gaze, stalno prekidajući dovod struje i vode. Kolektivno kažnjavanje nije stalo, nego se i pooštrilo – kroz atentate i ubistva. 30 Palestinaca je ubijeno izraelskom vatrom i stotine pacijenata je umrlo kao direktan rezultat opsade tokom navodnog prekida vatre. İzrael je uživao period mira. Naš narod nije.


Kada je ovo krnjavo primirje bilo pred istekom, mi smo izrazili svoju spremnost za novo svestrano primirje ako bismo zauzvrat dobili ukidanje blokade Gaze i otvaranje svih graničnih prijelaza, uključujući prijelaz Refah. Svi su se oglušili na naše zahtjeve. İpak bismo bili voljni početi novo primirje pod ovim uslovima ako bi se okupatorske snage u potpunosti povukle iz Gaze.


Nijedna raketa nije nikad ispaljena sa Zapadne obale. S druge strane, Izrael je tamo prošle godine ubio 50 ljudi i ranio na stotine ljudi, dok je neumorno nastavio sa svojim ekspanzionizmom. Mi treba da budemo zahvalni što je Izrael milostiv pa nam daje sve manje mrvice teritorije i brojne kantone, a istovremeno smo zatvoreni sa svih strana. Istina je ustvari da Izrael traži samo jednostrano primirje – primirje koje će samo moj narod poštivati da bi zauzvrat dobio opsadu, glad, bombardovanje, atentate, napade i naseljavanje. Ono što Izrael želi je da mu poklonimo jednostrani prekid vatre.


Logika onih koji traže da mi prekinemo naš otpor je apsurdna. Oni ne pozivaju na odgovornost agresora i okupatora koji je naoružan najsmrtonosnijim oružjem smrti i destrukcije, a optužuju žrtvu, zatvorenika i okupiranog. Naše skromne rakete koje izrađujemo sami je naš krik protesta svijetu. Izrael, zajedno sa svojim američkim i evropskim sponzorima, želi da budemo ubijeni u tišini. Ali umrijeti u tišini nećemo.


Ono što se dešava sa Gazom danas desilo se i ranije sa Jaserom Arafatom. Kada je on odbio da se pokori izraelskim naredbama, bio je zatvoren u svom sjedištu u Ramallahu, okružen tenkovima dvije godine. Kada time nisu uspjeli slomiti njegovu odlučnost, ubili su ga trovanjem.


Gaza ulazi u 2009. godinu kao što je ušla u 2008.: pod izraelskim napadima. Između januara i februara prošle godine, 140 Palestinaca poginulo je u vazdušnim napadima. İ tačno prije nego što je započeo svoj neuspješni napad na Libanon u julu 2006., Izrael je zasuo Gazu hiljadama granata, ubivši pri tom 240 ljudi. Duga je historija izraelskih zločina – od Deir Jassina 1948. godine do Gaze danas. Opravdanja se mijenjaju, ali je realnost uvijek ista: kolonijalna okupacija, tlačenje i beskrajna nepravda. Ako je ovo “slobodan svijet” čije “vrijednosti” Izrael brani, kao što to tvrdi izraelska ministrica vanjskih poslova Cipi Livni, onda mi ne želimo imati ništa sa tim svijetom.


Israelski lideri su konfuzni i nesposobni da uspostave jasne ciljeve za svoje napade – od zbacivanja legitimno izabrane Hamasove vlade i uništenja njegove infrastrukture, do zaustavljanja raketa. Kako ne uspijevaju razbiti otpor Gaze, ciljevi se spuštaju. Sada govore o oslabljivanju Hamasa i ograničavanju njegovog otpora. Ali oni neće postići ništa od toga. Narod Gaze je ujedinjen kao nikad prije, odlučan da se ne preda, čak i kada ga terorišu. Naši borci, naoružani pravednošću svog cilja, već su uspjeli savladati mnoge zločince iz okupatorske armije i nastavit će se boriti kako bi branili svoju zemlju i svoje ljude. Ništa ne može poraziti našu želju da budemo slobodni.


Opet su Washington i Evropa izabrali da pomažu i podstiču teroristu, okupatora i agresora i da osuđuju žrtvu. Nadali smo se da će Barack Obama prekinuti Bushovu pogubnu baštinu ali Obamin početak nam ne ulijeva mnogo nade. Dok je Obama promptno osudio napade u Mumbaiju, on još uvijek šuti i nakon 10 dana masakra u Gazi.
Ali moj narod nije sam. Milioni muškaraca i žena koji se zalažu za slobodu podržavaju borbu ovog naroda za pravdu i oslobođenje – svjedoci smo svakodnevnih protesta protiv izraelske agresije, ne samo u arapskom i islamskom svijetu, nego i širom svijeta.


Izrael će bez sumnje iskaliti svoju mržnju kroz neviđenu destrukciju, smrt i patnju u Gazi. Ali čeka ga ista sudbina u Gazi kao što je doživio u Libanonu. Neće nas slomiti opsada i bombardovanje i mi se nikada nećemo pokoriti okupaciji.Napisao: Halid Mišal, šef Hamasovog političkog biroa

Izvor: Guardian

Prijevod: IslamBosna.ba

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Fri Jan 09, 2009 1:54 am

Kanoute je podigao majicu preko glave i pokazao drugu majicu sa natpisom "Palestina" na nekoliko jezika.

Napadač španjolskog nogometnog kluba Sevilla, Frederic Kanoute, izazvao je veliku medijsku pažnju svojim postupkom na utakmici španjolskog kupa protiv Deportiva La Corune.

Nakon što je postigao drugi Sevillin gol, Kanoute je podigao majicu preko glave i pokazao drugu majicu sa natpisom "Palestina" na nekoliko jezika.

Kanoute je odmah dobio žuti karton, ali je sudac nakon meča izjavio da mu je karton udijelio zbog samog dizanja majice preko glave, jer tako nalažu pravila, a ne zbog samog natpisa na majici.

Španjolski nogometni savez se sastaje u petak, i tada se očekuje vjerovatno i neka konkretnija kazna.


Palestinski ambasador u Španjolskoj, zemlji koja je ovih dana jako sklona palestinskoj strani oko sukoba u Gazi (Iker Casillas, golman Real Madrida je npr. odbio sudjelovati u novogodišnjoj proslavi zbog stanja u Gazi), je podržao Kanouteov gest, dok je izraelski ambasador izjavio da gest prelazi neke sportske okvire i pravila FIFA-e, ali da sam tekst nije pozivao na nasilje protiv Izraela.Kanoute, reprezentativac Malia, rođen u Francuskoj, je konvertit na islam i prakticirajući musliman, koji je osim po svojim izuzetnim nogometnim vještinama, poznat i po vrlo transparentnom iskazivanju svoje religijske pripadnosti.


Prije ovoga čina koji će vjerovatno ponajviše uzburkati duhove, Kanoute je dugo vremena, nakon prelaska u Sevillu, iz vjerskih razloga odbijao nositi reklamu online kockarnice na klupskoj majici. Nakon velikih pritisaka sponzora na klupsku upravu, pristao je na reklamu, ali uz uvjet da sav novac zarađen od reklame na njegovom dresu, ide u fond jedne islamske humanitarne organizacije.

Uz to je, i donacijom od preko 600 000 eura, iz financijskih problema izvukao jednu džamiju u Sevilli.

Kanoute, jedno je sigurno, zadobio mnogo, mnogo novih fanova ovih dana. A kako i ne bi, kad nas svako malo pozitivno iznenadiš i pokažeš da velike ljude velikim čine njihova djela, a ne bilo što drugo.

IslamBosna.ba
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   Fri Jan 09, 2009 2:29 am

Šehid Gaze Šejh mudžahid Nazar bin Rejjan, rahimehullahu te'alaU ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!ŠEHADET MUDŽAHIDA, ALIMA, MUHADISA,
ŠEJHA NIZAR REJJAN EBU BILAL, RAHIMEHULLAHU TE'ALA


"Ima vjernika koji ispunjavaju zavjet dat Allahu, ima ih koji su poginuli, i ima ih koji to očekuju - nisu ništa izmjenili."


Prije nekoliko dana, židovska okupatorska vojska, na kukavički način, ubila je jednog od vođa otpora u pojasu Gaze, šejha mudžahida Nazar bin Rejjan, rahimehullah. Šejh, rahimehullah, je preselio u četvrtak, 01.01. 2009. u jutarnjim satima, tako što je neprijateljski avin F-16 ispalio 4 rakete na kuću šejha, tom prilikom usmrtivši šejha, njegove četiri žene i jedanestoro djece, od kojih su tri tijela bila potpuno ugljenisana! Subhanallah!


Radi se o alimu, mudžahidu, koji je podučio cijeli svijet kako treba biti ponosan u vremenu poniznosti, popuštanja, podređenosti. Alimu, koji je bio jedan od rijetkih koji je uspio objediniti kod sebe znanje i borbu na Allahovom putu, poput Abdullaha bin Mubareka, šejhul-Islama Ibn Tejmije i drugih velikana umeta, rahimehumullah. Doktor islamskih nauka koji je bio predsjedavajući odsijeka hadisa na Unvirzitetu islamskih nauka u Gazi. Šejh, rahimehullah, koji je bio na čelu i u pročelju mudžahida, koji je noći provodio obilazeći položaje mudžahida, a poslije sabaha svakonevno držao halke, pojašnjavajući zbirku hadisa Sahih Muslima. Poslije ikindije namaza ostajao bi u mesdžidu odgovarajući na razna pitanja klanjača, a i onih koji traže znanje...Kratka biografija šejha, rahimehullah


Ime mu je Nizar bin Abdul- Kadir bin Muhamed bin Abdul-Latif bin Hasan bin Ibrahim bin Rejjan.


Rođen je 06. 03. 1959 u Ni'ilja, dio koji se naziva Askelan u Palestini, koji su židovi okupirali prije 50 godina.


Doktor je islamskih nauka, i redovni profesor na Univerzitetu islamskih nauka u Gazi.


Šejh, rahimehullah, imao je četiri žene, od kojih je imao šestoro muške i šestoro ženske djece.


Stanovao je u predgrađu Gaze, pored mesdžida "Hulefau-r-Rašidin".


Bio je imam i hatib mesdžida "Hulefau-r-Rašidin" od 1985.- 1996. . Radio je na polju širenja islamske misli u Palestini, pa je na tom putu bio nekoliko puta zatvaran od strane cionističke vlasti. Proveo je četiri godine u njihovom zatvoru. Zatvaran je i od strane bivše vlasti, prije dolaska Hamasa na vlast, i bio je podvrgnut različitim oblicima kažnjavanja i torture.


Šejh je učestvovao u raznim oblicima davetskih aktivnosti, kao sto su novinski članci, kolumne, kao i učešće na islamskim stranicama na internetu. Nastojao je što više studenata izvesti iz Palestine, kako bi nastavili školovanje u nekim Arapskim zemljama, tako da su mnogi od njih stekli diplome magistara i doktora nauka, na raznim univerzitetima Jordana, Sudana.


Šejh je žavrsio fakultet Usulud-dinna, na Univerzitetu Imam Muhamed bin Saud, 1402.g. po hidžri.


Tokom školovanja učio je kod mnogih alima, a neki od njih su: šejh Abdurrahman El-Berak, šejh Abdullah bin Džibrin, Allah ih sačuvao. Mnogo je šejhova koji su cijenili i poštovali rad šejha Nizara Rejjana, rahimehullah,a neki od njih su: Šejh Nasir Omer, Šejh Sefer el-Havali, Šejh Abdullah el-Emin eš-Šankiti, Šejh Ahmed Hamdan el-Gamidi, Šejh Musa el-Karni, Šejh Muhamed ed-Duvejš i mnogi drugi šejhovi.


Nakon završetka studija predavao je kao docent na istom fakultetu šest godina. Jako je dobro poznavao hadiske nauke, tako da je većina njegovih naučnih radova obuhvatala ovu naučnu disciplinu.


Stekao je zvanje magistra na temu "Šehadet i šehid". U svom radu je sakupio hadise Poslanika Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem, iz različitih hadiskih zbirki, složio ih, klasificirao i sam dao ocjene istim. Odbranio je svoj magistarski rad sa najvećom ocjenom 1990. god. na Jordanskom Univerzitetu . Zatim je stekao zvanje doktora islamskih nauka na temu " Budućnost pripada Islamu". Odbranio je doktorski rad sa najvećom ocjenom na Univerzitetu Kur'an-i-Kerima u Sudanu.


Šejh, rahimehullah, je ostavio iza sebe na desetine naučnih radova. Jedno od najpoznatijih djela šejha je Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, sira (životopis).


Pored imameta u mesdžidu bio je i nadzorni organ za stotine halki Kur'ana, kao i za davetske organizacije, koje su imale za cilj dijeljenje islamske literature i osvješčenje muslimanskih masa.


Spomenut ćemo da je bio uzrok da se Salah [ehade, glavni osnivač vojne jedinice "Ketaibu-l-Kassam", koja sad pruža žestok otpor židovskom okupatoru, vratio islamu. On je u svom vasijjetu (testamentu) oporučio: "Kada preselim neka me ogasuli (ako budem gasuljen) brat Nizar Rejjan, a ako on ne bude tu, onda brat Abdu-l-Aziz el-Kedžiik, i neka me jedan od njih dvojice spusti u kabur" .


Šejh je dao svoju saglasnost sinu Ibrahimu, rahimehillah, za izvršenje šehidske akcije, od koje su ubijena osmorica okupatorskih vojnika. Prije akcije je ušao u jednu kuću u kojoj je zatekao ženu i dijete, i nije ih ubio, vec samo zatvorio u sobu, jer ga je otac podučio da islam zabranjuje namjerno ubijanje žena i djece.


Šejh Nizar je bio veoma omiljen kod stanovnika Gaze, cijenjen i poštovan, čak su ga i komšije kršćani cijenili. Tvrdi se da je jedan od njih preselio, nakon čega su djeca pročitala oporuku u kojoj je pisalo: " Moju ostavštinu može podijeliti samo šejh Nizar. "A kako i ne bi, kada je bio učenjak, koji je radio po onome što je znao!!!


Dan prije nego što je preselio, šejh je obavio telefonski razgovor sa šejhom Abdurrahmanom el-Berakom, opisujući mu situaciju u kojoj se zatekla Gaza, tražeći savjete od šejha, što ukazuje koliko je bio vezan za šejha i ulemu, a ujedno govori o suradnji između uleme i mudžahida, suprotno tvrdnji onih koji ih žele predstaviti neznalicama, koje se ne konsultuju sa ulemom. Naprotiv, ovaj događaj a i mnogi drugi dokazuju suprotno.


Sam šejh Abdurahman el- Berak, Allah ga sačuvao, kaže za šejha Nizara bin Rejjana, rahimehullah: " Upoznao sam šejha dr. Nizara bin Rejjana Ebu Bilala još dok je bio student na fakultetu Usulu-d-dinna. Bio je jedan od najboljih učenika, najboljeg ahlaka, i lijepe lične biografije, nastavljajući traganje za znanjem sve dok nije došao do stepena doktora islamskih nauka. I pored velike želje za učenjem, imao je i želju da bude borac na Allahovom putu, pa se borio protiv Allahovih neprijatelja koji su okupirali Palestinu i Kuds. Bio je od onih koji su žrtvovali sebe i svoju porodicu na tom putu, kako bi uzvisili Allahovu vjeru.


Jedno od svoje djece je odgojio kao mudžahida, koji je preselilo od neprijateljske ruke, na Allahovom putu. To Ebu Bilala nije pomelo da nastavi putem džihada, sve dok nije postao jedan od vođa mudžahida, saburajući na nedaćama koje su doživljavali od strane okupatora, posebno u zadnje dvije godine, pa sve do ove zadnje blokade i opsade.


Ostao je čvrst i nepokolebljiv na tom putu. Neka je slavljen Allah, Koji je učinio ta srca čvrstim, nepokolebljivim, ustrajnim usred ove opsade i napada.


Interesantno je da me je nazvao Ebu Bilal, rahimehullah, 24 sahata prije nego što je preselio, opisujući mi situaciju u kojoj se našla Gaza, sve do trenutka kada mi je rekao: " Evo kuća se zatresla od detonacija, dok razgovaram s tobom. " Čudio sam se njegovom govoru, smirenosti, a nalazi se u takvom stanju. Zamolio sam Allaha da podari njemu i stanovnicima Gaze sabura i ustrajnosti, da otkloni od njih nedaću. Zatim su nam došle vijesti o njegovom šehadetu i većini njegove porodice. Molim Allaha da ih učini od šehida, da se svima smiluje i oprosti im, da one koji su ostali poslije njega učini od dobrih. Njegovim odlaskom osjećam veliku teskoću u prsima, a i samim tim sto sam nakratko prije toga razgovarao s njim. O, kako je Ahiret blizu dunjaluka! Molim Allaha da nas poživi lijepim životom, da nas učvrsti na Njegovom putu, da otkloni nedaću od stanovnika Gaze, a i od ostalih muslimana!"


Oni koji su putovali sa šejhom Nazarom bin Rejjanom na Hadž, prenose kako je na Arefatu mnogo molio i tražio od Allaha da mu podari šehadet na Njegovom putu! Subhanallah!


Šejh Ibrahim er-Radžihi govoreći o Nazaru Rejjanu, rahimehullah, prenosi da je šejh imao običaj govoriti da mu je najdraže na dunjaluku sticati korisno znanje, izučavati vjeru, i da mu nema ništa draže od toga, osim jedne stvari, zatim je pokazao na svoju pušku. Allahu Ekber!


Ovako postupaju najučeniji, svojim primjerom pokazuju ostalim. Bio je šejh koji je dao život prije drugih, isti onaj koji je govorio: " O, stanovnici Gaze, saburajte i ostanite ustrajni u borbi na Allahovom putu! " , šejh koji je podsticao na šehadet na Allahovom putu, ukazujući na njegovu vrijednost, onaj iz čijih su ruku ispaljivane rakete na neprijateljske, okupatorske vojnike , onaj koji je uzeo pušku prije ostalih i stao u odbranu vjere, života i časti, i na kraju žrtvovao svoj život i život porodice na Allahovom putu.


Nek ti je vječni rahmet i mir, nas šejhu! Ostaće tvoje riječi i djela živi među nama, koje si usadio u lavlja srca, kao i mnogi alimi prije tebe, koje će se prenositi s generacije na generaciju, osvjetljavajući im put . Molimo Allaha, subhanehu ve te'ala, da tebi i tvojoj porodici ukabuli šehadet!


"Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga."


Pripremio : Sanel Ramić

(Fakultet Dawe i Usulu-Dina, Islamski Univerzitet, Medina)

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA   

Na vrh Go down
 
GAZA NA UDARU CIONISTA I NA SAVJESTI UMMETA
Na vrh 
Stranica 1/2Idi na stranicu : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: