Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Akida i djela koja izvode iz vjere

Go down 
AutorPoruka
-Dzulejbib-
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Akida i djela koja izvode iz vjere   Fri Oct 10, 2008 11:04 pm

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Neka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat i selam na Njegove poslanike.

Znaj dobro, Allah te uputio na pravi put, da je Uzvišeni Allah ljude stvorio samo da Ga obožavaju i da Mu robuju i da Mu ništa kao druga u tome ne pripisuju. Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "Džine i ljude sam stvorio samo da Me obožavaju." (Kur'an, sura ez - Zarijat, 56.)

Prva dužnost svakog muslimana i muslimanke je da spoznaju svog Gospodara i da samo Njega obožavaju, da samo Njemu robuju, kao što im je dužnost da spoznaju svoga Poslanika Muhammeda, neka je na njega salavat i selam, i svoju vjeru Islam, da bi bili vjernici i vjernice.

Spoznaj svog Gospodara

Recite braćo i sestre: "Naš Gospodar je Uzvišeni Allah, Koji nas je iz ničega stvorio i neizmjernim blagodatima obdario. Uzvišeni Allah je stvorio nebesa i zemlju, sunce i mjesec i noć i dan." Dokaz tome su riječi Uzvišenog Allaha, Koji kaže u Kur'anu: "Zaista, Gospodar vaš je Allah, Koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda se iznad Arša uzvisio; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja!" (prevod značenja, sura el-E'araf, ajet 54.)

Naš Gospodar daje kišu, čini da usjevi niču i daje opskrbu Svojim robovima. Samo On zaslužuje da se istinski obožava i da Njemu robujemo. Ovo dokazuju i Njegove riječi: "Džine i ljude sam stvorio samo da Me obožavaju." (prevod značenja, ez - Zarijat, 56.)

Naša pokornost pripada Njemu, a to je da – izvršavamo ono što je naredio, a da izbjegavamo ono što je zabranio. Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "O ljudi, obožavajte Gospodara svoga, Koji je stvorio vas i one prije vas da biste Ga se bojali, Koji vam je Zemlju učinio posteljom, a nebo zdanjem; Koji s neba spušta kišu i čini da s njom rastu plodovi, hrana za vas. Zato ne činite svjesno druge Allahu ravnim!" (sura el-Bekare, 21-23)

Naša prva obaveza kojom nas je Allah zadužio je da zaniječemo (javno i tajno) "TAGUTA" (sva lažna božanstva) i da samo vjerujemo u Jednog i Jedinog Boga, a to je Uzvišeni Allah. Dokaz tome su riječi Uzvišenog Allaha (u prevodu značenja): "U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u Taguta, a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. – A Allah sve čuje i zna." (sura el-Bekare, 256.)

Naša najčvršće veza je šehadet (svjedočenje):
LA ILAHE ILLALLAH,
a to znači da nema drugog boga osim Jednog i Jedinog Allaha i da istinska pokornost i obožavanje pripadaju samo Njemu, Uzvišenom Allahu.

I zato činimo ibadet (pokorimo se) Uzvišenom Allahu, Koji nas je stvorio i radimo ono što Gospodar naš voli: činimo to riječima i djelima, javno i tajno, radimo ono što nam je naredio, a izbjegavajmo ono što nam je zabranio. Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "A naređeno im je da samo Allaha obožavaju, da Mu iskreno, kao pravovjerni, vjeru ispovjedaju…" (el-Bejjine, 5.)

A onaj ko čini ibadet nekom drugom mimo Allaha počinio je širk (tj. pripisao Mu je druga). Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "A onaj ko se, pored Allaha, moli drugom bogu (ili mu robuje), bez ikakva dokaza o njemu, pred Gospodarom svojim će račun polagati – a nevjernici ono što žele neće postići." (sura el-Mu’minun, 117.)

Mi ćemo sigurno nakon smrti svi biti proživljeni, Allah će nas ponovo oživjeti, i On nam to potvrđuje u Kur’anu kada kaže (u prevodu značenja): "Od zemlje vas stvaramo i u nju vas vraćamo i iz nje ćemo vas po drugi put izvesti." (sura Taha, 55.)

Na Sudnjem danu ćemo svi polagati račun za svoja djela, a onaj ko u to ne vjeruje on je uistinu nevjernik. Dokaz tome je Kur’anski ajet u kojem Allah kaže: "Nevjernici tvrde da neće biti oživljeni. Reci: 'Hoćete, Gospodara mi moga, sigurno će te biti oživljeni, pa ćete o onome šta ste radili, doista, biti obavješteni!' – a to je Allahu lahko." (sura et-Tegabun, 7.)

Zato se pokoravajmo Uzvišenom Allahu, Jednom i Jedinom Gospodaru i samo Njega obožavajmo.


Spoznaj Poslanika – Muhammeda, neka je na njega salavat i selam

Riječi: "EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN RESULULLAH" znače vjerovanje da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Allahov Poslanik, potvrđivanje onoga sa čim je došao, izvršavanje onog što je naredio, ostavljanje onoga što je zabranio i vjerovanje da nema pokornosti Allahu mimo onoga što je on propisao. Allahov Poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je sin Abdullaha, koji je sin Abdul-Muttaliba sina Hišamova. Hišam potječe iz plemena Kurejš, a Kurejš je arapsko pleme. Arapi su potomci Ismaila sina Ibrahimova, alejhisselam, koji je također bio Allahov poslanik. Majka Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, je Amina. Rođen je u Mekki u Arabiji 570. godine. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je posljednji, a ujedno i najodabraniji Allahov Poslanik.
Na vrh Go down
-Dzulejbib-
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Akida i djela koja izvode iz vjere   Fri Oct 10, 2008 11:07 pm

Spoznaj svoju vjeru – Islam

Recite braćo i sestre: "Naša vjera je Islam, a to znači potpuna pokornost i predanost Uzvišenom Allahu, što znači slijediti Njegova naređenja, kloniti se onog što je On zabranio i udaljiti se od onog što vodi ka širku (pripisivanja druga Allahu)." A sve to činiti i potvrđivati riječima i djelom.

Naša vjera ima tri stupnja:

Islam, 2. Iman, i 3. Ihsan.


Islam ima pet temelja i to:

1) Kelimei-šehadet (riječi svjedočenja), koje glasi:
"LA ILAHE ILLALLAH MUHAMMEDUN RESULULLAH"
(u prevodu na bosanski: "Nema boga osim Allaha, Muhammed je Allahov Poslanik"), što znači vjerovanje da je samo Allah bog i da je Muhammed Allahov Poslanik. Dokaz za to su sljedeći Kur’anski ajeti u kojima Allah kaže (u prevodu značenja):
"Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega, - a i meleki i učeni -, i da On postupa pravedno. – Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!" (sura Ali Imran, 18.)
"Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik – a Allah sve dobro zna." (sura el-Ahzab, 40.)*


2) Obavljanje namaza
Svaki namaz ima svoje određeno vrijeme u kojem se klanja. Sljedeća tabela pokazuje početak i kraj svakog namaskog vremena i broj rekata svakog namaza:


Namaz Početak vremena Kraj vremena Broj rekata
Sabah Pojava zore Izlazak sunca dva rekata (farza)
Podne Kad sunce pređe polovicu neba Kad se sjena svega poveća za dva puta četiri rekata (farza)
Ikindija Kad se sjena svega poveća za dva puta Zalazak sunca četiri rekata (farza)
Akšam zalazak sunca Nestanak sunčevog rumenila tri rekata (farza)
Jacija Nestanak sunčevog rumenila Polovica noći (ponoć) četiri rekata (farza)

3) Davanje zekata
Dokaz za namaz i zekat je Kur’anski ajet u kojem Allah kaže (u prevodu značenja): "A naređeno im je da samo Allaha obožavaju, da Mu iskreno, kao pravovjerni, vjeru ispovjedaju, i da namaz obavljaju, i da zekat udjeljuju; a to je – ispravna vjera." (sura el-Bejjine, 5.)

4) Post mjeseca ramazana, što potvrđuje i Kur’anski ajet u kome Allah kaže: "O vi koji vjerujete! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se bili bogobojazni." (prevod značenja, sura el-Bekare, 283.)

5) Obavljanje hadždža, a to je posjećivanje Kabe ukoliko za to postoji mogućnost, što je utemeljeno u Kur’anu, kad Allah kaže (u prevodu značenja): "Hodočastiti Hram (Kabu) dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti." (sura Ali Imran, 97.)

Iman – vjerovanje

Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove Knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i da sve što se zbiva i događa, biva Njegovom voljom i određenjem (vjerovanje u kader).

Ihsan - dobročinstvo

Ihsan je da obožavaš Uzvišenog Allaha kao da Ga vidiš, jer ako Ti Njega ne vidiš, On tebe zaista vidi. Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "Uistinu je Allah (Svojim znanjem) uz one koji Ga se boje i grijeha klone i koji dobra djela čine." (en-Nahl, 128.)

Zato ne zaboravimo Allahovu poruku, koja je upućena cijelom čovječanstvu: "Jedina priznata vjera kod Allaha je Islam." (Ali Imran, 19.)
Na vrh Go down
-Dzulejbib-
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Akida i djela koja izvode iz vjere   Fri Oct 10, 2008 11:12 pm

TEVHID (monoteizam)

Znaj, Allah ti se smilovao, da tevhid znači obožavanje samo Allaha, Jednog i Jedinog – robovanje samo Njemu. To je vjera svih poslanika i vjerovjesnika koje je On slao ljudima. Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "Mi smo svakom na
rodu poslanika poslali: Obožavajte samo Allaha, a taguta se klonite!" (sura en-Nahl, 36.)

Tevhid se se sastoji od troje:

Tevhidur-Rububijje (vjerovanje da samo Allah sve stvara i opskrbljuje).
Tevhidul-uluhijje (vjerovanje da jedino Allah dostojan da se obožava i da se Njemu pokorava).
Tevhidul-esmai ves-sifat (vjerovanje da samo Allahu posjeduje savršena imena i svojstva).

Prvo: Tevhidur-Rububijje

Tevhidur-Rububijje znači potvrđivanje Allahove jednoće kroz Njegova djela kao što su: stvaranje, obskrbljivanje, oživljavanje, određivanje svih stvari, spuštanje kiše i sl. Sva ova i slična djela može učiniti samo Allah, Jedan, Jedini. Ovo su priznavali mnogobošci za vrijeme života Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ali ih to priznanje nije uvelo u Islam (i time nisu mogli postati muslimani), a tome svjedoče i riječi Uzviešnog Allaha (u prevodu značenja):
"Upitaj: 'Čija je Zemlja i sve ono što je na njoj, znate li?' 'Allahova!’ – odgovoriće, a ti reci: 'Pa zašto onda ne dođete sebi?'" (sura el-Mu'minun, 84-85.)
"A da ih upitaš: ’Ko je stvorio nebesa i zemlju?’, sigurno bi rekli: ’Allah!’" (sura Lukman, 25.)

Drugo: Tevhidul-uluhijje

Tevhidul-uluhijje znači: Obožavanje Jednog i Jedinog, Allaha i upućivanje svih oblika ibadeta i pokornosti samo Njemu, kao što su: dova, klanje kurbana, zavjetovanje, traženje pomoći i spasa i sl. Ovu vrstu tevhida su zanijekali i porekli nevjernici, i ona je predmet raskola i razilaženja između poslanika i njihovih naroda od Nuha, alejhisselam, do našeg vjerovjesnika, Muhammeda, sallallhu alejhi ve sellem.

Treće: Tevhidul-esmai ves-sifat.

To znači: Vjerovanje u sva Allahova imena i Njegova svojstva koja su navedena u Kur’anu i vjerodostojnim kazivanjima (hadisima) Allahovog Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i u kojima je Uzvišeni Allah opisao Sebe ili Ga je opisao Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Kaže Uzvišeni: "Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi." (sura eš-Šura, 11.)
Na vrh Go down
-Dzulejbib-
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Akida i djela koja izvode iz vjere   Fri Oct 10, 2008 11:13 pm

Širk (mnogoboštvo) i njegove vrste

Širk je ono što je suprotno tevhidu (jednoboštvu, monoteizmu), a dijeli se na tri vrste: skriveni, mali i veliki.

Skriveni širk

Skriveni širk je spomenut u hadisu u kojem Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Širk u mome ummetu skriveniji je od crnog mrava na crnoj stijeni u mrkloj noći."

Ibn Abbas je navodeći primjer za ovu vrstu širka rekao da je to kao kad čovjek kaže svome prijatelju: "Ono što hoće Allah i što hoćeš ti!" ili kad čovjek kaže: "Da nije Allaha i tog i tog čovjeka, bilo bi…"

Čišćenje od ove vrste širka postiže se učenjem dove: "Allahumme inni euzubike en ušrike bike ve ene e’alemu ve estagfiruke lima la e’alemu." – što znači u prevodu: "Allahu, Tebi se utičem i od Tebe tražim zaštitu od toga da Ti učinim širk za koji znam i molim Te da mi oprostiš onaj (širk) za koji ne znam."

Mali širk

Mali širk je pretvaranje. Ova vrsta širka spomenuta je u ajetu u kojem Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka, obožavajući Gospodara svogo, ne smatra Njemu ravnim nikoga!" (sura el-Kehf, 110.)

Veliki širk

Ova vrsta širka spomenuta je u sljedećem Kur’anskom ajetu (u kojem Allah kaže): "Allah sigurno neće oprostiti da Njemu druge ravnim smatrate (tj. da širk učinite), a oprostiće kome hoće ono što je manje od toga. A daleko je zalutao onaj koji smatra da je Allahu neko ravan." (en-Nisa, 116.) Uzvišeni Allah također kaže da je Isa (Isus), alejhisselam, rekao: "O sinovi Israilovi, obožavajte samo Allaha, i moga i vašeg Gospodara! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti, boravište njegovo Džehennem će biti, a nevjernika neće niko pomoći." (sura el-Maide, 72.)

Četiri su vrste velikog širka:

1. Širk u obraćanju dovom. To je spomenuto u Kur’anskom ajetu: "Kada se u lađe ukrcaju, iskreno se mole Allahu, a kada ih On do kopna dovede, odjednom druge Njemu ravnim smatraju." (sura el-Ankebut, 65.)

2. Širk u namjerama, željama i cilju. Dokaz za to su riječi Uzvišenog Allaha (u prevodu značenja): "Onima koji žele život na ovom svijetu i ljepote njegove - Mi ćemo dati plodove truda njihova i neće im se u njemu ništa prikratiti. Njih će na onom svijetu samo Vatra peći; tamo neće imati nikakve nagrade za ono što su na zemlji radili i biće uzaludno sve što su učinili." (sura Hud, 15-16.)

3. Širk u pokornosti. Dokaz za to su riječi Uzvišenog Allaha (u prevodu značenja): "Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje..." (sura et-Teube, 31.) Ovim se misli da su oni bili pokorni svojim učenjacima i svećenicima u griješenju (prema Allahu), kao što je to objasnio sam Allahov Poslanik, s.a.v.s., Adijju b. Hatima koji ga je upitao o značenju gornjeg ajeta, pa je rekao Poslaniku: ’Mi ih ne obožavamo.’ Pa mu je odgovorio Allahov Poslanik da je njihova pokornost njima u griješenju prema Allahu, njihovo obožavanje.

4. Širk u ljubavi. Dokaz za ovo su riječi Uzvišenog Allaha: "Ima ljudi koji su mjesto Allaha kumire prihvatili, vole ih kao što se Allah voli. A vjernici još više vole Allaha." (el-Bekare, 165.) *

Kufr (nevjerstvo) i njegove vrste

Postoje dvije vrste kufra (nevjerstva), a to su mali i veliki kufr.

Mali kufr

To je kufr koji počinioca ne izvodi iz vjere, a to je nijekanje Allahovih blagodati. Dokaz tome su riječi Uzvišenog Allaha (u prevodu značenja): "Allah navodi kao primjer grad, bezbjedan i spokojan, kome je u obilju dolazila hrana sa svih strana, a koji je nezahvalan na Allahovim blagodatima bio, pa mu je Allah zbog onoga što je radio dao da iskusi i glad i strah." (en-Nahl, 112.)
Na vrh Go down
-Dzulejbib-
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Akida i djela koja izvode iz vjere   Fri Oct 10, 2008 11:14 pm

Veliki kufr (nevjerstvo)

Ovaj kufr onoga ko ga počini izvodi iz Islama, a on se dijeli na pet vrsta:

Kufr (nevjerstvo) nijekanja ili poricanja: Dokaz tome su Allahove riječi (u prevodu značenja): "Ima li onda nepravednijeg od onoga koji o Allahu izmišlja laži ili poriče istinu koja mu dolazi? I zar nevjernicima nije mjesto u Džehennemu?" (el-Ankebut, 68.)

Kufr odbijanja i oholosti: Dokaz tome su riječi Uzvišenog Allaha: "A kad rekosmo melekima: ’Pokorite se Ademu!’- oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i postade nevjernik." (el-Bekara, 34.)

Kufr sumnje i kolebljivosti: Dokaz toga su riječi Uzvišenog Allaha (u prevodu značenja): "I uđe u svoj vrt, nezahvalan Gospodaru svome na blagodatima, govoreći: ’Sumnjam da će ovaj vrt, ikada propasti, i sumnjam da će smak svijeta ikada doći, a ako budem vraćen Gospodaru svome, sigurno ću nešto bolje od ovoga naći.’ I reče mu drug njegov, dok je s njim razgovarao: ’Zar ne vjeruješ u Onoga koji te je od zemlje stvorio, zatim od kapi sjemena, i najzad te potpunim čovjekom učinio? Što se mene tiče, On, Allah, moj je Gospodar i ja Gospodaru svome ne smatram nikoga ravnim.’" (sura el-Kehf, 35-38)

Kufr izbjegavanja. Dokaz za ovo su i riječi Uzvišenog Allaha: "…ali nevjernici okreću glave od onoga čime im se prijeti.(i to izbjegavaju)" (prevod značenja, sura el-Ahkaf, 3.)

Nevjerstvo licemjerja: Dokaz za to su Allahove riječi (u prevodu značenja): "To je zato što su vjernici bili, pa nevjernici postali, i onda su im srca zapečaćena, pa ne shvaćaju." (sura el-Munafikun, 3.)
Na vrh Go down
-Dzulejbib-
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Akida i djela koja izvode iz vjere   Fri Oct 10, 2008 11:15 pm

Nifak (licemjerstvo) i njegove vrste

Nifak se dijeli na nifak u srcu i nifak u djelima:

Prvo - Nifak u srcu se dijeli na šest vrsta:
Nijekati Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Nijekati nešto od onoga sa čim je došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.
Mrziti (prezirati) Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Mrziti nešto od onoga sa čim je došao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.
Radovati se slabljenju Poslanikove vjere (tj. slabljenju Islama).
Mrziti napredak Poslanikove vjere.

Ovo je šest vrsta nifaka i onaj kod koga se one nađu biće u najnižem stupnju Džehennema.

Drugo - Nifak u djelima se dijeli na pet vrsta:

Dokaz tome su riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

"Tri su znaka munafika (licemjera):
- Kada govori – laže,
- kada obeća – ne izvrši,
-kada mu se nešto povjeri – on to pronevjeri." i u drugom hadisu:
"- Kada se raspravlja – drsko se raspravlja i
- kada se obaveže – prevari."

O značenju riječi "TAGUT"

Prva obaveza kojom je Allah zadužio ljude

Znaj, Allah ti se smilovao, da je prva obaveza kojom je Uzvišeni Allah zadužio ljude da obožavaju samo Njega i da zaniječu svojstvo božanstva mimo Njega. Zajednički naziv za sve što se obožava, pripisuje sebi svojstva i atribute božanstva, mimo Allaha, je Tagut. Prema tome, svaki čovjek, životinja, predmet ili nešto drugo čemu se ljudi klanjaju ili ga obožavaju, smatra se Tagutom.
Dokaz za navedenu obavezu su sljedeće Allahove riječi (u prevodu značenja): "Mi smo svakom narodu poslanika poslali: Obožavajte samo Allaha, a taguta se klonite!’" (sura en-Nahl, 36.)

Kako ispoljiti nevjerovanje u taguta?

Ispoljiti nevjerovanje u taguta znači nepokolebljivo vjerovati u neispravnost obožavanja bilo čega mimo Allaha, napustiti njegovo obožavanje, prezirati ga, držati nevjernikom onoga ko ga obožava i zauzeti neprijateljski stav prema njemu.

Šta znači vjerovanje u Allaha?

Vjerovanje u Allaha znači da čvrsto i nepokolebljivo vjeruješ da jedino Allah polaže pravo na pokornost (svih ostalih Njemu) i obožavanje, mimo svega drugog, da sve oblike ibadeta – pokornosti usmjeriš samo Allahu, niječući to pravo svim drugim (lažnim) božanstvima, da voliš iskrene Allahove robove (muslimane) i da s njima prijateljuješ, a da mrziš mušrike (mnogobošce) i da se prema njima neprijateljski postaviš. To je millet – vjera Ibrahima, alejhisselam, za koju Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "Vjeru Ibrahimovu (Islam) izbjegava samo onaj ko ne drži do sebe." (sura el-Bekareh, 130.) I to je lijep primjer o kojem nas obavještava Uzvišeni Allah riječima (u prevodu značenja): "Vi imate divan uzor u Ibrahimu i u onima koji su bili sa njim kada su rekli svome narodu: 'Mi s vama nemamo ništa, a ni sa onima koje, umjesto Allaha, obožavate. Mi vas se odričemo, i neprijateljstvo i mržnja će biti između nas sve dok ne budete u Allaha, Njega Jedinog vjrovali'" (sura el-Mumtehineh, 4.)


Ko je Tagut?

Riječ Tagut obuhvaća sve što se obožava i što je zadovoljno da bude obožavano, mimo Allaha, kao što obuhvaća i sve što se slijedi u onome što je Allah i Njegov Poslanik zabranio.

Taguta ima mnogo, a glavnih je pet:

Prvi: Iblis-šejtan, koji poziva da se obožava neko drugi mimo Allaha. Dokaz tome su riječi Uzvišenog Allaha (u prevodu značenja): "O sinovi Ademovi, zar vam nisam naredio: ’Ne obožavajte šejtana, on vam je neprijatelj otvoreni, već obožavajte Mene (pokoravjući se Mojim naredbama) - To je pravi put." (sura Jasin, 60-61.)

Drugi: Nepravedni vladar koji mijenja odredbe, zakon Uzvišenog Allaha. Dokaz tome su Allahove riječi (u prevodu značenja): "Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što se objavljuje tebi (Muhammede) i u ono što je objavljeno prije tebe pa ipak žele da im se pred tagutom sudi, a naređeno im je da ne vjeruju u njega. A šejtan želi da ih u veliku zabludu zavede." (sura en-Nisa, 60)

Treći: Onaj ko ne sudi prema onome što je Allah objavio. Dokaz tome su riječi Uzvišenog Allaha : "A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici." (el-Maide, 44.)

Četvrti: Onaj ko tvrdi da poznaje gajb. Dokaz tome su Allahove riječi (u prevodu značenja): "On (Allah) zna gajb i On gajb ne otkriva nikome, osim onome koga On za poslanika odabere…" (sura el-Džinn, 26-27) I "U Njega (Allaha) su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne otpadne a da On za njega ne zna…" (el-Enam, 59.)

Peti: Onaj ko sebe, uz svoje zadovoljstvo, mimo Allah, obožava (ili smatra da je dostojan da se, mimo Allah, on božava). Dokaz tome su Allahove riječi (u prevodu značenja): "A onoga ko bi od njih rekao: ’Ja sam, doista, pored Njega, Bog!’, kaznili bismo Džehennemom, jer Mi tako kažnjavamo one koji nepravdu čine." (sura el-Enbija, 29.)
Na vrh Go down
-Dzulejbib-
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Akida i djela koja izvode iz vjere   Fri Oct 10, 2008 11:16 pm

Kada se čovjek smatra vjernikom u Allaha?

Znaj da se čovjek ne smatra vjernikom u Allaha sve dok ne zaniječe taguta. Tome svjedoče riječi Uzvišenog Allaha: "U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u Taguta, a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. – A Allah sve čuje i zna." (el-Bekare, 256.)

A najčvršća veza je šehadet (sjedočenje):
LA ILAHE ILLALLAH (Nema boga osim Allaha),
a on sadrži negaciju i potvrdu: Negaciju svih vrsta ibadeta (pokornosti) nekom drugom mimo Allaha (riječima La ilahe) i potvrdu (riječima illallah) da svi oblici ibadeta i pokornosti pripadaju samo Allahu Koji nema sudruga.

Djela koja izvode iz Islama

Znaj da postoji deset radnji koje izvode (onoga ko ih počini) iz Islama i vjernika čine nevjernikom. (Tih deset radnji su):

Prvo: Širk, jer Uzvišeni Allah kaže (u prevodu značenja): "Allah sigurno neće oprostiti da Njemu druge ravnim smatrate (tj. da širk učinite), a oprostiće kome hoće ono što je manje od toga. A daleko je zalutao onaj koji smatra da je Allahu neko ravan." (sura en-Nisa, 116.) I još kaže (u prevodu značenja): "Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti, boravište njegovo Džehennem će biti, a nevjernika neće niko pomoći." (sura el-Maide, 72.)

Drugo: Ko između sebe i Allaha uzme posrednika, njemu se obrati u dovi i zamoli ga za poredništvo - zauzimanje kod Allaha na Sudnjem danu, po saglasnosti svih islamskih učenjaka počinio je nevjerstvo.

Treće: Ko mušrike – mnogobošce ne drži za nevjernike, sumnja u njihovo nevjerstvo ili misli da su na pravom putu, po saglasnosti svih islamskih učenjaka, počinio je nevjerstvo.

Četvrto: Ko vjeruje da postoji ispravniji i potpuniji put od Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, puta, ili da je nečiji drugi, a ne njegov sud ispravniji, kao što su oni koji daju prednost zakonima taguta, nego sudu Poslanika, sigurno je nevjernik.

Peto: Ko mrzi (i ne podnosi) neki od propisa s kojima je došao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pa makar to u praksi i sprovodio, po jednoglasnom mišljenju uleme je nevjernik.

Šesto: Ko se naruga bilo čemu u Allahovoj vjeri, Allahovoj nagradi ili kazni, nevjernik je. Dokaz tome su riječi Uzvišenog Allaha: "Reci: ’Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali? Ne ispričavajte se! Jasno je da ste nevjernici, a tvrdili ste sa ste vjernici." (et-Teube, 65-66.)

Sedmo: Ko se bavi sihrom (magijom), njemu drugog poučava. Ko to čini ili je time zadovoljan nevjernik je. Dokaz tome su riječi Uzvišenog Allaha (u prevodu značenja): "I njih dvojica nisu nikoga učili (magiji) dok mu ne bi rekli: ’Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!’" (sura el-Bekare, 102.)

Osmo: Podržavanje i pomaganje mnogobožaca i nevjernika protiv muslimana. Dokaz za to su riječi Uzvišenog Allaha (u prevodu značenja): "A njihov (od nevjernika) je i onaj koji ih za prijatelje prihvati. Allah, uistinu, neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine." (sura el-Maida 51.)

Deveto: Ko vjeruje da je pojedinim ljudima dozvoljeno da izađu iz okvira Allahovog šerijata (islamskog vjerozakona), postaje nevjernik, po saglasnosti svih islamskih učenjaka.

Deseto: Ko se okrene od Allahove vjere, ne trudeći se da vjeru spozna i u skladu s njom djeluje, postaje nevjernik. Dokaz tome su ¸Allahove riječi (u prevodu značenja): "A ima li nepravednijeg od onoga koji, opomenut riječima Gospodara svoga, njima leđa okrene - Mi ćemo, doista, kazniti zlikovce!" (sura es-Sedžde, 22.)

Sve navedene radnje izvode iz Islama, učinio ih čovjek namjerno ili u šali, iz straha ili pod prijetnjom. Ako ih je pak neki musliman ili muslimanka uradio/la neka se pokaje Allahu, jer On doista prima pokajanje i milostiv je. Ove stvari predstavljaju veliku opasnost i ljudi u njih često zapadaju pa je musliman dužan da ih se čuva i da strahuje da ih počini, a da bi ih se sačuvao mora ih dobro naučiti.


Molimo Allaha da nas čuva od onoga što izaziva Njegovu srdžbu i bolnu kaznu, i neka je salavat i spas na Njegovog najodabranijeg roba Muhammeda, njegovu porodicu i njegove ashabe - drugove.
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Akida i djela koja izvode iz vjere   

Na vrh Go down
 
Akida i djela koja izvode iz vjere
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: