Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Mu'mini su braća, ne neprijatelji

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Mu'mini su braća, ne neprijatelji   Thu May 29, 2008 9:03 pm

"O vjernici,kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite" (El-Džumu'a 9. i 10.)
Braćo i sestre u islamu! Danas 19. ševvala 1427.h., što odgovara 10. novembru 2006. godine po Isau a.s., hutbu sam naslovio sa «Mu'mini su braća, ne neprijatelji». Pomenutu temu su nametnuli međumuslimanski obračuni, prošloga petka na džuma namazu, u Arap džamiji u Novom Pazaru, a prije toga u Gračanici, Medžlis IZ-e Živinice, kada je došlo do fizičkog obračuna među muslimanima, klanjačima, onima koji zajedno padaju Allahu dž.š. na sedždu, ali čija: shvatanja islama, vanjski izgled i mezhebska pripadnost su različiti. Ta dva sramna čina su bila poticajem da Rijaset IZ-e u BiH prije dva dana, dopuni ranije donešenu Rezoluciju o različitim tumačenjima islama, a juče organizira i Konferenciju za štampu.
Poslušajmo 10. ajet Sure Hudžurat, šta su vjernici jedni drugima i šta su dužni činiti:
"Vjernici su uistinu braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala." (Suretu-l-Hudžurat:10)
Po citiranom Kur'anskom ajetu, mu'mini su braća, a dug braće je da se oni koji su zavađeni izmire. Zato, nakon ove velike sramote i poniženja, kojima se naslađuju neprijatelji islama, izmirimo braću svoju, kako bi na taj način zaslužili Allahovo dž.š. zadovoljstvo! ...
Kakve li sramote i kakvog li poniženja, da nakon svega što nam se dešavalo u posljednjih četrnaest godina, musliman na muslimana digne ruku, pa čak i potegne oružje sa ciljem da jedan drugoga ubiju.
Umjesto da se muslimani u BiH bave stvarnim problemima ili bolje reći epidemijama, sa kojima se suočava šira društvena zajednica, kao što su: ubistva, samoubistva, droga, alkohol, silovanja, blud, kriminal i td., vjernici u džamijama se prepiru, oko sunneta, mustehaba ili mubaha. Dok se pored nas čine na stotine harama, neki Bošnjaci se usuđuju da ljude klasificiraju, na džennetlije i džehenemlije, na prave i krive vjernike, na zalutale i sljedbenike sunneta... O tome govore i oni koji imaju oskudno znanje o islamu, a ni sufaru nisu završili, a kamoli da znaju učiti Kur'an ili da su dostigli deredžu mudžtehida. Neki se usuđuju da čak uvažene alime, koji imaju drugačija mišljenja od njih, nazivaju neznalicama. Na drugoj strani ima i onih koji se u želji da opravdaju svoje ponašanje, skrivaju iza tradicije, zaboravljajući islamske propise, koji su do kraja jasni i oko kojih nema diskusije.
Braćo i sestre, ako se ne budemo vezali za instituciju IZ-e u BiH i bili njeni članovi za dobrobit svih muslimana, ako ne budemo bili aktivni članovi naših džemata, ako ne budemo jedni prema drugima iskreni i ako ne budemo spremni na to da jedni drugima halalimo i uvažimo dobronamjerne sugestije, sličnih sramota će još biti. Ako budemo govorili, mi i oni, onda ćemo jednoga dana umjesto mi i oni biti mi i anam-oni i obrnuto, a tu se svaka priča završava.
Zato, poručujem svim muslimanima da su dužni prevazići sve nesporazume, te im preporučujem da energiju troše na drugim poljima, za dobrobit islama, muslimana i svih dobrih ljudi!
Muslimani moraju biti pokorni Allahu dž.š. i Poslaniku s.a.v.s. i ne smiju se međusobno prepirati, jer to biva uzrokom njihova slabljenja, o čemu govori 46. ajet Sure El-Enfal:
"I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali! I budite strpljivi, jer je Allah zaista sa strpljivim." (Suretu El-Enfal: 46)
Iman u Allaha dž.š. i bratstvo među muslimanima su bila dva najznačajnija faktora u konstituisanju prve islamske zajednice, odnosno države u Medini. Bratimljenje između ensarija i muhadžira je bilo najbolji praktičan primjer ummetu, na putu življenja islama.
Za ovu temu i situaciju zanimljiva je slijedeća predaja:
Prenosi Hasan: «Izašao sam sa sabljom u noćima fitneluka, pa me susreo Ebu Bekre i rekao: «Gdje ćeš?» Rekoh: «Želim da pomognem, amidžiću Poslanika s.a.v.s..» Reče: «Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: «Kada se dvojica muslimana sučelje sa sabljama, obojica su od stanovnika vatre.» Bi rečeno: «U redu, ubica, ali kako ubijeni?» Reče: «On je želio ubiti svoga brata.» (Buharija)
Poslanik s.a.v.s. u slijedećem hadisu pojašnjava, da oni muslimani koji dižu oružje jedan na drugoga, da su na ivici džehennemske provalije, a nakon ubistva su obojica u vatri:
Prenosi Ebu Bekre r.a. da je Poslanika s.a.v.s. rekao: «Kada dvojica muslimana ponesu oružje jedan na drugog, obojica su na ivici vatre. Pa kada jedan ubije drugoga, obojica su u vatri.» (En-Nesai')
Musliman ne smije uznemiravati drugog muslimana, kao što stoji u slijedećoj predaji:
Prenosi Ebu Lejla: «Pričali su mi ashabi Poslanika s.a.v.s., da su jednom putovali sa Poslanikom s.a.v.s., pa je jedan ashab zaspao, a drugi su ga vezali i prodrmali, pa se on prepao.» Reče Poslanik s.a.v.s.: «Nije dozvoljeno da musliman uznemirava muslimana.» (Ebu Davud)
Braćo i sestre! Budimo istinska braća i imajmo na umu da ćemo biti pitani za naše međusobne odnose, na Sudnjem danu!
Gospodaru, učvrsti nas na putu islama, ne dozvoli da se međusobno dijelimo i suprostavljamo, sačuvaj nas iskušenja koja nećemo moći podnijeti, učini nas sigurnim za veličanje Tvoga Imena, oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetu društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!

Hutba: Džamija «Kralj Fahd» Nezim Halilović Muderris
Na vrh Go down
 
Mu'mini su braća, ne neprijatelji
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: