Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Godine Aise r.a.,

Go down 
AutorPoruka
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Godine Aise r.a.,   Tue Jul 01, 2008 9:59 pm

Es selamu alejkum

Naisla sam na jedan jako koristan tekst u vezi Aise r.a., njenih godina i optuzbi na racun Poslanika s.a.w.s., koje sa sobom nose brojne pogrdne epitete.Zato mislim da bi smo se mogli jako okoristiti o ovim podacima i tako ga ubuduce braniti Insha'Allah. Neka mu Allah,dz.s., podari obecano mjesto , ugled i stepene u Dzennetu. Amin !

Tekst je na engleskom jeziku pa cu pokusati prevesti sve od A - do Z .

PRVI DIO

Bismillah,

Kroz vjekove, orjentalisti su plasirali brojne optuzbe i uzimali za primjer teorije iz davnina kako bi odbacili Islam i posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.w.s.. Sva zahvala nek je Allahu Jedinome, sve optuzbe do sada su uspjesno pobijene od strane ummeta. Trenutno jedna od najnovijih optuzbi protiv naseg Poslanika a.s., je i njegov brak sa mladom Aisom r.a..

Hajde da preispitamo neke od orjentalistickih optuzbi detaljno u svjetlu modernog istrazivanja, historijskih cinjenica, i islamskih izvora Kur'ana i sunneta, da bi odvojili laz od istine i da pokazemo svijetu da je Muhammed s.a.w.s., zaista najljepsi primjer cijelom covjecanstvu.

Dvije glavne teorije zastupljene kod orijentalista su optuzbe na racun licnosti Poslanika Muhammeda s.a.w.s., i njegovog braka sa mladom Aisom r.a..

A- Oni kazu ''bio je pedofil'' ( Allah,dz.s., da oprosti i da ga podigne na stepen njemu odgovarajuci insha'Allah )

B- Oni kazu ''da je bio zlostavljac djece''

Analiziracemo svaku njihovu teoriju zasebno da otkrijemo istinu kroz uputu Allaha dz.s.,

A -Oni kazu -''Poslanik Muhammed s.a.w.s., je ozenio Aisu r.a., zato sto je bio pedofil ?''

Definicija pedofilije glasi :

Pedofilija je fizioseksualni poremecaj u kojem se odrasla osoba uzbudjuje i seksualno zadovoljava prvobitno kroz seksualni kontakt sa djecom koja nisu dostigla ni pubertetetsku dob. Tipican primjer pedofila je nemoc da pronadje zadovoljstvo u seksualnoj vezi sa odraslom osobom i ima nisko povjerenje u sebe , a gledano na odnos sa djetetom je manje plasljiv nego u odnosu sa odraslim."
Encyclopaedia Britannica, 1998

"Pe.do.phil.ia n [NL] (1906): seksualna perverzija u kojoj su kao seksualni objekat pozeljna djeca ,pe.do.phil.i.ac ili pe.do.phil.ic adj." Merriam Webster's Collegiate Dictionary.

Dijagnoza kriterijuma pedofilije prema "Americkom psihijatrijskom udruzenju"
"Kroz vrijeme od najmanje 6 mjeseci, trenutnog osjecaja seksualnih pozuda i seksualnih fantazija koje ukljucuju seksualni odnos sa predpubertetskom djecom ili djecom uopste.
Osoba je reagirala na ove pozude i prepoznatljivo su slabi po pitanju njih.
Osoba je najmanje 16 godina stara i najmanje 5 godina starija od djeteta/djece u kriterijumu pod "A"

DSM-III-R Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, rev ed. 3, (American Psychiatric Association).

Karakteristike pojedinih pedofilskih poremecaja su to da znatan broj pedofila ucestvuje ili su ranije ucestvovali u "exhibitionism" ( osobe koje pokazuju svoje genitalije drugima da bi time skrenuli paznju na sebe ) "voyeurism" ( osobe koje su djelimicno obucene a neke i nisu, koje se uzbudjuju posmatrajuci ljude,prolaznike koji njih ne vide)i "rape" ( silovanje,zlostavljanje )

Harold I. Kaplan et al., Synopsis of Psychiatry, 5th ed. (Williams and Wilkens, 1988), p. 360.

Dali Poslanik s.a.w.s., odgovara ovim navedenim kriterijumima ?
Sa navedenim definicijama i kriterijima, cemo analizirati Poslanikov s.a.w.s., zivot i brakove.

Njegovi brakovi :

Ime zene

Godine pri udaji

komentar

1)
Hatidza bint khawilad
40
dvostruka udovica prije udaje za Poslanika s.a.w.s.,

2)
Sauda Bint Zama
50 godina
udovica

3)
Aisa bint Abu Bakr
9 godina
Nevina, zapocela je svoj bracni zivot sa Poslanikom od 9 godina

4)
Hafsa Bint Umar bin Khattab
22 godina
udovica

5)
Zainab bint Khuzaima
20 godina
? ( stanje prije braka sa Poslanikom s.a.w.s., nepoznato )

6 )
Umm-I-Salma bint Abu Umayia
26 godina
udovica

7)
Zainab Bint Jahash
38 godina
udovica

8 )
Juwaeria Bint Harith
20 godina
udovica

9)
Umm-I-Habiba bint Abu Sufyan
36 godina
udovica

10)
Marya Qibtiya bint Shamun
17 godina
Nevina, Egipcanka

11)
Safia bint Hayi bin Akhtab
17 godina
Udovica

12)
Raihana bint umru bin hanafa
?
?

13)
Maimuna bint harith
36 godina
Udovica

Izvor : Syed Abu Zafar Zain, Poslanik Islama, Idealni suprug (Lahore: Kazi Publications), pp. 10-12.

Statistike dostavljenih podataka :

Poslanik Muhammed,s.a.v.s., je imao ukupno 13 supruga od kojih je njih 91 % bilo starije od 17 godina a udovice medju njima cine procenat od 75 % od ukupnog broja.

Komentar : Statistika pokazuje da Poslanikov brak sa Aisom r.a., u njenim ranim godinama je jedini izuzetak i nije uporedljiv sa ostalim njegovim brakovima.Jos vise, pedofilu je glavno zanimanje u zadovoljavanju sa predpubertetskim djevojcicama sto je cista kontradiktornost ovim navedenim 91 % od Poslanikovih brakova sa zenama starijim od 17 godina i vise. Ocekivani ishod testa Poslanikovog zivota i brakova sa njegovim zenama je kompletno jasan i odbacuje teorije po kojima ga zlonamjerni pokusavaju opisati kao pedofila.

Sve njegove zene su bile punoljetne i udovice osim Aise r.a., i Marije r.a.,

Cak sta vise, prema kriterijima i izlaganjima gore navedenim , sveukupnom ponasanju sa gledista psihijatrije , skoro svi pedofili posjeduju historiju perverznih radnji i silovanja . Opet, ne postoji ni jedan dokaz bilo sa religijskog aspekta ili sekularnih izvora da Bozji poslanik Muhammed, s.a.w.s., ikada bio u takvim nemoralnim i neprihvatljivim radnjama ( Allah,dz.s., da oprosti ) Ovo je dokazano od strane islamskih a takodje i neislamskih ucenjaka.

To je neprihvatljivo i nemoguce za onoga ko je studirao zivot i djelo Poslanika Muhammeda,s.a.v.s.,. Onaj ko zna kako je on zivio,radio ,ucio ne moze da ne osjeca bilo sta osim postovanja i ljubavi prema poslaniku Muhammedu,s.a.v.s., najvecem medju svim Poslanicima,a.s., Kroz sve ovo sto sam vec dostavila trebam samo jos dodati par stvari ,jer jos uvjek ja licno kada god obnavljam gradivo osjecam divljenje, novi osjecaj postovanja prema tom velikom Arapskom ucitelju."
Annie Besant, The Life and Teachings of Muhammad (Madras, 1932), p. 4


AAminAA: komentar modifikovan dana: Thu Jul 10, 2008 9:48 pm; prepravljeno ukupno 6 puta
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Sat Jul 05, 2008 5:32 pm


Sa imenom Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

Drugi dio


B. Tvrdnje da je Vjerovjesnik (sallallahu 'alejhi ve sellem) zlostavljao djecu kad se vjenčao sa 'Aišom (radijallahu 'anha)

Istražimo ovu tvrdnju

Po definiciji, zlostavljanje djece ili okrutnost prema djeci je uporo i svojevoljno, neopravdano nanošenje bola djeci. Ovaj termin obuhvatai: neumjereno fizičko zlostavljanje; neopravdano verbalno zlostavljanje; nepružanje odgovarajućeg smještaja, ishrane, medicincskog tretmana kao i emocionalne podrške; incest; drugi slulajevi seksualnog zlostavljanja ili silovanja; izrada dječje pornografije. Često opisano od strane ljekara kao “sindrom pretučenog djeteta”, zlostavljanje djece se skoro univerzlano tertira kao kriminalno djelo. Zlostavljanje djece može da ima ozbiljne posljedice na budućnost žrtve. Zapostavljanje i zlostavljanje djece ima za posljedice neke od sljedećih stvari: zaostalost u fizičkom razvoju, oslabljenje (umanjene) jezičke i kognitivne sposobnosti, problemi u razvoju ličnosti, učenju i ponašanju. (Prema: Encyclopaedia Britannica, 1998)Komentar: Nijedan od ovih kriterijuma potrebih da se jedno djelo okarakteriše kao zlostavljanje djece ne može da se nađe u životu plemenitog Vjerovjesnika (sallallahu 'alejhi ve sellem). Ne postoji nijedan incident nanošenja bola Aiši (radijallahu 'anha), i ne samo njoj nego bilo kom drugom ljudskom biću u ovome kontekstu. Takođe, ne postoji nijedan detalj iz života Božejg Poslanika (sallallahu 'alejhi ve sellem) i Aiše (radijallahu 'anha) ili nekih drugih njegovih žena (radijallahu 'anhum)m iz kojeg bi se moglo naslutiti verbalno ili seksualno zlostavljanje.


Zlostavljanje ostavlja na djetetu duboke ožiljke i u budućnosti, kao što smo vidjeli iz definicije. Neko ko se bavi izučavanjem čestitog života Aiše (radijallahu 'anha), njene ličnosti, te njenog fizičkog, mentalnog i spiritualnog razvića, uočiće da je sve to suprotno od posljedica zlostavljanja. U stvari, vjenčanje Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem) sa Aišom (radijallahu anha) i njegova (sallallahu alejhi ve sellem) uputa, kako to istorija svjedoči, pokazuje da epitet koji Aiši treba dati nije “zlostavljana” nego “blagoslovljena”.

Nakon analize i odgovaranja na laži na račun plemenitog karaktera poslanika Muhammeda (sallallahu alejhi ve sellem), jedina opcija koja je ostala jeste:C. Poslanik Muhammed (sallallahu alejhi ve sellem) je oženio Aišu (radijallahu anha) za dobrobit islama i čovječanstva
Analizirajmo:

1. Muhammed (sallallahu alejhi ve sellem) je oženio Aišu (radijallahu anha)a prvenstveno iz 3 razloga:

a. Da ojača veze sa Ebu-Bekrom (radijallahu anhu) (koji je bio njemu najbliži drug)
b. Da obrazuje Aišu (radijallahu anha) za dobrobit napretka islama
c. Da iskoristi njenje sposobnosti za dobrobit islama

2. Vjenčanje sa njom dio je Vahja (Božanske objave). Sama ona prenosi da je vjerovjesnik (sallallahu alejhi ve sellem) rekao: “Vidio sam te u snu tri puta. Donio te je melek, a ti si bila umotana i vijelu svilu. On mi je rekao da je ovo moj bračni drug, a zatim je pokzao tvoje lice.” (Sahihu Muslim)3. Aišta (radijallahu anha) je rođena nakon što su iba njena roditelja primila islam. Dakle, bila je čista od svakog vida politeizma od samog njenog rođenja.

4. Još od ranih godina, bila je prepoznatljiva po ljepoti i jakom pamćenju, pa je time privukla pažnju i brigu Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem). Kao njegova žena i blizak drug, sticala je znanja i razumijevanje kakve nijednažena nije stekla.


Aiša (radijallahu anha) je živjela oko 50 godina nakom smrti Božjeg Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem). Bila mu je žena jednu deceniuu. Dosta svoga vremena provela je učeći iz dva najvažnija izvora Božje upute: Kur'ana i Sunneta Muhammeda (sallallahu alejhi ve sellem). Aiša je, kao i Hafsa i Ummu Seleme (radijallahu anhu)m, naučila Kur0an napamet. Kao i Hafsa, i Aiša je imala svoj primjerak Mushafa, nakon što je Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) umro.Što se hadisa tiče, ona je od četiri osobe od kojih se bilježi više od 2 000 hadisa (ostali su: Ebu-Hurejre, Abdullah ibn Omer i Enes ibn Malik, (radijallahu anhu)m). Od nje se bilježi 2 210 hadisa, od toga su 174 muttefekun 'alejhi – na njima su se složili (misli se na dvojicu imama u hadisu – El-Buharija i Muslima)

mnoge od predaja koje se bilježe od nje odnose se na intimne aspekte ponašanja koje je samo neko ko je bio u njenon poziciji mogao da nauči. Što je najvažnije: njeno znanje hadisa preneseno je i u pismenom putu preko najmanje tri osobe. Jedna od tih osoba bio je Urve, njen sestrić, koji je postao jednim od naučenijih od ashaba, (radijallahu anhu)m.Kažu islamski učenjaci da bi bez nje (njenog sebeba), polovina 'ilmul-hadisa (znanje i razumijevanje hadisa, samim tim i islama) nestalo.

5. Mnogi od učenih ashaba Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem) i njihovi sljedebnika su se okoristili o znanje Aiše (radijallahu anha). Ebu-Musa El-Eš'ari je jednom rekao: “Kada god bi drugovi Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem) imali poteškoća sa nekim pitanjima, išli bismo da pitamo Aišu (radijallahu anha).” Prenosi se u Muvetti imama Malika: “Rekao mi je Jahja, a njemu je rekao Malik a njemu Jahja ibn Se'id ibn Se'id ibnul-Musejjib da je Ebu-Musa El-Eš'ari jedne prilike došao do Aiše (radijallahu anha), supruge Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem), i rekao joj: 'Uznemoruje me razilaženje u mišljanjima ashaba u vezi pitanja za koje mi je neprijtano da te pitam.' Ona mu je rekla: 'Koje je pitanje?' Nisi pitao svoju majku, pa pitaj mene.” On reče: 'Čovjek ima odnos sa ženom, uđe spolni organ u spolni organ. ali prestane prije ejakulacije.' Ona reče: 'Kada organ koji se obrezuje dodirne organ koji se obrezuje, gusul postaje obaveznim.' Ebu-Musa je dodao: 'Nakon ovoga neću nikog više pitati.'Urve ibn Zubejr (radijallahu anhu) kaže: “Nisam našao da je iko od Aiše (radijallahu anha) učeniji u Plemenitom Kur'anu, o pitanjima halala i harama (dozvoljenog i zabranjenog, respektivno), 'ilmul-ensab i poezije. T je razlog zbog kojeg su čak i straiji ashabi Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem) dlazi do nje da se da se njom konsultuju u težim pitanjima.” (Ibnul-Kajjim i Ibn Sa'd, Dželaul-Efham, II tom, str. 26)


Kaže Ebu-Musa El-Eš'ari: “Nikad nismo (mi, ashabi Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem)) imali neko teškoću sa nekim pitanjem, a da od Aiše (radijallahu anha) nismo dobili neke korisne informacije.” (Siretu Aiša, bilježi Et-Tirmizi)


6. Kao predavač, ima je jasan i ubjedljiv govor, i njena oratorika je opisana superlativima od strane El-Ahnefa, koji je rekao: “Čuo sam govore Ebu-Bekra i Omera, Osmana i Alije, i halifa sve do danas, ali nisam čuo ubjedljivijeg i ljepšeg govora od onoga Aiše (radijallahu anha).” A Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) je rekao: “Prednost Aiše nad ostalim ženama je prednost serida (vrsta jela) nad ostalim jelima. Mnogi ljudi su dostigli savršenstvo u vjeri, ali od žena nije nijedna izuzev Merjeme, kćerke Imranove, i Asije, žene Faraonove.”, the wife of Pharaoh." (Sahihul-Buhari, hadis prenosi Ebu-Musa El-Eš'ari) i kaže Musa ibn Talha (radijallahu anhu): “Nisam vidio nikog rječitijeg od Aiše (radijallahu anha).” (biljež El-Hakim u “Mustedreku”, IV tom, str 11)
7. Muškarci i žene su dolazili iz daleka da se okoriste njenim znanjem


Aišino interesovanje u izučavanje Kur'ana je razumljivo, s obzirom da je bila svjedok nekolika objava, pa je, stoga, imala jasnu predstavu o okolnostima u kojima je objava spuštana. Bilo je samo na njenom krevetu da se Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) dobijao Objavu. Ovo (poznavanje okolnosti u kojima je određeni ajet objavljen) joj je osta pomagao u tumačenju ajeta.

8. Na njenom krilu je bila glava Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem) kad je preselio svome Gospodaru, i u njenoj sobi je ukopan.

Život Aiše (radijallahu anha) je dokaz da jedna žena može itekako biti učena i to učenija od muškarca i dokaz je da žena itekako može biti učitelj učenjaka i eksperata. Njen (radijallahu anha) život je dokaz da žena može izvršiti jak uticaj kako na žene tako i na muškarce i da im pruži inspiraciju i bude vođa. Aiša (radijallahu anha) i dalje nastavlja da bude inspiracija i model današnjoj omladini koja uporno svoga uzora traži u pop-zvjezdama, te glumicama i sportskim zvjezdama. Neka sjećanje na njen život i dalje nastavi da boravi u srcu muslimanskog ummeta i neka je Allah nagradi najvećim stepenima u Džennetu. Amin!Zaključak: Gore navedeni kvaliteti Aiše (radijallahu anha) i Poslanikova (sallallahu alejhi ve sellem) uputa u usmjeravanju ovih sposobnosti u službu islama su bili razlozi vjenčanja Aiše (radijallahu anha) i poslanika Muhammeda (sallallahu alejhi ve sellem), a ne perverzni razlozi koje izlažu zabludjeli orjentalisti.


Muslimani pozivaju svakog iskrenog čovjeka da izučava život Muhammeda (sallallahu alejhi ve sellem) u svjetlu autentičnih izvora Kur'ana i Sunneta i da se sami uvjere u istinu. Uistinu, samo uočavanjem islama kao istine i kao zadnje i potpune upute od Tvorca, čovječanstvo može da nađe svoj mir na ovom svijetu i spas od kazne na Drugom svijetu.


Izučavao sam život ovog divnog čovjeka, i, po mom mišljenju on je daleko od toga da bude Antihrist, već bi trebao da se zove Spasitelj čovječanstva. Vjerujem da, ako bi se čovjeku poput njega dala vlast nad svijetom, da bi uspio u rješavanju problema [svijeta] i donio bi toliko poželjkivani mir i sreću. Moja prognoza je da će vjera Muhammeda postati prihvatljjiva za Evropu sjutrašnjice, kao što počinje da bude prihvatljiva Evropi današnjice. (George Bernard Shaw, The Genuine Islam, vol. 1, no. 81936.)


Ionako Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) nije sa nama njegovim tijelom, mi imamo njegov uzorti život koji je sačuvan za čovječanstvo da se slijedi.


Kada Istina dođe, laž nestane; islam je došao, vrijeme je da širk (politeizam) nestane.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 9:48 pm

Dzezzak Allah Khajr Harise !
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 9:53 pm

AAminAA (citat):
Dzezzak Allah Khajr Harise !

Ameen, ukhti, may Allah reward you too! :-)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 10:00 pm

Insha'Allah brother , this is good to be memorized , if not all at least some important lines.
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 10:09 pm

Insha'Allah... btw: This is a nice document, throw a look @ it:

http://www.esnips.com/nsdoc/14fa1e63-5877-44df-a748-1088f42b0873/?action=forceDL
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 10:24 pm

I can't C... it's asking me for registration ....
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 10:29 pm

Pa registruj se. Šalim se: burjm sa repidšera:

rapidshare.com A_guide_to_missionary_tactics.doc.html

A stvarno preporučujem da se registruješ na eSnips: imaš 5 Gb prostora za upload, bez bzira da li su slike ili obični dokumenti, imaš svoje online foldere, sve lijepo organizovano.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 10:30 pm

Sto se ovdje neki prave englezi.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 11:15 pm

Lejla

Harise, preuzela sam, isprintacu ja ovo pa cu natenane da prostudiram. Dzezzak Allah Khajr
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 11:28 pm

OK. Amin, uhti, may Allah reward you too. :-)

Imaš isto i skripte sa predmeta da'va šerijatkse medrese Mus'ab ibn 'Umejr, a imaš ih na SD; takođe: http://www.islamhouse.com/p/90388 i http://www.islamhouse.com/p/48128
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 11:40 pm

Hvala Harise, sve sam sacuvala na PC-ju, a insha'Allah printam Usuli Da'wa knjigu .
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 11:52 pm

Ja sam obelajio (i objelio) amidžića kad sam odštampao sve skripte sa Mus'aba ibn Umejra.

No, to nije tema današnje emisije. :-P
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Thu Jul 10, 2008 11:59 pm

Pa shto zachatavash ?
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Fri Jul 11, 2008 12:04 am

AAminAA (citat):
Ja samo malo zachtavam.

Nije da je malo, no hajd'...
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Fri Jul 11, 2008 12:06 amVidi shto mi je post udesio
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Fri Jul 11, 2008 12:08 am

Ja not guilty. Što si ti svoj promjenila. :-P
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Fri Jul 11, 2008 12:13 am

Hajd' sad dokazhi majchin sine da nisam ....

Bash si pokvaren
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Fri Jul 11, 2008 12:16 am

Meni je na šuri za moderatore jednom jedan brat tako odgovarao. Fino stavi EDIT ispod mog teksta (ali u MOM postu), i onda napiše šta je želEo reći.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   Fri Jul 11, 2008 12:18 am

U dobro si se drushtvo ususkao
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Godine Aise r.a.,   

Na vrh Go down
 
Godine Aise r.a.,
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: