Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.

Go down 
AutorPoruka
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Jun 20, 2008 4:43 pm

Es selamu alejkum

Elhamdulillahi Rabbil amemin, es salatu we salamu ala resulina Muhammed we ala alihi we sahbiihi edzma'in.

Petak je: Allahumagfir li, verhamni, vehdini, ve afini, verzukni.‏

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim


'Allah veli:

'Sine Ademov, sve dok Me moliš i nadaš se Mome oprostu, Ja ću ti opraštati uz sve ono što je pri tebi, ne mareći (da li će to nekome drugome biti pravo ili ne).

Sine Ademov, kada bi tvoji grijesi dosezali do neba, pa Me zamolio da ti oprostim, Ja bih to učinio, ne mareći.

Sine Ademov, kada bi Mi došao sa grijesima koji bi ispunili čitavu Zemlju, a pri tome nisi nikoga smatrao Meni ravnim (nisi širk činio), podario bih ti isto toliko oprosta.''

Hadis prenosi Enes ibn Malik radijallahu anhu, a bilježi ga Tirmizi.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Jun 20, 2008 4:44 pm

PETAK MUBAREK DAN

Uzvišeni Allah je rekao:

''A kada se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite.''
(El-Džumu'a, 10)

Allah, dž.š., počastio je ovaj ummet petkom kao najodabranijem danu jer je to najbolji dan u godini. Ranije narode to je mašilo.

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:

''Pet dnevnih namaza, džuma do džume, ramazan do ramazana, brišu grijehe počinjene između njih, ako se izbjegnu veliki grijesi.''
(Muslim)

El Hakim bilježi u svome 'Mustedreku' od Ebu Se'ida el-Hudrija, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

''Ko bude učio petkom poglavlje 'El-Kehf' dat će mu se svjetlo između dva petka.''

Imam Ahmed bilježi od Ebu ed-Derda'a, r.a., a on od Vjerovjesnika, s.a.v.s., koji kaže:

''Ko nauči deset prvih ajeta iz poglavlja 'El-Kehf' bit će sačuvan od Dedžala.''

''Ko bude učio deset posljednjih ajeta iz poglavlja 'El-Kehf' bit će sačuvan od iskušenja Dedžala.''

Allah, dž.š., je ummetu Muhammeda, s.a.v.s., dao vrijeme kada im prima dovu. To vrijeme je svakog petka i ko god ga od muslimana potrefi, tražeći u njemu neko dobro, Allah, dž.š., će mu tu dovu uslišati i dati mu ono što traži. O tome kada je to vrijeme u kojem se dova prima mišljenja se razilaze. Među najispravnija mišljenja ubrajaju se dva:

Prvo, da je to vrijeme kada se hatib nalazi na minberi i
Drugo, jače od toga, da je to period od ikindijskog do akšamskog vremena, svakog petka.

Abdurrahman b. Jezid prenosi od Ebu Lubabe b. Abdulmunzira da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

''Petak je prvak među danima i s najvišim počastima kod Allaha. Taj dan kod Allaha ima veće mjesto od kurbanskog i ramazanskog bajrama. U njemu je pet događaja: stvoren je Adem, a.s.; u njemu ga je Allah spustio na Zemlju; u tome danu je umro Adem; a u petku ima jedan trenutak u kojem čovjek neće uputiti nikakvi dovu Allahu i zamoliti Ga bilo šta, a da mu Allah to i ne ispuni, osim ako traži nešto zabranjeno. U petku će se desiti i Smak svijeta. Nema nijednog meleka, bliskog Allahu, ni na nebesima ni na zemlji, a da nije obziran prema petku.''
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Sat Jun 28, 2008 1:42 am

Elhamdulillahi Rabbil Alemin !

'Svaka će duša smrt okusiti,

i vaše nagrade tek će vam se na Danu Sudnjemu dati!

Ko od vatre udaljen bude, i u džennet uveden bude

- on je uspio!

A šta je život na Ovome Svijetu do samo uživanje zaludno.'(Kur'an, sura Imranova porodica, ajet 185.)


* * *

Ovo je nešto veoma lično i bitno za mene. Nadam se da ćeš nešto naučiti i izvući koristi od svega. Dozvoli mi da počnem sa Bismillahir-Rahmanir-Rahim! (U ime Allaha, Svemilosnoga, Samilosnoga). Kada sam počeo studirati, upoznao sam jednoga muslimana. Postasmo dobri prijatelji mada 'prijateljstvo' i nije pravi opis našega odnosa - bili smo kao braća. Učinio bih sve za njega, a i on za mene.
Kada smo bili posljednja godina studija, moj brat mi reče da se vjerio te da očekuje vjenčanje ubrzo nakon diplomiranja i pronalaska zaposlenja. Konstantno govoraše o braku, tako da, pomalo, bijah i ljubomoran na njega jer imaše sve - skoro završen studij, skoro vjenčanje a također mu je i porodica bila veoma bogata.
Jednoga dana, zamolio me da se susretnemo u obližnjoj kahvani. Pojavio se, ali začudo, ne bijaše nasmiješen i ne govoraše o svojoj vjerenici. Upitah ga šta se događa. Odgovorio je da su mu doktori pronašli zloćudni tumor na mozgu, dakle rak. Kada mi ovo reče, glas mu zadrhta, on zaplaka i dvije suze skliznuše niz obraz.
Nikada prije ne vidjeh ga u takvome stanju. Nastojao sam skriti svoje suze i ne pokazati da je ta vijest i mene uzdrmala. Bijah uznemiren a misli mi se rojiše u glavi. Mišljah: 'Kako se ovo moglo desiti? Čovjek koji je sve ostvario, i to savršeno?' Krio sam ovo u sebi ne želeći njega još više uznemiriti.
Vidjeh kako moj brat polahko 'tone'. Morao je napustiti školu jer počaše gubiti pamćenje. Više nije imao nikakvu šansu da završi školu. Bio je inteligentan, ali bez memoriranja nije je mogao završiti.
Rečeno mu je da njegova vjerenica i njeni roditelji ne žele imati kontakt s njim jer ne imaše posao niti ikakav izgled za bolju budućnost. To mu teško pade; sjećam se, plakao bi za njom preda mnom, govoreći o svojoj čežnji.
Kasnije, stekao je i problem pri pisanju i polahko počeo gubiti vid. Tumor bijaše na lijevoj strani njegova mozga i tako uticaše na desnu stranu. Nastavio je gubiti pamćenje više i više, ruka mu se oduzela te ubrzo prvo zaboravi klanjati a potom upotpunosti ostavi i namaz. Godinu nakon toga, bijaše potpuno paraliziran i slijep. Bilo mi je teško gledati ga takvoga. Brat kojega voljeh bijaše bespomoćan. Počeo sam dolaziti kod njega svakoga dana kako bi mu pomogao u ponavljanju, koliko je to bio kadar podnijeti, surâ.
Kada sam mu prvi put proučio suru Fatiha (prva sura u Kur'anu), upitah se: 'Da li je ovo isti onaj brat koji bijaše tako pametan i u roku skoro završi studij? Bijaše li to isti onaj bogataš? Bijaše li to isti onaj momak koji četiri dana bez prestanka pričaše o svojoj voljenoj i vjenčanju s njom? A pogledaj sad, jedva da zna za sebe. Prakticirao je vjeru a sada ne može zapamtiti ni suru Fatiha. Pogledaj - sada se upotpunosti okrenuo Allahu, SVE je napustio, i sad se Njemu okrenuo. Allah mu je sve dao i On mu je začas sve i oduzeo!'
Prije nekih mjesec dana, dobio sam telefonski poziv. Javili su mi da je umro. Zajedno sa još nekoliko prijatelja, okupasmo mu tijelo i umotasmo ga u ćefine (mrtvačke pokrove). Klanjasmo mu dženazu, sahranismo ga i ja se nekako prazan vratih kući.
Razmišljao sam o ovome. Sudbina moga brata ponukala me razmišljati o Allahovoj moći. Šta je cilj našega života? Služiti Allahu! Možeš imati sve, ali imaš li ono što je najbitnije? Šest godina starah se o mome bratu. Niti jednom za njim nisam pustio suzu, ni dok bijaše živ niti kada umrije. Ali dan nakon njegove smrti plakao sam, plakao sam jer razmišljah o Allahovoj moći. Razmišljao sam i o mome bratu. Uvijek govorismo da ćemo se vratiti Allahu ali nikada stvarno u to ne vjerovasmo. Jer da jesmo, nastojali bi maksimalno učiti Kur'an i klanjati se Allahu.


* * *

Mom bratu je oduzet vid, ruka mu bijaše paralizirana a izgubio je sve pamćenje; no, i dalje bi ustajao svakoga jutra i insistirao, ponavljam, insistirao, na učenju Kur'ana. A mi, u mogućnosti smo to raditi ali Kur'an ne učimo. Ne mislimo istinski da ćemo se vratiti Allahu.
Moj brat je volio materijalne stvari ali kada mu se smrt primakla nije na njih mislio jer je znao da ga te stvari neće odvesti u Džennet (Raj) bez imana (vjerovanja). Allah može lahko dati i uzeti, kad god to hoće. Volim svoga brata i molim Allaha da ga primi k Sebi, i tebe molim za njega da moliš. Molim i da ti iskreno vjeruješ u povratak Allahu jer ako se toga povratka bojiš, borit ćeš se maksimalno za svoj islam prije nego što bude kasno. Ako Bog da, da svi budemo istinski upućeni! Amin!

* * *

Rekao je Muhammed, alejhisselam:

'O ljudi, vratite se svome Gospodaru prije smrti i približite Mu se dobrim djelima dok imate priliku.'

(Hadis, govor Muhammeda, alejhissleam, bilježi Ibn Madže)

Allahume salli ala Muhammed, ya Rabbi salli alejhi we sellem !
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Jul 18, 2008 9:11 pm

18. Al-Kahf - Pećina
Mekka - 110 ajeta

Bismillahi rrahmani rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!


Hvaljen neka je Allah, koji Svome robu objavljuje Knjigu, i to ne iskrivljenu, nego


ispravnu, da teškom kaznom, koju će On dati, opomene, a da vjernike koji čine dobra djela divnom nagradom obraduje,


u kojoj će vječno boraviti,


i da opomene one koji govore: "Allah je Sebi uzeo sina."


O tome oni ništa ne znaju, a ni preci njihovi. Kako krupna riječ izlazi iz usta njihovih! Oni ne govore drugo do neistinu!


Pa zar ćeš ti za njima od tuge svisnuti, ako oni u govor ovaj neće da povjeruju?


Sve što je na Zemlji Mi smo kao ukras njoj stvorili da iskušamo ljude ko će se od njih ljepše vladati,


a Mi ćemo nju i golom ledinom učiniti.


Misliš li ti da su samo stanovnici pećine, čija su imena na ploči napisana, bili čudo među čudima Našim?*


Kad se nekoliko momaka u pećini sklonilo pa reklo: "Gospodaru naš, daj nam Svoju milost i pruži nam u ovom našem postupku prisebnost",


Mi smo ih u pećini tvrdo uspavali za dugo godina.


Poslije smo ih probudili da bismo pokazali koja će od dvije skupine bolje ocijeniti koliko su vremena proboravili.


Ispričaćemo ti povijest njihovu - onako kako je bilo. To su bili momci, vjerovali su u Gospodara svoga, a Mi smo im ubjeđenje još više učvrstili.


Osnažili smo bili njihova srca kad su se digli i rekli: "Gospodar naš - Gospodar je nebesa i Zemlje, mi se nećemo pored Njega drugom bogu klanjati, jer bismo tada ono što je daleko od istine govorili.


Narod ovaj naš je mimo Njega druge bogove prihvatio, zašto jasan dokaz nije donio o tome da se treba njima klanjati? A ima li nepravednijeg od onoga koji o Allahu iznosi neistinu?


Kad napustite njih i one kojima umjesto Allahu, robuju, sklonite se u pećinu, Gospodar vaš će vas milošću Svojom obasuti i za vas će ono što će vam korisno biti pripremiti."


I ti si mogao vidjeti kako Sunce, kada se rađa - obilazi pećinu s desne strane, a kada zalazi - zaobilazi je s lijeve strane, a oni su bili u sredini njezinoj. To je dokaz Allahove moći! - kome Allah ukaže na Pravi put, on će Pravim putem ići, a koga u zabludi ostavi, ti mu nećeš naći zaštitnika koji će ga na Pravi put uputiti.


I pomislio bi da su budni, ali oni su spavali; i Mi smo ih prevrtali sad na desnu, sad na lijevu stranu, a pas njihov, opruženih prednjih šapa, na ulazu je ležao; da si ih vidio, od njih bi pobjegao i strah bi te uhvatio.


I Mi smo ih, isto tako, probudili da bi jedne druge pitali. "Koliko ste ovdje ostali?" - upita jedan od njih. - "Ostali smo dan ili dio dana" - odgovoriše. "Gospodar vaš najbolje zna koliko ste ostali" - rekoše. "Pošaljite, jednog od vas s ovim srebrenjacima vašim u grad, pa nek vidi u koga je najčistije jelo i neka vam od njega donese hrane i neka bude ljubazan i neka nikome ne govori ništa o vama,


jer, ako oni doznaju za vas, kamenovaće vas ili će vas na silu u svoju vjeru obratiti, i tada nikada nećete ono što želite postići!"


I Mi smo, isto tako, učinili da oni za njih saznaju, da bi se uvjerili da je istinito Allahovo obećanje i da u čas oživljenja nema nikakve sumnje,* kada su se između sebe o njima raspravljali, i rekli: "Sagradite na ulazu u nju ogradu, Gospodar njihov najbolje zna ko su oni." A onda oni do čijih se riječi najviše držalo rekoše: "Napravićemo na ulazu u nju bogomolju!"


Neki će reći: "Bila su trojica, pas njihov je bio četvrti", a neki će govoriti: "Bila su petorica, pas njihov je bio šesti", nagađajući ono što ne znaju, dok će neki reći: "Bila su sedmorica, a pas njihov bio je osmi." Reci: "Gospodaru mome je dobro poznat njihov broj, samo malo njih to zna. Zato ne raspravljaj o njima osim površno, i ne pitaj o njima od njih nikoga!"


I nikako za bilo šta ne reci: "Uradiću to sigurno sutra!” - ne dodavši:


“Ako Bog da!” A kada zaboraviš, sjeti se Gospodara svoga i reci: “Gospodar moj će me uputiti na ono što je bolje i korisnije od ovoga.”


A oni su ostali u pećini svojoj tri stotine i još devet godina.


Reci: "Allah najbolje zna koliko su ostali; tajne nebesa i Zemlje jedino On zna. Kako On sve vidi, kako On sve čuje! Oni nemaju drugog zaštitnika osim Njega, a On ne uzima nikoga u odlukama Svojim kao ortaka."


Kazuju iz Knjige Gospodara svoga ono što ti se objavljuje, niko ne može izmijeniti riječi Njegove, pa ni ti; osim kod Njega, nećeš naći utočišta nikakva.


Budi čvrsto uz one koji se Gospodaru svome mole ujutro i navečer u želji da naklonost Njegovu zasluže, i ne skidaj očiju svojih s njih iz želje za sjajem u životu na ovome svijetu, i ne slušaj onoga čije smo srce nehajnim prema Nama ostavili, koji strast svoju slijedi i čiji su postupci daleko od razboritosti


i reci: "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće - neka vjeruje, a ko hoće - neka ne vjeruje!" Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti; ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!


One koji budu vjerovali i dobra djela činili - Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome koji je dobra djela činio -


čekaju sigurno edenski vrtovi, kroz koje će rijeke teći, u njima će se narukvicama od zlata kititi i u zelena odijela od dibe i kadife oblačiti, na divanima će u njima naslonjeni biti. Divne li nagrade i krasna li boravišta!


I navedi im kao primjer dva čovjeka; jednom od njih smo dva vrta lozom zasađena dali i palmama ih opasali, a između njih njive postavili.


Oba vrta su davala svoj plod, ničega nije manjkalo, a kroz sredinu njihovu smo rijeku proveli.


On je i drugog imetka imao. I reče drugu svome, dok je s njim razgovarao: "Od tebe sam bogatiji i jačeg sam roda!"


I uđe u vrt svoj nezahvalan Gospodaru svome na blagodatima, govoreći: "Ne mislim da će ovaj ikada propasti,


i ne mislim da će ikada Smak svijeta doći; a ako budem vraćen Gospodaru svome, sigurno ću nešto bolje od ovoga naći."


I reče mu drug njegov, dok je s njim razgovarao: "Zar ne vjeruješ u Onoga koji te je od zamlje stvorio, zatim od kapi sjemena, i najzad te potpunim čovjekom učinio?


Što se mene tiče, On, Allah, moj je Gospodar i ja Gospodaru svome ne smatram ravnim nikoga.


A zašto nisi, kad si u vrt svoj ušao, rekao: ’Mašallah! - moć je samo u Allaha!’ Ako vidiš da je u mene manje blaga i manje roda nego u tebe,


pa - Gospodar moj može mi bolji vrt od tvoga dati, a na tvoj nepogodu s neba poslati, pa da osvane samo klizava ledina, bez ičega,


ili da mu voda u ponor ode pa da je ne mogneš pronaći nikada."


I propadoše plodovi njegovi i on poče kršiti ruke svoje žaleći za onim što je na njega utrošio - a loza se bijaše povaljala po podupiračima svojim - i govoraše: "Kamo sreće da Gospodaru svome nisam smatrao ravnim nikoga!"


I nije imao ko bi mu mogao pomoći, osim Allaha; a sam sebi nije mogao pomoći.


Tada može pomoći samo Allah, Istiniti, On daje najbolju nagradu i čini da se sve na najbolji način okonča.


Navedi im kao primjer da je život na ovome svijetu kao bilje, koje i poslije natapanja vodom, koju Mi s neba spuštamo, ipak postane suho, i vjetrovi ga raznesu. A Allah sve može!


Bogatstvo i sinovi su ukras u životu na ovome svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, biće od Gospodara tvoga bolje nagrađena i ono u što se čovjek može pouzdati.


A na Dan kada planine uklonimo, i kad vidiš Zemlju ogoljenu - a njih smo već sakupili, nijednog nismo izostavili,


pred Gospodarom tvojim biće oni u redove poredani: "Došli ste Nam onako kako smo vas prvi put stvorili, a tvrdili ste da vam nećemo vrijeme za oživljenje odrediti."


I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. "Teško nama!" - govoriće - "kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!" - i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Jul 18, 2008 9:12 pm


Bismillahi rrahmani rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!


A kad smo rekli melekima: "Poklonite se Ademu!" - svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od džina i zato se ogriješio o zapovijest Gospodara svoga. Pa zar ćete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti, kad su vam oni neprijatelji? Kako je šejtan loša zamjena nevjernicima!


Ja nisam uzimao njih za svjedoke prilikom stavaranja nebesa i Zemlje ni neke od njih prilikom stvaranja drugih i za pomagače nisam uzimao one koji na krivi put upućuju.


A na Dan kad On rekne: "Pozovite one za koje ste tvrdili da su ortaci Moji!" - i kad ih pozovu, oni im se neće odazvati i Mi ćemo učiniti da iskuse patnju zbog njihovih ranijih veza,


i grješnici će ugledati vatru i uvjeriće se da će u nju pasti, i da im iz nje neće povratka biti.


U ovom Kur’anu Mi na razne načine objašnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je čovjek, više nego iko, spreman raspravljati.


A ljude, kada im dolazi uputa, odvraća od vjerovanja i od toga da od Gospodara svoga mole oprosta samo zato što očekuju sudbinu drevnih naroda ili što čekaju da ih snađe kazna naočigled svega svijeta.


Mi šaljemo poslanike samo zato da donose radosne vijesti i da opominju. A nevjernici se raspravljaju, služeći se neistinama, da bi time opovrgli Istinu, i rugaju se dokazima Mojim i Mojim opomenama.


I ima li nepravednijeg od onoga koji, kad se dokazima Gospodara svoga opominje, za njih ne haje, i zaboravlja na posljedice onog što je učinio? Mi na srca njihova pokrivače stavljamo da Kur’an ne shvate, i gluhim ih činimo; i ako ih ti na Pravi put pozoveš oni, kad su takvi, nikada neće Pravim putem poći.


Gospodar tvoj mnogo prašta i neizmjerno je milostiv; da ih On za ono što zaslužuju kažnjava, odmah bi ih na muke stavio. Ali, njih čeka određeni čas, od koga neće naći utočišta.


A ona sela i gradove* smo razorili zato što stanovnici njihovi nisu vjerovali i za propast njihovu tačno vrijeme bismo odredili.


A kada Musa reče momku svome: "Sve ću ići dok ne stignem do mjesta gdje se sastaju dva mora, ili ću dugo, dugo ići."*


I kad njih dvojica stigoše do mjesta na kome se ona sastaju, zaboraviše na ribu svoju, pa ona u more kliznu.


A kada se udaljiše, Musa reče momku svome: "Daj nam užinu našu, jer smo se od ovog našeg putovanja umorili."


"Vidi!" - reče on - "kad smo se kod one stijene svratili, ja sam zaboravio onu ribu - sam šejtan je učinio da je zaboravim, da ti je ne spomenem - mora da je ona skliznula u more; baš čudnovato!"


"E, to je ono što tražimo!" - reče Musa, i njih dvojica se vratiše putem kojim su bili došli,


i nađoše jednog Našeg roba kome smo milost Našu darovali i onome što samo Mi znamo naučili.


"Mogu li da te pratim" - upita ga Musa - "ali da me poučiš onome čemu si ti ispravno poučen?"


"Ti sigurno nećeš moći sa mnom izdržati" - reče onaj -


"a i kako bi izdržao ono o čemu ništa ne znaš?"


"Vidjećeš da ću strpljiv biti, ako Bog da" - reče Musa - "i da ti se neću ni u čemu protiviti."


"Ako ćeš me već pratiti" - reče onaj - "onda me ni o čemu ne pitaj dok ti ja o tome prvi ne kažem!"


I njih dvojica krenuše. I kad se u lađu ukrcaše, onaj je probuši. "Zar je probuši da potopiš one koji na njoj plove? Učinio si, doista, nešto vrlo krupno!"


"Ne rekoh li ja" - reče onaj - "da ti, doista, nećeš moći izdržati sa mnom?"


"Ne karaj me što sam zaboravio" - reče - "i ne čini mi poteškoće u ovome poslu mome!"


I njih dvojica krenuše. I kad sretoše jednog dječaka pa ga onaj ubi, Musa reče: "Što ubi dijete bezgrješno, koje nije nikoga ubilo! Učinio si, zaista, nešto vrlo ružno!"


"Ne rekoh li ja tebi" - reče onaj - da ti, doista, nećeš moći izdržati sa mnom?"


"Ako te i poslije ovoga za bilo šta upitam" - reče - "onda se nemoj sa mnom družiti. Eto sam ti se opravdao!"


I njih dvojica krenuše; i kad dođoše do jednog grada, zamoliše stanovnike njegove da ih nahrane, ali oni odbiše da ih ugoste. U gradu njih dvojica naiđoše na jedan zid koji tek što se nije srušio, pa ga onaj prezida i ispravi. "Mogao si" - reče Musa - "uzeti za to nagradu."


"Sada se rastajemo ja i ti!" - reče onaj - "pa da ti objasnim zbog čega se nisi mogao strpiti.”


"Što se one lađe tiče - ona je vlasništvo siromaha koji rade na moru, i ja sam je oštetio jer je pred njima bio jedan vladar koji je svaku ispravnu lađu otimao;


što se onoga dječaka tiče - roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti,


a mi želimo da im Gospodar njihov, mjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg;


a što se onoga zida tiče - on je dvojice dječaka, siročadi iz grada, a pod njim je zakopano njihovo blago. Otac njihov je bio dobar čovjek i Gospodar tvoj želi, iz milosti Svoje, da oni odrastu i izvade blago svoje. Sve to ja nisam uradio po svome rasuđivanju. Eto to je objašnjenje za tvoje nestrpljenje!"


I pitaju te o Zulkarnejnu.* Reci: "Kazaću vam o njemu neke vijesti."


Mi smo mu dali vlast na Zemlji i omogućili mu da izvrši ono što želi,


I on pođe.


Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. "O Zulkarnejne," - rekosmo Mi - "ili ćeš ih kazniti ili ćeš s njima lijepo postupiti?"


"Onoga ko ostane mnogobožac" - reče - "kaznićemo, a poslije će se svome Gospodaru vratiti, pa će ga i On teškom mukom mučiti.


A onome ko bude vjerovao i dobra djela činio - nagrada najljepša, i s njim ćemo blago postupiti."


I on opet pođe.


I kad stiže do mjesta gdje Sunce izlazi, on nađe da ono izlazi iznad jednog naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo čime zakloni.*


I on postupi s njima isto onako kako je s onima prije postupio.


I on pođe.


Kad stiže imeđu dvije planine, nađe ispred njih narod koji je jedva govor razumijevao.


"O Zulkarnejne," - rekoše oni - "Jedžudž i Medžudž čine nered po Zemlji, pa hoćeš li da između nas i njih zid podigneš, mi ćemo te nagraditi."


"Bolje je ono što mi je Gospodar moj dao" - reče on. "Nego, samo vi pomozite meni što više možete, i ja ću između vas i njih zid podići.


Donesite mi velike komade gvožđa!" I kad on izravna dvije strane brda, reče: "Pušite!" A kad ga usija, reče: "Donesite mi rastopljen mjed da ga zalijem."


I tako oni* nisu mogli ni da pređu niti su ga mogli prokopati.


"Ovo je blagodat Gospodara moga!" - reče on. "A kada se prijetnja Gospodara moga ispuni, On će ga sa zemljom sravniti, a prijetnja Gospodara moga će se, sigurno, ispuniti."


I Mi ćemo tada učiniti da se jedni od njih kao talasi sudaraju s drugima. I puhnuće se u rog, pa ćemo ih sve sakupiti,


i toga dana ćemo nevjernicima Džehennem jasno pokazati,


onima čije su oči bile koprenom zastrte, da o dokazima Mojim razmisle, onima koji nisu htjeli ništa čuti.


Zar nevjernici misle da pored Mene mogu za bogove uzimati robove Moje? Mi smo, doista, za prebivalište nevjernicima pripremili Džehennem.


Reci: "Hoćete li da vam kažem čija djela neće nikako priznata biti,


čiji će trud u životu na ovome svijetu uzaludan biti, a koji će misliti da je dobro ono što rade?


To su oni koji u dokaze Gospodara svoga ne budu vjerovali i koji budu poricali da će pred Njega izići; zbog toga će trud njihov uzaludan biti i na Sudnjem danu im nikakva značaja nećemo dati.


Njima će kazna Džehennem biti, zato što su nevjernici bili i što su se dokazima Mojim i poslanicima Mojim rugali."


Onima koji budu vjerovali i dobra djela činili - džennetske bašče će prebivalište biti,


vječno će u njima boraviti i neće poželjeti da ih nečim drugim zamijene.


Reci: "Kad bi more bilo mastilo da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo se pomogli još jednim sličnim."


Reci: "Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog - jedan Bog. Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka, klanjajući se Gospodaru svome, Njemu nikoga ne pridružuje!"
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Jul 18, 2008 9:26 pm


Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Sat Jul 19, 2008 7:38 pm

Od Enesa bin Malika r.a.se prenosi da je petak predocen Allahovom Poslaniku s.a w.s.tako sto ga je Dzibril a.s. donio u svojoj ruci bijelog i cistog kao ogledalo.Na sredini je imao crnu tacku.Rekao je:"Ovo je petak;tvoj Gospodar ti ga pokazuje da bi ti bio praznikom, a i tvom narodu nakon tebe.U njemu imate dobra.Ti ces biti prvi, a jevreji i krscani su poslije tebe.U njemu ima jedan cas u kojem ce svakom covjeku koji bude molio svoga Gospodara za neko dobro dati ono sto bude trazio.Ako bude trazio zastitu od nekog zla,Allah ce ga zbog toga sacuvati od veceg,a mi cemo Ga moliti na drugom svijetu na dan uvecavanja nagrade."(Taberani).
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Jul 25, 2008 8:31 pm

EsSelamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

Bismillahi Rahmani Rahim


Ako strahujes od neprijatelja, ako te nepravednik napadne i nesreca pokori, uzvikni:

'Hasbi Allahu wa ne'mal wakil.'

'Dovoljan mi je samo Allah, divan li je On zastitnik.'

'Allah is sufficient for me and is the best trustee of affairs.' Abu Dawud

Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Sat Jul 26, 2008 12:42 am

Prichao nam je Ebul-Jeman, rekao je: izvijestio nas je Suajb, rekao je: pricao nam je Ebu Zinad da je Abdurahman, sin Hurmuza, Aaredz, slobodnjak Rebi'ata, sina Harisa, pricao njemu da je on cuo Ebu Hurejreta, bio zadovoljan Allah od njega (s njim), da je on cuo poslanika Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, (da) govori:

"Mi smo zadnji prestizaci (tj. zadnji po postanku na ovome svijetu, a po stepenu i pocasti za dobra djela bicemo prestizaci, pobjednici, prvi na) sudnjem danu, ali oni (su ti sto) se njima dala knjiga (od Boga) prije nas. Zatim ovo je njihov dan koji se uzakonio (naredio, zapovjedio) njima (tj. petak kao sedmicni praznik bio je odreden i njima, Zidovima i krscanima), pa su se razisli u njemu (u pogledu njega), pa je naputio nas Allah njemu (petku); sljedbenici (slijedioci): Zidovi sutra (tj. u subotu), a krscani poslije sutra (tj. prekosutra, u nedjelju imaju sedmicni praznik, sedmicnu zajednicku molitvu)."

(Petak se u arapskom jeziku kaze: "jevmul - dzumu'ati", a to znaci: "dan skupa, sastanka skupljanja, sakupljanja", pa se u tom smislu moze i treba shvatiti navedeni hadis. Krscanima je bilo zapovjedeno da se jedan dan u sedmici sastanu i da obavljaju zajednicku sedmicnu molitvu pa se nisu slozili u tome koji je to dan, i najzad su uzeli nedjelju. To bi imale da znace gornje rijeci: "..... ovo je njihov dan koji se uzakonio njima pa su se razisli u njemu,.....".)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Aug 08, 2008 5:48 pm

Bismillah...

Elhamdulillahi Rabbil alemin, essalatu wes salamu ala resulina Muhammed we ala alihi we sahbihi edz'main

Es selamu alejkum we rahmetullahi te'ala we berekatuhu

Naučimo nešto novo na mubarek danu


KAKO BI SE DOBRO OD LOŠEG ODVOJILO...

Prijevod: Sead ef. Jasavić

Pod riječju dobrota mislimo na dobrotu i čistoću duše i blagost srca... i ovo svojstvo izgrađuje se kod jednog čovjeka samo sa intenzivnim čišćenjem svoje duše, što se kasnije vidno odražava i na ponašanje samog čovjeka: bratstvo, opraštanje, smirenost, držanje riječi...

Primjetno je da se oni kojima nedostaje ova osobina i ovaj ahlak odaju raznim vrstama zla, prevarama i spletkama, kao i neprestanom lošem mišljenju i sumnjičenju drugih ljudi!

Riječ 'el-tib' u arapskom jeziku znači: čistoća, očišćenost, dobrota, poštenje i čednost, lahkoća i nježnost, velika bezbjednost i dobrota, kao i neimanje štetnosti, pokvarenosti i varanja pri sebi... (Pogledaj: Lisanul-'areb, T-J-B, 1/563.)

Iz svega navedenog možemo razumjeti šta to znači 'dobar čovjek' i 'dobra žena' i 'dobra zemlja' i 'dobra riječ' i 'dobro potomstvo' i 'dobar vjetar' i 'dobar život' - sve su to značenja čistoće i poštenja, bistrine i iskrenosti - što treba da krasi jednog 'dobrog čovjeka'!

Allah, dž.š., kada je stvarao ljude, stvorio ih je crvenim i bijelim i crnim sa nijansama između toga, pa ih je stvorio teškim i lahkim s nijansama između toga, i dobrim i lošim s nijansama između toga. (Sahih. Musned Ahmed b. Hanbel, 4/406.) Dobro i zlo nisu jednaki, i jedno uz drugo ne uspijeva; i dobro i zlo traže sebi sličnog i svoga druga!

Iz želje da se jedan vjernik mora dičiti i ponositi dobrotom i poštenjem, Poslanik, s.a.v.s., zabranio je muslimanu da hubs - zlo i nepoštenje pripisuje samome sebi i svojoj duši, pa se od Ajše, r.a., bilježi da je rekao:

'Neka niko od vas ne govori: 'Moja duša je pokvarena i zla' - već neka kaže: 'Moja duša je ogrubjela!'' (Buhari, br. 5825-6179.)

Hafiz Ibn Hadžer el-Askelani, rhm., navodi komentar od Ibn Ebi Džemreta, rhm., pa kaže: 'Čovjeku je obaveza da traži i da žudi za dobrom pa makar bio i sami optimizam u pitanju, i čovjek mora sebi pripisivati dobro pa makar i malo, i čovjek mora od sebe odagnavati zlo onoliko koliko može, i čovjek mora kidati veze između sebe i zla pa čak i u izražavanju i riječima! Slaba osoba, ako bude upitana o svojem halu i stanju, neće reći: 'Nisam jedan od dobrih', već suprotno, čovjek neće sebe izuzimati iz grupe onih koji su dobrih svrstavajući se u loše!' (Fethul-Bari, 10/564.)

Ebu Musa el-Eš'ari, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: 'Primjer (onoga) koji čita Kur'an je kao primjer limuna ili narandže, njegov okus je lijep i njegov miris je lijep. A (onaj) koji ne čita Kur'an je kao primjer datule (hurme), njezin okus (ukus) je lijep, a nema mirisa. A primjer pokvarenjaka (grješnika), koji čita Kur'an, je kao primjer biljke čiji je miris lijep, a ukus joj je gorak, dok je primjer (izvjesnog) pokvarenjaka koji ne čita Kur'an kao primjer tikvice - kolokvinte, njezin ukus je gorak (i otrovan), a i nema nikakvoga mirisa.' (Sahihul-Buhari, br. 4732.)

Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Tako mi Onoga u Čijoj je ruci Muhammedova duša - primjer vjernika je poput primjera palme. Hrani se samo onim što je dobro i rađa dobrim plodom, a i kada padne sa grane ništa ne slomi i ne pokvari!' (Musned Ahmed b. Hanbel, br. 6872.)

Dakle, jedan vjernik mora biti višestruko koristan poput limuna ili narandže, koji je u isto vrijeme lijek, i lijepe je boje, i lijepog mirisa, i lijepog dodira, ili poput hurme koja je također u svakom pogledu korisna!

I dobar čovjek zna prelaziti iz hala u hal... nekada je prostranijih prsa i vedriji u odnosu na druge dane, shodno kaderu i određenju koje ga snalazi, što su i ashabi jednog dana primijetili kod Poslanika, s.a.v.s., kada je jedan od njih rekao: 'Nešto si nam danas čio i veseo?'' Poslanik, s.a.v.s., reče: ''Tako je, el-hamdulillah.'' Potom ljudi počeše razgovor o bogatstvu i imetku, pa Poslanik, s.a.v.s., reče: ''Bogatstvo nije strašno za onoga koji je bogobojazan, mada je zdravlje preče za bogobojaznog od bogatstva, a i dobra i vedra duša bolja je od uživanja (u materijalnom bogatstvu)!' (Ibn Ebi Madže, br. 2141.)

Ibadet - robovanje Allahu, dž.š., jedan je od najboljih način čišćenja srca i duše od svega što je loše i od svih hrđa i ogavština koje je mogu spopasti. Ovo značenje nam potvrđuje i hadis koji bilježi imam Buhari, rhm., od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Šejtan, l.a., nad glavom svake osobe koja spava (noću) veže po tri čvora, govoreći joj: 'Pred tobom je duga noć, samo ti spavaj!' Pa, ako se čovjek probudi i Allaha spomene - jedan čvor mu se odveže, a ako uzme abdest - drugi čvor mu se odveže, a ako bude klanjao namaz - treći čvor mu se odveže. Tada će čovjek osvanuti dobre i smirene duše, a u suprotnom će se čovjek probuditi trome i pokvarene duše!' (Muttefekun alejh)

Ibn Hadžer, rhm., kaže: 'Čovjek koji Allaha spomene, abdest uzme i sabah klanja - osvanut će dobre duše zbog sreće koju osjeća zbog toga što ga je Allah pomogao na putu pokornosti i robovanja samo Njemu Jedinom, nadajući se sevabima i nagradi od Njega, bivši svjestan toga da je šejtanske čvorove nad svojom glavom prekinuo i razvezao!' (Fethul-Bari, 3/26.)

Nakon ovog Poslanikovog, s.a.v.s., hadisa i Askelanijevog komentara, tek vidimo da su muslimani današnjice sputani u mnogo šejtanskih čvorova i da ne mogu maknuti ni koraka naprijed zbog toga što ne spominju Allaha, dž.š., i što Ga se ne sjećaju, i što im na um ne pada, i što abdest ne uzimaju i zato što namaze ne klanjaju, i zato što mnogo spavaju.

Muslimani zadnjih nekoliko stotinu godina su u pravom gafletu, nemaru i snu! Muslimani, i prijašnji i ovi današnji, prespavali su mnogo važnih događaja u svojoj povijesti; muslimani su prespavali namaze, muslimani su noći provodili u krevetu umjesto na stolici za knjigom! Muslimani su spavali na stražama zato su i izgubili mnogobrojne utvrde i kule!

Muslimani današnjice ili spavaju ili se prave da spavaju zatvarajući svoje oči i žmireći pred haramima i lošim djelima koja se rade u njihovom okruženju. Pojedini muslimani misle da su funkcije i fotelje koje su zaposjeli mjesta za odmor i drijemanje, a nisu svjesni toga da zbog veličine amaneta koji te fotelje i stolice nose u sebi - ne bi smjeli na njih ni sjesti, a kamoli na njima drijemati i spavati! Današnji muslimani spavaju kada je hajr u pitanju, a kada je šerr u pitanju, vrlo brzo se probude i niko ni oka da trepne!

Budimo svjesni ovih šejtanskih čvorova i blagovremeno ih razvezujmo zikrullahom, spominjanjem Allaha, dž.š., uzimanjem abdesta i klanjanjem namaza; jedino tako ćemo ostati u stalnoj kondiciji, vedre, čile i poštene duše!

Allah, dž.š., je iskušenja i belaje dao samo zbog toga kako bi se dobre duše odvojile od onih koje su zle, kao što Allah, dž.š., kaže: 'Allah neće vjernike s nevjernicima ostaviti sve dok ne odvoji hrđavo od dobrog!' (Ali Imran, 179.)

Muslimanski ummet mora stremiti čistoći i bistrini svake vrste, i mora stremiti odvajanju i odbijanju od svega što je loše! Sve ovo zahtijeva i jednu dozu iskušenja pošto se na muci poznaju junaci. Iskušenja i belaji su probe gdje se oprobava ljudski iman, i tek na tim ispitima dolazi do odvajanja između dobrog i hrđavog, između pravog i krivog! Pjena je ta koja nestaje, dok je ono što ostaje korisno!

Dobar čovjek je onaj koji svoj šehadet čuva jutrom i večeri! Dobar čovjek je onaj čovjek koji svoj šehadet čuva namazom, zekatom, postom i hadždžom! Dobar čovjek je onaj koji se kloni harama i sumnjivih stvari, i onaj koji svoje obaveze i farzove odužuje, i lijepe stvari praktikuje! Dobar čovjek je onaj koji čuva svoje bližnje, svoje komšije i prijatelje, koji se interesuje za njihov hal, za njihovo zdravlje, za njihovu situaciju.

Ebu Hurejre, r.a., bilježi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Ko obiđe bolesnika ili posjeti svoga brata po vjeri, u ime Allaha - doziva ga Allahov glasnik riječima: 'Dobar si i dobra ti je staza, i pripremio si sebi mjesto u Džennetu!'' (Tirmizi, br. 2008.)

Uspostavljanje kontakata i održavanje vjerskih, komšijskih, rođačkih i prijateljskih veza odlika je samo dobrog i poštenog čovjeka, i tim svojstvom neće se kititi niko osim njega!

Dobra osoba je ona koja ne sjedi dok drugi rade, i koja ne bježi dok se drugi bore. Poslanik, s.a.v.s., opisao je svoje ashabe riječima: 'Njihove duše ne prihvataju da sjede skrštenih ruku ako ja krenem negdje!' (Sahihu Muslim, br. .) - dok je osobina munafika i licemjera bila ta da sjede skrštenih ruku i da se pravdaju Poslaniku, s.a.v.s., raznim opravdanjima kako se ne bi našli zajedno s njime na bojnome polju!

Dobar čovjek je onaj koji tuđi hakk poštuje, i koji tuđe pravo i dugove vraća ili isto ili i više nego što treba! Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Oni koji se svojih riječi i ugovora drže i koji pošteno i dobro izvršavaju svoju obavezu - oni su Allahovi odabranici na Sudnjemu danu!' (Musned Ahmed, 6/269.)

Znak nečije dobrote je i lijepa i dobra riječ koju ćeš od nekoga čuti! Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Čuvajte se džehennemske vatre pa makar i s udijeljivanjem pola hurme, a ako ne nađete hurmu za udijeliti, onda udijelite lijepu i dobru riječ!' (Sahihul-Buhari, br. 6023.) Allah, dž.š., opisao je Svoje iskrene i dobre robove riječima: 'Bili su upućeni da lijepe riječi zbore i bili su upućeni na put Onoga Koji je hvale dostojan!' (El-Hadždž, 24.)

Allah, dž.š., kaže: 'Meleki će, onim dobrima, kojima dušu budu uzimali, reći: 'Selamun alejkum - neka je mir na vas!'' (Nahl, 32.)

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Čovjeku na samrti dolaze meleki, pa ako je dotični čovjek dobar, meleki će mu reći: 'O dušo dobra, koja si bila u tijelu dobrome, izlazi; izlazi, hvaljena nek si, i raduj se odmoru i uživanju i Gospodaru Koji nije ljut na tebe. Tako će joj se zboriti sve dok ne izađe iz tijela, kada će se meleki s njome uspeti na nebesa gdje će im se vrata otvoriti. Ko je to?, pitat će se. Reći će: Taj i taj. Odgovorit će im se: Nek je dobro došla dobra duša koja je bila u dobrome tijelu. Uđi, hvaljena nek si, i raduj se odmoru i uživanju i Gospodaru Koji nije ljut na tebe. Tako će joj se zboriti sve dok duša ne dođe do neba iznad kojeg je Allah, dž.š. A ako čovjek bude loš, meleki će mu reći: Izlazi, o pokvarena dušo, koja si bila u pokvarenom tijelu! Izlazi prezrena i ponižena, i raduj se uzavreloj vodi i paljevini i društvu koje te čeka. Tako će joj se zboriti sve dok tijelo ne napusti, a potom će biti uzdignuta na nebesa, ali joj se vrata neće otvoriti. Bit će rečeno: Ko je to? Reći će: Taj i taj! Odgovorit će im se: Pokvarena duša koja je bila u pokvarenom tijelu nije dobrodošla! Vrati se natrag prezrena i ponižena; tebi se nebeska vrata ne otvaraju! Vratit će se sa nebesa, a potom će otići u kabur.' (Ibn Madže, br. 4262.)

Sa džennetskih vrata meleki će vikati onima koji su bili dobri: 'Selamun alejkum - mir neka je nad vama; dobri ste bili, uđite u Džennet vječno u njemu boraveći!' (Ez-Zumer, 73.)

Davanjem prednosti dobroti, smirenosti i poštenju u svakodnevnom životu, izbjegavajući pokvarenost, ljutnju i nepoštenje - čuvamo se od Allahove, dž.š., srdžbe i od Njegove osvete! Zejneb bint Džahš, r.a., upitala je Poslanika, s.a.v.s.: ''Zar možemo stradati dok su među nama dobri ljudi?'' Poslanik, s.a.v.s., joj reče: ''Da, ako se pokvarenost i nepoštenje rašire!' (Sahihul-Buhari, br. 7135.)

Imam Ibnul-Arebi, rhm., kaže: 'U ovom hadisu je poruka da dobri ljudi mogu stradati zbog stradanja pokvarenih, i to onda ako ne budu utjecali na one loše među njima!' (Fethul-Bari, 13/109.)

Negativitet nije opravdanje jednog društva! Društvo i zajednica moraju imati vodeću ulogu u anuliranju pokvarenjaka i zulumćara iz svojih redova i moraju ih onemogućiti da zbore u ime te zajednice ili u ime tog naroda ili pak da se pitaju za njihove vitalne interese. Kada društvo odustane od ovakve uloge - nemoj nikoga poslije toga da kori do samoga sebe onda kada nastupi opća kazna i opća patnja, poput one koja je od prije zahvatila narod Semuda!

Dobrota je robovanje Allahu, dž.š., uz čistoću srca, širinu prsiju i lijepo mišljenje o ostalim ljudima. Poslanik, s.a.v.s., često je učio sljedeću dovu: 'Očisti mi srce od grijeha isto kao što se bijela odjeća čisti i pere od prljavštine!' (Sahihul-Buhari, br. 6368.)

Neka vas ne obmanjuju komentari koje pokvareni lijepe onima koji su dobri poput: to su zaostali ljudi, maloumni, nesposobni, neradnici, koji nisu u toku sa zbivanjima i sa dešavanjima svjetskim itd. Da ti Allah, dž.š., ukabuli, bolje ti je i vrednije od kabuljenja cijeloga svijeta!

Molim Allaha, dž.š., da nam srca očisti, da budemo jedni od dobrih, i da nas kao takve usmrti na ovome svijetu, i da nas zla pokvarenjaka i onih loših sačuva, i da nam ne dozvoli da mi budemo jedni od loših, koji će loše i pokvareno misliti ili govoriti ili raditi!Rezime:

1.Vjernik je taj koji se ponosi dobrotom i toga se ne srami!

2. Ibadeti izgrađuju svojstvo dobrote kod čovjeka.

3.Dobrota je vrednija od uživanja.

4. Iskušenja i belaji odvajaju dobre od loših i pokvarenih.

5.Dobra osoba čuva se harama i sumnjivih stvari.

6. Meleki uče dovu za one dobre koji se u ime Allaha vole.

7. Dobra osoba ne sjedi skrštenih ruku dok drugi rade.

8. Odobrovoljiti tuđa srca je znak nečije dobrote.

9. Dobroj duši meleki iskazuju dobrodošlicu.

10.Poštenim i dobrim poslovanjem čuvamo se od Allahove, dž.š., srdžbe i kazne.

11.Najočitiji znaci nečije dobrote su čistoća srca i otvorenost i poštenost ljudskih prsa koja moraju biti pošteđena svake vrste zlobe!

Autor teksta: Šejh Mahmud Muhammed el-Haznedar

Pod riječju dobrota mislimo na dobrotu i čistoću duše i blagost srca... i ovo svojstvo izgrađuje se kod jednog čovjeka samo sa intenzivnim čišćenjem svoje duše, što se kasnije vidno odražava i na ponašanje samog čovjeka: bratstvo, opraštanje, smirenost, držanje riječi... Primjetno je da se oni kojima nedostaje ova osobina i ovaj ahlak odaju raznim vrstama zla, prevarama i spletkama, kao i neprestanom lošem mišljenju i sumnjičenju drugih ljudi!


Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed !
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Aug 15, 2008 9:01 pm

Prenosi Ibn Abbas r.a. da ih je Poslanik s.a.v.s. poducavao ovoj dovi, kao što ih je poducavao surama iz Kur'ana. Govorio je:

«Gospodaru, utjecem Ti se od džehennemskog azaba, utjecem Ti se od kaburskog azaba, utjecem Ti se od Mesiha Dedždžala i utjecem Ti se od iskušenja života i smrti!»

(Ahmed)

Allahume salli ala muhammedin we ala ali Muhammed !
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Aug 15, 2008 9:09 pm

Dova za poboljšanje pamćenja (Kur'ana)


Prenosi Et-Tirmizi sa senedom od Ibn Abbasa da je rekao: "Jednom prilikom, dok smo mi bili u prisustvu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., došao je 'Ali b. Ebi Talib i rekao: - Allahov Poslaniče, ti si meni poput oca i majke. Ovaj Kurćan izmiče iz mojih prsa tako da mi je vrlo teško zadržati ga u memoriji. Poslanik, s.a.v.s., je na to odgovorio: -Hoćeš li da te podučim riječima (dovi) od kojih ćeš, s Allahovom pomoći, imati koristi i ti i svi koje podučiš? Na taj način ćeš, s Allahovom pomoći, učvrstiti u svojim prsima (memoriji) ono što si naučio?

-Da, poduči me, Allahov Poslaniče - rekao je 'Ali.

-Kada nastupi noć petka (lejletu-l-džumu'ah, četvrtak naveče), ukoliko budeš mogao ustati u zadnjoj trećini noći, ustani, jer to je vrijeme blagoslovljeno i Allah u njemu prima dove. Moj brat Ja'kub rekao je svojim sinovima:-Ja ću za vas, doista, moliti oprost kod Gospodara moga; a mislio je to činiti u noći džumanskoj. Ako ne budeš mogao ustati u zadnjoj trećini noći, ustani u njenoj polovini. A ako ne mogneš ni tada, ustani na početku noći i klanjaj četiri rekata...

Na kraju namaza, posle selama, reci ovu dovu:

"Allahu, smiluj mi se da se klonim griješenja sve dok sam živ! Smiluj mi se da se ne opterećujem onim što me se ne tiče! Podari mi da ono s čime ćeš Ti biti zadovoljan od mene, bude lijepo i u mojim očima! Allahu, Stvoritelju nebesa i zemlje, Uzvišeni i Plemeniti, bezgranično Moćni, Tebe, Allahu Milostivi, molim, priznajući Tvoju Veličanstvenost i Svjetlo Tvoga Lica, da moje srce obavežeš da (za)pamti Tvoju Knjigu onako kako Si me naučio. Podari mi da je učim onako kako ćeš Ti biti zadovoljan! Gospodaru moj, Stvoritelju nebesa i Zemlje, bezgranično Moćni, Tebe Allahu Milostivi molim, priznajući Tvoju Veličanstvenost i Svjetlo Tvoga Lica, da Kur'anom (pr)osvijetliš moj vid, njime pokreneš moj jezik i olakšaš mome srcu. S njim učini prostranim moja prsa i očisti moje tijelo! Doista, na putu istine samo Ti mi možeš pomoći i samo Ti mi Istinu možeš dati. Nema sile niti moći osim s Allahom, Uzvišenim, Veličanstvenim!"

"Ebu Hasane, to ćeš učiti tri, pet ili sedam petaka (džuma) pa će ti, s Allahovom dozvolom, biti uslišano. Tako mi Onoga koji me je poslao sa Istinom, ovo nije mašilo nijednog (pravog) vjernika!"

Abdullah b. Abbas pripovjeda: "Tako mi Allaha, nije prošlo pet ili sedam petaka a Alija je opet došao Poslaniku s.a.v.s., i rekao:- Allahov Poslaniče, ja sam ranije učio napamet po četiri ajeta, pa kad bih htio da ih ponovim oni bi mi izmicali. Danas, ja napamet učim po četrdeset i više ajeta, pa kada ih ponavljam čini mi se kao da je Allahova knjiga preda mnom otvorena. Takodjer, kada danas čujem hadise, pa ih poslije prenosim, iz njih ne ispustim ni jedan harf!"

Poslanik,s.a.v.s., tada je rekao: "Vjernik (si), tako mi Gospodara Kjabe, Ebu Hasane!"
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Aug 15, 2008 9:25 pm

Od svih dana najodabraniji je petak.

Lijepo je da se u tom danu što više uči Kur'an i salavati na Resulullaha, 'alejhi-sselam. Posebno je lijepo učiti suru El-Kehf, o čemu postoji više sahih-predaja.

Rekao je Resulullah, ‘alejhi-sselam: "Ko uči deset ajeta iz sure Kehf, bit će sačuvan od Dedžala" (Muslim, Ebu-Davud, Nesai). Imam Nevevi, r. a., u svome djelu "El-Ezkar", navodi da je mustehabb (lijepo) petkom proučiti suru Kehf (El-Ezkar, 154.). Hafiz Ebu-Bekr ibn-Mirdevejh je zabilježio predaju od Naifa ibn-Omera, r. a., da je Resulullah, ‘alejhi-sselam, rekao:

"Ko petkom prouči suru Kehf, sijat će mu nur (svjetlost) ispod nogu do Nebesa. On će mu obasjavati na Sudnjem danu i bit će mu oprošteno između dvije džume" (Seid Havva, "Esasu fitefsir", str. 3.146.).
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Sat Sep 13, 2008 2:55 am

Plodovi zikra i plodovi ostavljanja grijeha


Plodovi činjenja zikra (Spominjanja Allaha, s.w.t.)


Zikrullah - je povod silasku smirenosti i milosti, te i prisutnosti meleka.

Zikrullah - otklanja brige, tugu i žalost, te tjera šejtane od nas.

Zikrullah - priskrbljava bereket, bezbjednost i opskrbu.

Zikrullah - koristi, onome koji ga čini, prilikom teških situacija, a također čini srce živim.

Zikrullah - zadovoljava Milostivog, Allaha, dželle še'nuhu, te čini da nas, On dželle še'nuhu, zavoli, zbog našeg činjenja Zikra.


Zikrullah - nas čini bezbjednim od, stradanja, Sudnjega dana.

Zikrullah - tj. naše prisjećanje i spominjanje Allaha, dželle še'nuhu, čini to da i nas Allah, dželle še'nuhu, spomene i prisjeti nas se, onda kada budemo u potrebi za time.

Zikrullah - čini da rob zavoli svoga Gospodara, da Ga je svjestan, te da se uvijek vraća Njemu, dželle še'nuhu.
Zikrullah - čini da se, brda i doline, ponose onima koji čine zikr (prisjećaju se svoga Gospodara, spominju Ga, boje Ga se, paze na Njegove granice i propise ...), na njima.

Zikrullah - je bolji od ogovaranja, i prenošenja tudih riječi, radi zavade i svađe.


Plodovi, ostavljanja grijeha i neposlušnosti, prema Allahu, s.w.t.

Negriješenjem - osoba biva opskrbljena, odakle se i ne nada.

Negriješenje - otklanja brige, tugu i žalost.

Negriješenje - čini da nam dova bude brzo uslišana.

Negriješenje - jednog roba, biva povodom tome da, meleki koji nose 'Arš, traže oprosta osobi koja se kloni griješenja.

Negriješenjem - stičemo nur i svjetlo, koje postaje vidno, na našem srcu i licu.

Negriješenje - udaljava šejtane, i džinne, od nas.


Negriješenjem - stičemo Allahovu, dželle še'nuhu, naklonost prema nama, te činimo da se Allah, dželle še'nuhu, raduje našoj tewbi (pokajanju), kao što se osoba, koja je izgubila svoju jahalicu u pustinji, obraduje, onda kada je nađe.

Negriješenjem - uspostavljamo dobre odnose sa Allahom, dželle še'nuhu.

Negriješenjem - ćemo okusiti slast vjerovanja (imana).
Sa arapskog jezika preveo: Sead ef. Jasavic, prof. fikha
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Feb 13, 2009 3:14 am

To što nije niko postovao ovdje, ne znači da nije bilo petaka u međuvremenu.

Vrijednosti petka - Samir Avdić

http://www.studio-din.org/audioteka/AUDIO/Samir%20Avdic/Vrijednosti%20petka.mp3
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Feb 13, 2009 3:55 pm

Dzezzak Allah Khajr Harise : )

Šta se nalazi u srcu?‏

Ibn el Kajjim el- Dževzijje, rahimehullah, veli:
" U srcu je jedan veliki nered koji se ne može uspostaviti ničim drugim do približavanjem Allahu, dž.š.
U njemu se nalazi usamljenost koju ne otklanja ništa osim ljubavi prema Allahu, dž.š.
U njemu je tuga koja ne prolazi, osim zadovoljstvom Njegovom spoznajom i iskrenim ophođenjem.
U srcu je briga i zabrinutost koja ne napušta čovjekovo biće, osim Njegovim susretom i traženjem utočišta kod Njega.
U srcu su vatre jada i bola koje ne gasi ništa drugo osim odobravanje i zadovoljstvo prema Njegovim odredbama, zabranama određenjem strpljivošću do Dana susreta s Njim.
U srcu je siromaštvo i oskudica koju ne otklanja ništa osim ljubav prema Njemu, pokajanje, učestali zikr i iskrenost.
Čak i da se srcu podari dunjaluk i sve što je na njemu, to neće otkoloniti osjećaje siromaštva i oskudice što ih srce nosi u sebi."
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   Fri Feb 13, 2009 6:47 pm

Amin, da Allah i tebe nagradi!
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.   

Na vrh Go down
 
Petak je, dovite i chinite salavate i selame na Poslanika s.a.w.s.
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: