Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?   Thu Jun 19, 2008 11:03 pm

ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?


Vijest o vrijeđanju našeg plemenitog Poslanika putem slika u nekoliko evropskih časopisa je obišla čitav svijet. A sigurno je došla i do nas samih.
Pitanje koje bismo željeli postaviti zapadnim demokratima i civilizovanoj intelegenci:

Zašto vrijeđate našeg Poslanika, neka je na njega Allahov mir i spas???

Da li zato što je, sa dopustom svoga Gospodara, izbavio čovječanstvo iz tmina nevjerstva na svjetlo imana? I iz tjeskobe i nepravednosti dunjaluka u prostanstvo i pravednost istog tog dunjaluka.

Ili zato što potiče iz najplemenitijeg ljudskog roda, koji se nije klanjao kipovima u džahilijetu, niti konzumirao opojna pića, niti činio blud ili otkrivao svoje stidno mjesto, niti lagao, niti iznevjeravao svoja obećanja? Ili zato što je naredio ljudskom rodu da se klanjaju Allahu Jedinom i da ostave sva božanstva mimo Njega? Da obavljaju namaz, daju zekjat, govore istinu, ispunjavanju emanet, održavaju rodbinske veze, lijepo postupaju prema komšijama, čak i da je nevjernik i ...?

Ili zato što im je zabranio ružna djela i govor, uzimanje imetka jetima, optuživanje čestiti žena i … ?


Ili zato što nije trčao za ovim prolaznim dunjalukom iako je bio u mogućnosti? Bio je na njemu kao putnik, skloni se u hlad stabla prilikom odmora potom nastavi putovanje. Vezao bi na svoj stomak dva kamena zbog gladi koja ga je izvodila iz njegove kuće, čiji su zidovi bili od palminih grana obložene zemljom, i krov od palminih grana kojeg bi dokučio obični mladić. Ocrtavala bi mu se na njegovom tijelu "ugodnost" njegove "postelje".

Ili zato što je milostiv prema vjernicima?
Izabrao je zauzimanje za svakog vjernika na Sudnjem danu, plakao bi kada bi vidio svoga druga u slabašnom stanju, bivao utočište za onoga koji bi našao sva ljudska vrata zatvorena, plakao je kada mu je umro sin Ibrahim,s kraćivao bi namaz ukoliko bi plakalo novorođenče, saosjećavajući se sa osjećajima majke, i on je taj koji je rekao: "Nije od nas onaj koji nije milostiv prema našoj mladoj osobi i ne poštiva našu stariju osobu " ( Tirmizi hadis sahih Sahihu Džami`a 5445 Albani).

Ili zato što je bio blag?
Dolazi mu pustinjak, a na njemu nedžranski ogrtač čiji je okovratnik grub. Povlači ga tako snažno da mu je ostavio tragove na vratu, a potom mu govori: " O Muhamede! Naredi da mi se da iz Allahovog imetka koji je kod tebe. Poslanik mu se osvrće, potom smiješi i naređuje da mu se da." ( Buhari 5810,Muslim 1057).

Ili zato što je bio skroman?
Sjedio je i jeo na zemlji, vezao ovcu, odazivao se robu kada bi ga pozvao na obrok "hljeba od ječma". Hodio sa ropkinjom kako bi je saslušao. Nije jeo u naslonjenom položu niti je dozvoljavao da se ide iza njega. Niti mu je prepuštan izbor između dvije stvari a da nije izabrao lakšu ukoliko nije bila grijeh, a ukoliko je bila grijeh, bio je od najudaljenijih osoba od nje. Nije se svetio radi sebe, osim ako se ne bi skrvnarile Allahove svetinje. Tada bi se svetio Allaha radi zbog njih.

Ili zato što je volio da prašta?
Oprostio je mušriku koji ga je htio ubiti sa njegovom sabljom dok je spavao. I svome drugu, koji je učestovao u bici na Bedru, kada je odao njegovu tajnu mušricima. I mušricima Mekke prilikom njenog oslobađanja, koji su ga uznemiravali u njoj: "Idite. Vi ste slobodni.» I osobi koja ga je htjela ubiti a on je tavafio oko Kabe.

Ili zato što je bio pravedan?
Dozvoljavao je osobi, koju je nehotice povrijedio, da mu vrati istom mjerom na njegovom tijelu. Kod njega su bili isti siromasi i bogataši u izvršavanju Allahovih kazni, i rekao je: "Tako mi onoga u čijoj je ruci Muhamedova duša, kada bi Fatima kći Muhameda ukrala, Muhamed bi joj odsjekao ruku" (Buhari 4304).

Ili zato što je bio najdarežljiva osoba?
Kupio je devu a potom dao vlasniku deve, devu i novac. Nije nikada rekao "nedam", ili "ne", ili "nema". Ljudi su govorili za njega svojim narodima: "Dolazim vam od čovjeka koji se ne boji siromaštva".

Ili zato što je bio vjeran i odan?

Nisi zaboravio dobročinstvo svoje supruge Hatidže čak i poslije njene smrti, i kada si zabranio svojim drugovima da ubiju idolopoklonike koje su se lijepo ponijele prema tebi u Mekki. I kada si vratio ključeve Kabe njenim ključarima u džahilijetu nakon što su primili islam.

Ili zato što si bogobojazan?
Nisi jeo hurmukoju pronađeš bojeći se da je od sadake koja je ti zabranjena. I kada si naredio na smrtnoj postelji da se udijele sedam preostalih dinara, iako si sa tim ostavio svoju porodicu da uzajmljuju ulje za kandil poslije tvoje smrti .I što si se uticao Allahu od vjetra i njenog zla.

Predhodno spomenuto je kap u moru premenitih Poslanikovih osobina i da se ne bojim da ću odužiti napisao bih još, s tim da su nam dovoljne Alahove riječi: "Jer ti si, zaista, najbolje ćudi." ( Kalem 4).
Poslaniče naš ! Mi svjedočimo da si dostavio Božiju poslanicu ljudima, da si ih savjetovao i da si se borio na Njegovom putu istinskom borbom.
I ubjeđeni smo da će te Allah pomoći nakon tvoje smrti kako je te pomogao u tvome životu putem Svoje bezbrojne vojske ili putem tvojih sledbenika.
Allah nam je svjedok da bismo tebe i tvoju čast iskupili svojim životima, djecom i imetcima.

I na kraju, poručujemo tvojim dušmanima i onima koji te vrijeđaju: "Ovo je naš Poslanik, pa dođite sa njemu sličnima, a nikada to nećete moći.

Rekao je naš Gospodar :"Onaj koji tebe mrzi, sigurno će on bez pomena ostati." ( Kevser 3).

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?   Thu Jun 19, 2008 11:04 pm

]Isukana sablja protiv onih koji vrijedjaju Allahovog Poslanika s.a.w.s.:

I dio:_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?   Thu Jun 19, 2008 11:07 pm


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?   Thu Jun 19, 2008 11:20 pm

Na vrh Go down
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?   Mon Jun 30, 2008 1:13 am

“Ko će ubiti K’aba b. Ešrefa, uistinu on vrijeđa Allaha i Njegovog Poslanika?!”


Znaj, onaj ko opsuje Allaha, vjeru ili Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kafir je, otpadnik od Islama, svejedno činio to iz šale ili zbilje, svejedno smatrao to dopuštenim ili ne, svejedno činio to u srdžbi ili miru. Njegov život i imetak su halal, svejedno da li je bio musliman ili ne, svejedno bio zimija4 ili da je sa njim sklopljen ugovor, bio muško ili žensko. Dokazi za navedeno su brojni a mi ćemo spomenuti sljedeće: 1. Uzvišeni Allah kaže: “One koji Allaha i Poslanika Njegovog budu vrijeđali Allah će i na ovom i na onom svijetu prokleti, i sramnu patnju pripremiti.” (El-Ahzab, 57 ) Ajet upućuje na nevjerstvo onog ko psuje Allaha sa više aspekata:
1. Allah, subhanehu ve te’ala, ih proklinje i na ovom i na budućem svijetu, a prokletstvo znači udaljavanje od milosti. Onaj koga Allah odbaci i udalji od Svoje milosti i na dunjaluku i na ahiretu ne može biti osim kafir, za razliku od prokletstva Poslanika ili vjernika u smislu dove protiv nekoga na ovom svijetu, poput riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Neka je Allahovo prokletstvo na onog ko uzima kamatu i onog ko mu je daje.” ili “Neka je Allahovo prokletstvo na kradljivca.” 2. U ajetu se također spominje “sramna patnja” koja se ne spominje u Kur’anu osim kada je kafir u pitanju, kaže Uzvišeni: “Mi smo nevjernicima sramnu patnju pripremili...” (En-Nisa, 37 )

Također: “A nevjernike čeka sramna patnja.” (El-Mudžadela, 5 ) Što se tiče onih koji nisu nevjernici poput vjernika-grješnika, kada su oni u pitanju ne spominje se “sramna patnja” već se spominje “silna patnja” ili slično,zato što Uzvišeni Allah kaže: “A koga Allah osramoti, niko ga ne može poštovanim učiniti.” (El-Hadždž, 18 ) Sramoćenje biva ponižavanjem i brukanjem i to je dodatna kazna kafirima na patnju koju već imaju, dočim vjernik može biti kažnjen, ali ne osramoćen. Ovo istovremeno potvrđuje i to što Allah Uzvišeni spominje da je sramna patnja pripremljena za nevjernike. Zato što je Allah stvorio Džehennem kao njihovo prebivalište koje neće moći ničim zamijeniti niti će iz njega ikada izaći: “I bojte se vatre koja je za nevjernike pripremljena.” (Ali-Imran, 131 ) Vjernici koji budu imali grijeha ne moraju ući u vatru ako im Allah oprosti, ali, ako i uđu izaći će nakon određenog vremena zbog svojeg tevhida i Islama.

Spomenuti ajet također upućuje na dopuštenost ubijanja onog koji vrijeđa Allaha i Poslanika, a dokaz tome su riječi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježi Buhari i drugi: “Ko će ubiti K’aba b. Ešrefa, uistinu on vrijeđa Allaha i Njegovog Poslanika?!”
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?   

Na vrh Go down
 
ZAŠTO TE VRIJEĐAJU, O BOŽIJI POSLANIČE?
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: