Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 LAHKOĆA ISLAMA JE NAJVIŠE IZRAŽENA U IBADETIMA

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: LAHKOĆA ISLAMA JE NAJVIŠE IZRAŽENA U IBADETIMA   Tue Jun 17, 2008 9:28 pm

Islamska ulema je složna oko definicije ibadeta. Objasnili su ga i odredili njegove granice. U njihovim knjigama nalazimo da je ibadet: ''Ibadet obuhvata sve ono što voli i sa čime je zadovoljan Allah dž.š. od riječi i djela, javnih i tajnih.'' Onaj ko posmatra vjerska poglavlja ili njihove dijelove, vršeći komparaciju može doći do zaključka da je lahkoća islama u ibadetima izražena više nego u drugim cjelinama.


To je prirodna stvar koja ne traži od čovjeka da o njoj puno razmišlja. Dovoljno je znati da je ibadet istinska veza između roba i njegovog Gospodara, a Allah dž.š. je samilostan i blag prema Svojim stvorenjima. Zbog toga ova veza i jeste izgrađena na temelju popustljivosti, tolerancije i lahkoće.

Najbolji dokaz za to su postupci koje mi svakodnevno primjenjujemo nekoliko puta. Pa tako, Allah dž.š. nam je olakšao naredivši da operemo samo dio odjeće na koji je dospjela nečistoća. Neko će pomisliti da u ovome nema nikakvog olakšanja jer mu nije poznat isti propis kod židova koji su morali odrezati dio odjeće uprljan nečistoćom.

Da bismo naveli slijedeći primjer šeri'atskog principa o kojem govorimo, a koji pojašnjava njegovu sveobuhvatnost, ne moramo puno tražiti i promatrati sitne detalje kako bismo našli dokaz ili barem išaret koji podržava našu tvrdnju. Dovoljno je pogledati uzimanje abdesta za namaz u kojem imamo mnoštvo primjera olakšavanja. Tako islam od nas ne traži da prilikom uzimanja abdesta peremo glavu nego se zadovoljio potiranjem. Kada bismo je morali oprati voda bi sigurno došla do korijena kose i tu se zadržala što može čovjeku izazvati probleme i bolesti. Kaže Uzvišeni: ''A glave svoje potarite.'' (El-Maide, 6.)

Bilježe Buhari, Muslim i drugi od Abdullaha ibn Zejda, r.a. da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rukama potrao glavu, sprijeda pa ozada. Krenuo je od početka glave i potirući došao do zatiljka. Zatim se potirući rukama vratio na mjesto odakle je počeo.''

Da li se olakšica potiranja glave s kojom je došao islam završava na spomenutom? Hadiski tekstovi upućuju na još jednu toleranciju. Ako je osoba abdestila i stavila turban, dozvoljeno joj je prilikom slijedećeg abdesta potrati po turbanu umjesto po kosi.

Islam je, shodno principu tolerancije posvetio posebnu pažnju putniku kojem je, zbog njegove izloženosti eventualnim tjeskobama i hladnoći, potrebna pomoć. Zbog toga je period u kojem mu je dozvoljeno potirati turban, učinio većim nego kada je kod kuće.

Isti propis važi za njih dvojicu i kada govorimo o mestvama pod uslovom da ih je obukao na abdest. Islam ne traži od muslimana da skida svoje mestve. Dozvolio mu je da ih potire ograničivši to kao i kod potiranju po turbanu.
Bilježi imam Ahmed i drugi od 'Amra ibn Umejje ed-Dimrija, r.a. da kaže: 'Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, kako potire po turbanu i mestvama.' Imam Tirmizi bilježi hadis od El-Mugire ibn Šu'beta, r.a. gdje kaže: ''Abdestio je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, te protrao po svom turbanu i mestvama.'' Bilježi Ed-Darakutni i drugi od Abdu-r-Rahmana ibn Ebu Bekreta, a on od svog oca da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: ''Putniku je olakšano da uzima mesh po mestvama tri dana i noći, a onome ko boravi kod svoje kuće dan i noć.'' Bilježe imam Ahmed i Ebu Davud od Sewbana, r.a. da je rekao: ''Poslao je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, izvidnicu i naredio im da uzimaju mesh (potiru) po turbanima i mestvama.''


Adnan Maglić,prof

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
 
LAHKOĆA ISLAMA JE NAJVIŠE IZRAŽENA U IBADETIMA
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: